Τον ρόλο του προξενικού σώματος εξήραν ΠτΒ και ΥΠΕΞ

Η Κύπρος αναγνωρίζει τον ρόλο του προξενικού σώματος και τη συμβολή του στην προώθηση του διαλόγου και των διμερών σχέσεων μεταξύ χωρών, ανέφεραν σήμερα η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε χαιρετισμούς τους στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επίτιμων Προξένων, που φιλοξενεί η Λεμεσός.

Στο χαιρετισμό της, που διαβάστηκε στην επίσημη έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, η Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στους κοινούς ρόλους της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με το προξενικό σώμα, εκεί και όπου οι ελιγμοί των κυβερνήσεων είναι περιορισμένοι, για οικοδόμηση διαύλων επικοινωνίας και εξεύρεση τρόπων συνεργασίας, για την εξυπηρέτηση κοινών στόχων των χωρών, κυρίως της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.

«Από αυτή την άποψη, η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμά ιδιαίτερα την ουσιαστική συμβολή σας και προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με το επίτιμο προξενικό σώμα της Κύπρου», πρόσθεσε και υπέδειξε ότι η στήριξη των οικουμενικών αξιών, συμπεριλαμβανομένων των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί κεντρικό μέλημα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτό, συνέχισε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κοινοβούλια των μικρών χωρών, για τα οποία ο σεβασμός τέτοιων Αρχών είναι θεμελιώδης, υπογραμμίζοντας πως αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μια Κύπρο «θύμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, τη συνεχή κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της και τη συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων της, από την Τουρκία».

Παρά το ότι οι διεθνείς δραστηριότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση για το Κυπριακό και για τις απειλές που δέχεται μέσω των συνεχών και κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, είπε η κ. Δημητρίου, η δράση της δεν είναι μονοθεματική, φέρνοντας ως παράδειγμα την προτεραιότητα που έχει τεθεί, κατά τη διάρκεια της θητείας της, για προώθηση της ισότητας των φύλων.

«Στον ρόλο της ως παράγοντας εξωτερικής πολιτικής, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιλέγει τον διάλογο, τη συναίνεση και τη συνεργασία. Αυτή η προσέγγιση είναι συμβατή με τον στόχο μας να διαφυλάξουμε τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, προς όφελος όλου του λαού της Κύπρου, του λαού της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο», κατέληξε στον χαιρετισμό της η Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας.

Εξάλλου στον χαιρετισμό του, που διαβάστηκε στο συνέδριο, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο ειδικότερα, εκτιμούν βαθύτατα τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι Πρόξενοι και οι Επίτιμοι Πρόξενοι, στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών και σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, όπως το εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την εκπαίδευση.

«Αναγνωρίζοντας αυτόν τον σημαντικό ρόλο, η Κύπρος υποστηρίζει το έργο των Επίτιμων Προξένων που εδρεύουν στην Κύπρο, όχι μόνο για την προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση των διαπροσωπικών επαφών», συμπλήρωσε.

Με δεδομένη την αύξηση στη διακίνηση των ανθρώπων, είτε λόγω μετανάστευσης, οικονομικής αστάθειας ή κλιματικής αλλαγής, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, η βοήθεια του προξενικού σώματος και οι υπηρεσίες του είναι ανεκτίμητες, καθώς καλείται συχνά να αντιμετωπίσει ανθρωπιστικής φύσης ζητήματα, ιδιαίτερα ατόμων που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα παρέχει κάθε βοήθεια προς το προξενικό σώμα στην Κύπρο, στη βάση των διεθνών πλαισίων, προς επίτευξη των σημαντικών υποχρεώσεων και καθηκόντων του.

Την εναρκτήρια τελετή του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Επίτιμων Προξένων χαιρέτησαν, επίσης, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξένων (FICAC) Νικόλας Μαργαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Επίτιμου Προξενικού Σώματος Χρίστος Τσάνος και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Επίτιμων Προξένων, το οποίο διοργανώνεται για δεύτερη φορά στο νησί μας, ολοκληρώνεται αύριο με εκδρομή σε αρχαιολογικούς χώρους.

ΚΥΠΕ