Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τομή στο κυκλοφοριακό κάνει η Βουλή - Ψάχνει άμεσες λύσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
04.09.2022 - 06:00

Τομή στο κυκλοφοριακό κάνει η Βουλή - Ψάχνει άμεσες λύσεις

Πληθώρα θεμάτων στην Επιτροπή Μεταφορών - Ανείσπρακτα πρόστιμα για «Ζ» μέχρι πιστοποιητικά για ναυτικούς στην ατζέντα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πληθώρα σημαντικών θεμάτων έχει η ατζέντα της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής που βάζει μπρος την ερχόμενη Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η Offsite News παρουσιάζει τα πλέον σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν. ΄’Οπως είμαστε σε θέση να γράψουμε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που θα τεθεί στην Επιτροπή είναι και το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού προβλήματος για όλες τις πόλεις το οποίο θα τεθεί διεξοδικά σε συνεδρία στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μαρίνο Μουσιούττα «ως Επιτροπή μάς απασχολεί το κυκλοφοριακό αφού θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις. Η προσπάθεια που γίνεται από τους κυβερνητικούς φορείς είναι φιλότιμη, αλλά νιώθω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος πενταετίας και όχι σύντομα». Ο κ. Μουσιούττας είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά με στόχο να βρεθούν σαφείς λύσεις αφού τα μέτρα όπως: Η  ολοκλήρωση του περιμετρικού, η λειτουργία των έξυπνων φώτων, οι κάμερες και το πακέτο μέτρων για τη βιώσιμη κινητικότητα θα καθυστερήσουν πολύ να φανούν αποτελεσματικά.

>>>Διαβάστε επίσης: Σε αυτά τα 11 δημοτικά θα γλυτώνουν τη μεταφορά μαθητών οι γονείς<<<<

Πλατφόρμα για τα πρόστιμα των Z

Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η αρχή με την προσπάθεια που γίνεται από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να λυθεί το δαιδαλώδες πρόβλημα με τα ανείσπρακτα πρόστιμα που αφήνουν όσοι οδηγούν αυτοκίνητα «Ζ». Σύμφωνα με τον κ. Μουσούττα, η Κυβέρνηση προχώρησε σε ειδική πλατφόρμα όπου θα συγκεντρώνονται τα ανείσπρακτα πρόστιμα και θα υπάρχει τρόπος καταβολής τους. Ερωτηθείς από την Offsite News με ποιον τρόπο θα λειτουργεί η πλατφόρμα, πόσα είναι τα ανείσπρακτα πρόστιμα και το συνολικό ύψος τους ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε ότι «αναμένουμε να μας εξηγήσουν».

Η έρευνα της Offsite News όμως καταλήγει ότι τα τελευταία χρόνια συσσωρεύτηκαν πέραν των  15 χιλιάδων ανείσπρακτων προστίμων τα οποία «φεσώνουν» τα ταμεία του κράτους με εκατομμύρια ευρώ. Πλέον με την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης, η Βουλή πιέζει ώστε το κράτος να μη χάνει έσοδα.

Η διαβούλευση που γίνεται έχει σκοπό την τροποποίηση του νόμου, αφού σύμφωνα με πληροφορίες το 22% του συνόλου των εξωδίκων μένουν απλήρωτα και γίνεται προσπάθεια μέσα στο συμβόλαιο εκμίσθωσης να διασφαλίζεται η πληρωμή του εξώδικου. 

Αυστηρές ποινές για τα εξώστ

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι η  ηχορύπανση που προκαλούν τροποποιημένες μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα. Στόχος είναι η λήψη μέτρων που δεν αφορούν μόνο  τους αστυνομικούς ελέγχους αλλά και την απόδοση ευθυνών σε όσους προχωρούν σε τροποποιήσεις μοτοσικλετών ή άλλων οχημάτων δηλαδή των μηχανικών.

Όπως πληροφορούματε,οι βουλευτές βασίζονται σε τρεις πυλώνες Πρώτο: Tην αυστηροποίηση των ποινών. Δεύτερο: Την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Αστυνομία μέσω ειδικού κλιμακίου εκπαιδευμένο στις μετατροπές. Τρίτο: Την ενδεχόμενη εμπλοκή και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε οι τροχονόμοι να παρεμβαίνουν και να μοιράζουν πρόστιμα.

