Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τοπική αυτοδιοίκηση: Την πυροβόλησαν από τα δύο μέτρα

Offsite Team -
16.04.2021 - 06:00

Τοπική αυτοδιοίκηση: Την πυροβόλησαν από τα δύο μέτρα

Thumbnail
Οι όποιες εξελίξεις μετά τις Βουλευτικές

Στα συρτάρια της Βουλής μπαίνει μέχρι νεωτέρας η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση καθώς η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον, καταψήφισε  χθες την πρόταση της Κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια του σώματος με την παρούσα Απόφασή της δηλώνει ότι τάσσεται κατά της προκήρυξης παγκύπριου δημοψηφίσματος αναφορικά με την προωθούμενη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου απορρίπτει την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 23 Μαρτίου 2021 για παγκύπριο δημοψήφισμα στις 30 Μαϊού μαζί με τις Βουλευτικές με σκοπό ο λαός να ψηφίσει εάν τάσσεται υπέρ η κατά της μεταρρύθμισης.  

Υπέρ της απόφασης της Βουλής τάχθηκε η πλειοψηφία των Κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ εναντίον τάχθηκε ο ΔΗΣΥ και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Στην απόφαση της Βουλής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως αυτό αναθεωρήθηκε από την Επιτροπή Εσωτερικών με πλειοψηφία έχει περιληφθεί πρόνοια σύμφωνα με την οποία για την ίδρυση των νέων δήμων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ένταξη σε αυτούς ορισμένων τοπικών αρχών ως δημοτικών διαμερισμάτων, αποτελεί προϋπόθεση η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε επίπεδο τοπικών αρχών, τα οποία προτείνεται να διεξαχθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Μετά και την συγκεκριμένη τροπή το τι μέλλει γενέσθαι με την μεταρρύθμιση θα ξεκαθαρίσει στην νέα Βουλή με τα δεδομένα να έχουν ως εξής:

α) Τα κόμματα να στηρίξουν Μεταρρύθμιση χωρίς δημοψηφίσματα

β) τα κόμματα να απορρίψουν την μεταρρύθμιση 

γ) η Κυβέρνηση να καταθέσει εκ νέου στην νέα κοινοβουλευτική σύνοδο νομοσχέδιο για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και σε περίπτωση έγκρισης του να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, καθώς σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα δεν μπορούν να διεξαχθούν δημοψηφίσματα μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης.

Όλα αυτα τα ανέλυσε ο πρώη Δηκοϊκος Βουλευτής και νυν της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή Παρασκήνιο την περασμένη Τετάρτη 14/4 ο οποίος ως γνωστό θεωρείται ένας από τους πλέον καταρτησμένους σε θέματα τοπικής Αυτοδιοίκησης  καθως διετέλεσε και ΓΓ του Δήμου Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Μουσιούττας ανέφερε ότι μετά και την εξέλιξη αυτή τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης οδηγουνται στην νέα Βουλή, ενώ η απόφαση της Βουλής είναι να μην υπάρχουν δημοψηφίσματα.

Μάλιστα όπως είπε αν η Βουλή επιμένει σε τοπικά δημοψηφίσματα μετά την ψήφιση των τριών νομοσχεδίων και περάσει μια τέτοια τροπολογία από την Βουλή πιθανότατα η Κυβέρνηση μετά και από την γνωμάτευση του Νομικού της Συμβούλου ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν δημοψηφίσματα της ψήφισης της Νομοθεσίας θα προχωρήσει σε αναπομπή. 

Από πλευράς ΕΔΕΚ η Ανδρειανή Οδυσσέως επισήμανε ότι κάθε Δήμος πρέπει να έχει ξεχωριστό δημοψήφισμα και δεν θα πρέπει ο Δημότης ενός Δήμου να πάρει την απόφαση για συνένωση άλλων καθώς υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια, και θα πρέπει να ξανά γίνει διάλογος ξανά με τις τοπικές κοινωνίες προτού παρθούν οριστικές αποφάσεις.

Στο ίδιο πάνελ φιλοξενούμενος από πλευράς ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αναφέροντας ότι θα γίνει συγκέντρωση εξουσιών και απομακρύνουμε τους Δήμους από τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι είναι υπέρ της συμπλεγματοποιησης υπηρεσιών υπέρ των πολιτών. 

Αναλυτικά η συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά το 24:00 στο πιο κάτω βίντεο:

Home