Τι συζητήθηκε στην συνάντηση της νέας «κυβέρνησης» με Ερντογάν

Τι συζητήθηκε στην συνάντηση της νέας «κυβέρνησης» με Ερντογάν

Erntogan
Οι επαφές τους στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν απόψε και επιστρέφουν στα κατεχόμενα

Οικονομία,κυπριακό και υδρογονάνθρακες ήταν τα θέματα που συζήτησαν με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη, ο νέος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ και ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι.  

Και οι δύο μίλησαν σε τ/κ ΜΜΕ αμέσως μετά την συνάντηση που διήρκεσε μιάμιση ώρα και στην οποία παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών του νέου «κυβερνητικού» συνασπισμού στα κατεχόμενα, που πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης το περασμένο Σάββατο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η συνάντηση ήταν θετική και εποικοδομητική, στόχος με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία είναι η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, να γίνει μια αναπτυγμένη «χώρα» και να υπάρξει ένα «δίκαιο αποτέλεσμα στα θέματα Κυπριακού και ερευνών για υδρογονάνθρακες».

 

Στην γραπτή του δήλωση προς τα τ/κ ΜΜΕ, ο «πρωθυπουργός» Τατάρ είπε ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να μην λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ, την ελευθερία και το «κράτος» τους, ενώ ούτε οι ίδιοι επιβουλεύονται την ελευθερία, το κράτος και τα δικαιώματα κανενός.  

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων», ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι συζήτησαν κάποιες φόρμουλες για την παροχή ρευστού χρήματος από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος, στο πλαίσιο του οικονομικού πρωτοκόλλου 2016-2018, το οποίο για διάφορους λόγους – όπως είπε – δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί. Η διαδικασία, πρόσθεσε, θα επιμηκυνθεί για να αρθούν κάποια νομικά κωλύματα που υπάρχουν στην ολοκλήρωση του πρωτοκόλλου ή θα ετοιμασθεί ένα ενδιάμεσο έγγραφο.  

Πιστεύει, είπε, πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσει η ροή ρευστού χρήματος. Ο κ. Οζερσάι είπε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και τους άλλους αξιωματούχους στάθηκαν ιδιαίτερα στα θέματα οικονομίας. Οζερσάι και Τατάρ είχαν επίσης συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, πριν από την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.  

Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο συζήτησαν τις στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τα επόμενα βήματα Τουρκίας και τ/κ πλευράς όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στο θέμα του φυσικού αέριου στην περιοχή.  

Εν συντομία, είπε, αξιολόγησαν και το θέμα της νέας έκθεσης που θα ετοιμασθεί σύντομα στην Νέα Υόρκη από τα ΗΕ για την Κύπρο.  

Ο κ. Οζερσάι είπε ότι και μετά την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, μαζί με τον κ. Τατάρ είχαν ακόμη μία νέα συνάντηση αξιολόγησης με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο.  

Οι επαφές τους στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν απόψε και επιστρέφουν στα κατεχόμενα.

Home