Τους βουλευτές απασχολεί ότι πολλά αυτοκίνητα πάνε για Τεχνικό Έλεγχο Οχημάτων, αλλά δεν γίνεται η επαναφορά τους στην αρχική τους μορφή. Σημειώνεται ότι οι μοτοσικλετιστές κατά την παρουσία τους στη Βουλή υποστήριξαν ότι οι μοτοσυκλέτες έχουν κάποιες εργαστηριακές  μετατροπές.

Σχέδιο κινήτρων για εξοπλισμό μοτοσικλετιστών

Ένα εξόχως σοβαρό θέμα που θα συζητηθεί εντός Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Μεταφορών είναι το σχέδιο κινήτρων για για Αγορά Προστατευτικού Εξοπλισμού για Μοτοσικλετιστές. 

Για το έτος 2022, θα επιχορηγηθεί η αγορά προστατευτικού εξοπλισμού τύπου αερόσακος σώματος μοτοσικλετιστών (oι αιτήσεις άρχισαν στις 23 Ιουνίου 2022). Η απόφαση στηρίζεται στη βάση των αποτελεσμάτων ερευνών που διενεργήθηκαν από διεθνείς οργανισμούς και έδειξαν ότι οι τραυματισμοί στο στήθος αποτελούν το 31% των τραυματισμών από οδικές συγκρούσεις, οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη το 20% και οι τραυματισμοί στην κοιλιά το 15%. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο αερόσακος σώματος μοτοσικλετιστών μπορεί να αποτρέψει τον θανατηφόρο τραυματισμό στον θώρακα και στον αυχένα σε ταχύτητες μέχρι και 50km/h, ενώ περιορίζει την πιθανότητα θανάτου σε ταχύτητες έως και 90km/h.

Το ποσό επιδότησης για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού τύπου αερόσακος σώματος μοτοσικλετιστών θα ανέρχεται στα €500 ή το πραγματικό κόστος αγοράς του, όποιο από τα δύο είναι χαμηλότερο. Το ύψος της επιδότησης θα υπολογίζεται βάσει της τιμής αγοράς συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο Δημήτρης θέλει στο άψε - σβήσε λύση τα μικροτροχαία

Στην ατζέντα της Επιτροπής βρίσκεται και η πρόταση του βουλευτή, εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου ο οποίος αυτεπαγγέλτως ζήτησε να συζητηθούν τα  προβλήματα που παρουσιάζονται στα σημεία μικροσυγκρούσεων μηχανοκίνητων οχημάτων λόγω της καθυστέρησης στην άφιξη των ασφαλιστικών εταιρειών και της διαδικασίας που ακολουθείται για την καταγραφή των περιστατικών.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι οδηγοί μπορούν να φωτογραφίσουν τις ζημιές  και να  αποστέλλουν τις φωτογραφίες  στο αρμόδιο Τμήμα των ασφαλιστικών που συνεργάζονται χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Σημειώνεται ότι λόγω έλλειψης προσωπικού η Τροχαία δεν παρεμβαινει σε μικροσυγκρούσεις η τροχαία ατυχήματα με μικροζημιές.

Η Κύπρος θα βγάζει πλοίαρχους

Στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής βρίσκεται τροποποιητικό νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ο περί εμπορικής ναυτιλίας Νόμος  (έκδοση και αναγνώριση πιστοποιητικών και ναυτική εκπαίδευση). Η Επιτροπή  μελέτησε το νομοσχέδιο που αφορά την έκδοση και αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικής εκπαίδευσης. 

Όπως πληροφορούμαστε, ο στόχος του νομοσχεδίου είναι τετραπλός:

  • Πρώτο: H αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο.
  • Δεύτερο: H αναγνώριση των πιστοποιητικών ναυτικών που φοιτούν στις Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης.
  • Τρίτο: H αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης (STCW).
  • Τέταρτο: Η αποσαφήνιση των θεμάτων που σχετίζονται με τον υπολογισμό και την απόδειξη της θαλάσσιας υπηρεσίας των ναυτικών.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της φοίτησής τους οι Κύπριοι φοιτητές  θα προωθούνται απευθείας  στην αγορά εργασίας. Ο εν λογω νόμος  ρυθμίζει την επανεπικύρωση των πιστοποιητικών για κυβερνήτες ακτοπλοϊκών και μικρών επιβατικών σκαφών. 

Home