Τι λέει ο Σιζόπουλος για διαβατήρια και προϋπολογισμό ΥΠΕΣ

Τι λέει ο Σιζόπουλος για διαβατήρια και προϋπολογισμό ΥΠΕΣ

Σε δηλώσεις προέβη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, για την παραχώρηση διαβατηρίων και τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Υπουργείο Εξωτερικών, από πλευράς της ΕΔΕΚ θέσαμε διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν σχέση γενικά με το θέμα της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας μας.

Το πρώτο, που είναι  μια κοινή διαπίστωση των τελευταίων τουλάχιστον δεκαέξι χρόνων που βρίσκομαι στη Βουλή, είναι ο απαράδεκτα χαμηλός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών. Ένας προϋπολογισμός που είναι ο μικρότερος από όλα τα Υπουργεία, μικρότερος ακόμα και από πάρα πολλούς ημικρατικούς οργανισμούς.

Όταν η πατρίδα μας έχει σήμερα να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις όπως είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όπως είναι η συμμετοχή της ως πλήρες μέλος στην ΕΕ αλλά και όλα τα άλλα προβλήματα, ενεργειακά και όχι μόνο,  που παρουσιάζονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Aνατολικής Μεσογείου. Ως εκ τούτου  λοιπόν, απαίτηση και αίτημά μας είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εξωτερικών για να μπορεί να ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια σε αυτές τις προκλήσεις και σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Ένα δεύτερο σημείο το οποίο τέθηκε από πλευράς της ΕΔΕΚ είναι η ενημέρωση για το θέμα ένταξης της Κύπρου στο χώρο Σένγκεν, κάτι το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό και  σημαντικό. Ήδη έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει γίνει η σχετική αίτηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρα θα αναμένουμε να δούμε την εξέλιξη και την κατάληξη αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος.

Επίσης, με αφορμή και τα ζητήματα που έχουν σχέση με την παραχώρηση διαβατηρίων σε άτομα που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε λόγω των γνωστών προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει όσον αφορά τη συνολική συμπεριφορά των ίδιων των ατόμων, αλλά και των όσων εκκρεμούν εις βάρος τους.

Την ίδια στιγμή θέσαμε από πλευράς της ΕΔΕΚ το ερώτημα, εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει πέραν από τους υπηκόους τρίτων χωρών για την αναστολή διαβατηρίων που τους έχουν παραχωρηθεί και σε απόσυρση των κυπριακών ταυτοτήτων και των κυπριακών διαβατηρίων που έχουν δοθεί σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος, οι οποίοι συστηματικά απεργάζονται την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια στιγμή αξιοποιούν ακριβώς τα τεράστια οφέλη που αποκομίζουν από τη χρήση των συγκεκριμένων ταυτοτήτων και διαβατηρίων.

Τα υπόλοιπα ζητήματα είναι θέματα τα οποία αφορούν πια την οργάνωση, την αξιοποίηση ακριβώς των υπηρεσιών του Υπουργείου και πώς μπορεί να υπάρξει μια αναβαθμισμένη παρουσία στο διεθνή χώρο".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στην πρόταση για την απόσυρση των διαβατηρίων, ο κ. ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Το θέμα αυτό, όπως μας έχει ενημερώσει ο Υπουργός, είναι ένα θέμα το οποίο το χειρίζεται το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρέπει να αναφέρω ότι από πλευράς της ΕΔΕΚ, είναι ένα θέμα το οποίο τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια κατ’ επανάληψη το  έχουμε θέσει στις προτάσεις μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι μόνο, για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που έχουν σχέση με τις ανεκδιήγητες και απαράδεκτες δραστηριότητες του κατοχικού καθεστώτος και ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων, ως μέτρων, που θα μπορούσαμε σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο να λάβουμε. Μια από τις προτάσεις είναι η συγκεκριμένη η οποία έχω 

 

Home