Αν τοποθετήσει εδώ τους S 400 η Τουρκία θα «χτυπά» Κύπρο 6 ΧΑΡΤΕΣ

Αν τοποθετήσει εδώ τους S 400 η Τουρκία θα «χτυπά» Κύπρο 6 ΧΑΡΤΕΣ

Πόσο μακριά μπορούν να στοχεύσουν οι S 400 - Που πρέπει να τοποθετηθούν για να χτυπήσουν στόχους στην Κύπρο (ΧΑΡΤΕΣ)

Τα πρώτα κομμάτια των S400 έφτασαν σήμερα στην Τουρκία και η εξέλιξη προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αναμένεται σαφώς και η πρώτη αντίδραση της Αμερικής που ως γνωστό με κανένα τρόπο δεν ήθελε να γίνει αυτή η εξέλιξη μπλοκάροντας μάλιστα και την πώληση των F35 στην Τουρκία. Πολλές φορές και με διάφορους τρόπους η Αμερική προέτρεψε την Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά των S 400 από την Ρωσία κάτι όμως που δεν πτόησε τους Τούρκους που παραλαμβάνουν από σήμερα Παρασκευή τους πρώτους πυραύλους.  Η συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας ανέρχεται στα 2,5 δις δολάρια.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές ασφαλείας, αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα μήνα έως και ενδεχομένως 6 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της παράδοσης όλων των τμημάτων των δύο πρώτων συστοιχιών των S400.

s

Ποια ακριβώς είναι η δυναμική και οι δυνατότητες των S400

Το S-400 Triumph ανήκει στην τελευταία γενιά οπλικών συστημάτων και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. 

Οι S 400 είναι εξοπλισμένοι με ένα πανίσχυρο ραντάρ και μπορούν να στοχεύσουν και να πλήξουν μαζικά εχθρικούς στόχους  σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, εξ’ ου και το S 400. Το κάθε αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα εξασφαλίζει ταυτόχρονη βολή εναντίον 36 στόχων, κατευθύνοντας εναντίον τους 72 πυραύλους. 

Κινούνται με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου το δευτερόλεπτο και μπορούν να πλήξουν στόχους που πετούν σε χαμηλό υψόμετρο. Η ακτίνα εντοπισμού πυραύλων φτάνει τα 120 μέτρα ενώ μπορεί να εντοπίσει στόχους έως και 600 χιλιόμετρα μακριά.

Που θα τοποθετηθούν

Αν και πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά αναφέρουν ότι οι S 400 θα εγκατασταθούν στην αεροπορική βάση Ακιντζί της Άγκυρας, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. 

Μάλιστα με βάση πληροφορίες της offsite, η εγκατάσταση των πυραύλων στην συγκεκριμένη περιοχή, ή γενικότερα κοντά στην Άγκυρα, δεν εξυπηρετεί τα στρατηγικά και στρατιωτικά πλάνα της Τουρκίας που έχει.. ανοιχτούς λογαριασμούς με Ελλάδα, Κύπρο, Συρία αλλά και Ισραήλ.

Η offsite ετοίμασε και παρουσιάζει χάρτες που δείχνουν σε ποιες περιοχές της Τουρκίας πρέπει να εγκατασταθούν οι S 400 ώστε ολόκληρη η Κύπρος να βρίσκεται στην εμβέλεια αυτών των πυραύλων. οι Οι χάρτες δείχνουν το μέγιστο βεληνεκές των S400 που είναι στα 400 χιλιόμετρα όπως προαναφέραμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συλλέξαμε οι Αρχές έχουν υπόψη τους -σε συνεργασία με τις Ελληνικές αλλά και Ισραηλινές Αρχές- αυτές τις περιοχές ενώ και στις τρεις χώρες (κυρίως σε Αθήνα και Ιεροσόλυμα) γίνονται ασκήσεις επί χάρτου αφού η Άγκυρα δεν γνωστοποίησε επίσημα (αναμενόμενο) σε ποια περιοχή θα εγκαταστήσει τους S400.

Αν λοιπόν τοποθετηθούν στην περιοχή που είναι σκιασμένη στους χάρτες, τότε στην εμβέλεια των πυραύλων θα βρίσκεται ολόκληρη η Κύπρος ενώ οι συστοιχίες πυραύλων που θα τοποθετηθούν οπουδήποτε εκτός από αυτή τη ζώνη που βλέπετε στους χάρτες, δεν θα καλύπτει ολόκληρη την Κύπρο αλλά μέρος της και όπως είναι λογικό το βόρειο μέρος. 

Νοείται πως η Άγκυρα δεν θεωρεί πως με τους S400 πρέπει απαραιτήτως να καλύψει όλο τον εναέριο χώρο πάνω από την Κύπρο λόγω Κύπρου αλλά κυρίως λόγω Ισραήλ -όχι ως ένδειξη επιθετικής ή/και αμυντικής διάθεσης προς το Τελ Αβίβ αλλά κυρίως ως επίδειξη ισχύος.

Δείτε τους χάρτες που παρουσιάζει η offsite:

ΧΑΡ1

ΧΑΡ

ΧΑΡ3

ΧΑΡ4

ΧΑΡ5

ΧΑΡ

Tags
Home