Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τα κόμματα βάζουν deadline σε Ιωάννου για τις εκκρεμότητες

Του Στέλιου Στυλιανού -
24.03.2023

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Τα κόμματα βάζουν deadline σε Ιωάννου για τις εκκρεμότητες

Θέλουν να τελειώσουν μέχρι το καλοκαίρι ώστε να τρέξουν και ίδια τις διεργασίες τους

Πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του καλοκαιριού θέλει να τελειώνει η επιτροπή Εσωτερικών με τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η θέση αυτή διατυπώθηκε και στον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου ο οποίος είχε χθες Τετάρτη την πρώτη, επίσημη, συζήτησή του με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μάλιστα κατά την ενημέρωση που έκανε στην επιτροπή ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μέσα στις προτεραιότητες του αναφέροντας ότι οι όποιες τροποποιήσεις θα πρέπει να γίνουν στην νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή θα αποσταλούν στην Επιτροπή μέχρι τον Ιούνιο.

Η θέση αυτή έφερε την αντίδραση του Προέδρου και μελών της Επιτροπής τα οποία ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών όπως τρέξουν οι διαδικασίες έτσι ώστε τροποποιήσεις χρειάζεται να γίνουν να έρθουν στην επιτροπή μέχρι τον Μάϊο έτσι ώστε και η ίδια να μπορέσει να τις οδηγήσει στην Ολομέλεια για ψήφιση στην Ολομέλεια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Όπως λέχθηκε από Βουλευτές υπάρχουν και κόμματα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει τις διαβουλεύσεις τους για τις Δημοτικές του 2024 και θα πρέπει και αυτά να έχουν την ευχέρεια να έχουν ενώπιον τους όλες της πρόνοιες της νομοθεσίας της μεταρρύθμισης πριν προχωρήσουν με τις διεργασίες τους. Παράλληλα όπως αναφέρθηκε από Βουλευτές είναι θέση αρχής της Βουλής να μην υπάρχουν αλλαγές σε εκλογικό νόμο ένα χρόνο πριν από εκλογική αναμέτρηση.

Μάλιστα όπως επισήμανε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού στις δηλώσεις του μετά  το πέρας της συνεδρίασης στο Υπουργείο και στους λειτουργούς του, ότι οι όποιοι σχεδιασμοί για τυχόν αλλαγές στην μεταρρύθμιση θα πρέπει να σταλούν στην Επιτροπή Εσωτερικών, το αργότερο μέχρι την 1η Μαΐου, ούτως ώστε μέχρι την ανάπαυλα του Ιουλίου, να ολοκληρώσουν αυτή την προσπάθεια. Διότι, είπε, ούτε είναι ηθικό, ούτε θεμιτό, να συζητούνται εκλογικοί νόμοι, μερικούς μήνες πριν τις εκλογές. 

Μετά από την συζήτηση ο Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβέβαιωσε τους Βουλευτές ότι θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε όποια ζητήματα χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης να τεθούν ενώπιον της Επιτροπής το συντομότερο δυνατό με στόχο να επιτευχθεί ο στόχος να ψηφιστούν οι όποιες τροποποιήσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα όπως σημείωσε θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς του υπουργείου έτσι ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες.

Από την άλλη και από πλευράς Επιτροπής Εσωτερικών αναμένεται να γίνει διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε εάν κάποιο κόμμα θέλει να καταθέσει τις όποιες τροπολογίες στο νόμο που ψήφισε η Βουλή τον Μάρτιο του 2022 αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό. 

Σημειώνεται ότι όσον αφορά την Μεταρρύθμιση ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι προχωρά κανονικά και δεν πρέπει να υπάρχουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, και οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν μέχρι τον Μάιο του 2024, θα επιλυθούν.

Κλείνουν το θέμα με το Συντονιστικό Επαρχιακό Συμβούλιο Αμμοχώστου 

Στο μεταξύ ένα ανοικτό θέμα το οποίο αναμένεται να πάει για επίλυση στην μεθεπόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών είναι η λειτουργία του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου καθώς υπάρχει διελκυστίνδα ανάμεσα στους Δημάρχους για το ποιος Δήμος θα αναλάβει την Προεδρία του προσωρινού συντονιστικού Συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι στις άλλες 4 επαρχίες την Προεδρία του Συντονιστικού Συμβουλίου ανέλαβε ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου ωστόσο στην επαρχία Αμμοχώστου δημιουργήθηκε κενό εξαιτίας του γεγονότος ότι ο μητροπολιτικός Δήμος είναι κατεχόμενος.

Το κενό αυτό ήρθε να διορθώσει το ΥΠΕΣ με τροποποιητικό νομοσχέδιο μέσω του οποίου καθήκοντα προέδρου του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου για την επαρχία Αμμοχώστου θα εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου με την Προεδρία να καταλήγει στον Δήμο Παραλιμνίου κάτι που έφερε αντιδράσεις από άλλους Δήμους και συγκεκριμένα αυτούς της Σωτήρας και της Αγίας Νάπας. 

Το νομοσχέδιο αν και είχε προωθηθεί στην Βουλή δεν ψηφίστηκε πριν το κλείσιμο του σώματος για τις Προεδρικές Εκλογές με το ζήτημα να παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα.

Όπως ενημέρωσε την Βουλή  ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου προσπάθησε και αυτός με την ανάληψη των καθηκόντων του να λύσει το όλο θέμα χωρίς να υπάρχει δυνατότητας συνεργασίας από τους εμπλεκόμενους με αποτέλεσμα το ΥΠΕΣ να επαναπροωθά στην Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην επιτροπή Εσωτερικών για συζήτηση στις 6 Απριλίου με στόχο να βρεθεί άμεση λύση. 

Home