Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τορναρίτης: Η Κύπρος δέχεται τους πιο πολλούς μετανάστες στην ΕΕ

Offsite Team -
20.09.2022 - 08:59

Τορναρίτης: Η Κύπρος δέχεται τους πιο πολλούς μετανάστες στην ΕΕ

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ

Στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της ΚΣΣΕ στην Αθήνα, ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας και Εισηγητής της Συνέλευσης για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην εφαρμογή του Συμφώνου για τους Πρόσφυγες (GCR) και του Συμφώνου για την Ασφαλή, Ομαλή και Νόμιμη Μετανάστευση (GCM) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε στη σημασία υλοποίησης και εφαρμογής των δύο Συμφώνων, ιδιαίτερα υπό το φως των αυξανόμενων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, συνεπεία της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Σημειώνοντας ότι η Ευρώπη επέδειξε ενότητα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία στηρίζοντας τον Ουκρανικό λαό, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επιδείξει την ίδια συνοχή και αλληλεγγύη προς τα κράτη – μέλη της που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν δυσανάλογα μεγάλους αριθμούς μεταναστών και προσφύγων σε σχέση με τα πληθυσμιακά τους δεδομένα και τις εγχώριες υποδομές τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Τορναρίτης επισήμανε ότι κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού και χρειάζεται περισσότερη εξωτερική βοήθεια, στήριξη και αλληλεγγύη. Ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου, περιλαμβανομένης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος δια της μεθοδευμένης προώθησης παράτυπων μεταναστών, μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνο μέσω της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης μπορούν να επιτευχθούν βιώσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, είναι. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι τα δύο Παγκόσμια Σύμφωνα των Ηνωμένων Εθνών, στηρίζονται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά προνοούν και την ενίσχυση των άμεσα επηρεαζόμενων κρατών υποδοχής και σκοπούν, αφενός, στην ανακούφιση των ευάλωτων αυτών ανθρώπων και αφετέρου, στην απόκτηση σημαντικού πλεονεκτήματος για τις χώρες υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, τα εθνικά κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν με στοχευμένες δράσεις, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή, νόμιμη και αξιοπρεπή μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης, οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιαστούν στην καταπολέμηση όλων των διακρίσεων και στερεοτύπων, στη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού και στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.  

Home