Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι λένε ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα/φορείς για τα οδοφράγματα

Offsite Team -
13.06.2020 - 13:19

Τι λένε ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα/φορείς για τα οδοφράγματα

Thumbnail
Μόνη δίοδος η συνεργασία για υπέρβαση προκλήσεων, λένε ε/κ και τ/κ κόμματα και φορείς

Η συνεργασία αποτελεί τη μόνη δίοδο για να ξεπερνούμε τις κοινές προκλήσεις των δύο κοινοτήτων στην κοινή μας πατρίδα, αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ε/κ και τ/κ κόμματα και φορείς, καλώντας τους «δύο ηγέτες να κινηθούν σε αυτό το πνεύμα όχι μόνο κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και κατά τις πιθανές επερχόμενες εξελίξεις στη διαδικασία οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο».

 

Την κοινή δήλωση συνοπογράφουν το ΑΚΕΛ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το Κόμμα Νέα Κύπρος, το Αριστερό Κίνημα (Sol Hareket), η Εργατική Δημοκρατία, ο ΟΠΕΚ και η Αριστερή Πτέρυγα.

 

Αναφορικά με την εκ νέου διάνοιξη των οδοφραγμάτων, η κοινή δήλωση αναφέρει ότι «η συνεργασία γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη ως προς τη λήψη κοινής απόφασης για τους προστατευτικούς υγειονομικούς ελέγχους και ως προς την απόφαση της συντομότερης δυνατής ημερομηνίας».

 

«Η τρέχουσα σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και από τις δύο πλευρές διευκολύνει τη λήψη σχετικής απόφασης», αναφέρει η δήλωση και συμπληρώνει: «Με την αξιοποίηση των συμβουλών των επιστημόνων και ειδικότερα της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία θα πρέπει να συμφωνηθεί η διαδικασία που να διασφαλίζει την ασφαλή διέλευση το συντομότερο».

 

Παράλληλα, τα κόμματα και οι φορείς που συνυπογράφουν τη δήλωση επισημαίνουν ότι ακολουθώντας μια πλήρως αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη τον Οκτώβρη, «πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συνεχίσουν ένα ειλικρινή διάλογο που θα στοχεύει στην επανέναρξη συνομιλιών προσανατολισμένες στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Θεωρούν πως ο στόχος είναι εφικτός «νοουμένου ότι η διαδικασία βασίζεται στις συγκλίσεις των δύο πλευρών, την Κοινή Διακήρυξη των δύο ηγετών και το Πλαίσιο Γκουτέρες, όπως υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν των Η.Ε. μετά την ανεπίσημη συνάντηση στο Βερολίνο την 25η Νοεμβρίου του 2019».

 

«Ο τελικός στόχος βέβαια πρέπει να είναι η εξεύρεση στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και παραμέτρων του ΟΗΕ», αναφέρεται.

Τέλος τα κόμματα και φορείς που συνυπογράφουν τη δήλωση αναφέρουν ότι «παραμένουν δεσμευμένα ως προς τη στήριξη τέτοιων προσπαθειών οι οποίες να είναι επικεντρωμένες στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ακολουθούμενες από την αντικειμενική ενημέρωση για το περιεχόμενο της συμφωνίας μαζί με τα συναφή οφέλη της».

ΚΥΠΕ

 

Home