Τι απαντά σε Ακιντζί ο ΥΠΕΞ για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία»

Τι απαντά σε Ακιντζί ο ΥΠΕΞ για «αποκεντρωμένη ομοσπονδία»

Η αποκεντρωμένη ομοσπονδία και πάλι στο προσκήνιο ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη - Ακίντζι

Την δική του απάντηση δίνει με δηλώσεις του στην Offsite ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αναμένει όπως είπε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, η ουσία σε όλο αυτό το ζήτημα είναι το κατά πόσο ο Ακιντζί δέχεται ή όχι την αρχή της «αποκεντρωμένης ομοσπονδίας».

Σε περίπτωση που το αποδέχεται, τότε ο ΠτΔ θα του ζητήσει να συζητήσουν το περιεχόμενο και γιατί όχι να το καθορίσουν και μαζί μέσω ενός διαλόγου έτσι ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα.

Όπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, αν ο κ. Ακιντζί αποδέχεται την αρχή της «αποκέντρωσης» τότε θα πρέπει να συζητήσει με τον ΠτΔ  για τις αρμοδιότητες της κεντρικής πολιτείας, οι οποίες όμως δεν θα ξεφεύγουν ούτε από τις τρεις αρχές, μία κυριαρχία,  μία ιθαγένεια, μία διεθνής προσωπικότητα, και ούτε από τη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Ακιντζί ανέφερε μεταξύ άλλων πως «εάν υπάρχει γνήσια πρόταση για μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία δεν την αποκλείουμε. Πόσες εξουσίες θα δοθούν στις πολιτείες και ποιες; Αναμένω λεπτομέρειες, αυτό είναι το νόημα της συνάντησης. Μου είπε στο τηλέφωνο πως θα έρθει προετοιμασμένος».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από μόνη της η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα, και ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα διαλόγου να συμφωνηθεί από κοινού τί είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς οι δύο κοινότητες, ότι η μία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην άλλη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Home