Τορναρίτης: Zήτησε την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε μουσείο

Τορναρίτης: Zήτησε την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε μουσείο

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης ζήτησε την επαναφορά της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, καυτηριάζοντας τη στάση της Τουρκίας

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού και επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και ΜΜΕ της Συνέλευσης. Στη εν λόγω συνεδρία συμμετείχε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Κωστής Ευσταθίου.

O κ. Τορναρίτης ενημέρωσε την Επιτροπή για την επιστολή - διαμαρτυρίας που απέστειλε στον Πρόεδρο της Συνέλευσης, κ. Rik Daems, τον περασμένο Ιούλιο, αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο κ. Τορναρίτης επεσήμανε τις διχαστικές συνέπειες  αυτής της απόφασης, που αντιβαίνουν, όπως ανέφερε, βασικές αρχές και αξίες του Οργανισμού. Τονίζοντας την παγκόσμια εμβέλεια και ακτινοβολία του μοναδικού αυτού μνημείου, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι η αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος τόσο της Αγίας Σοφίας όσο και της Μονής της Χώρας, συνιστούν πράξεις πολιτιστικού ξεκαθαρίσματος, οι οποίες ταυτόχρονα υπονομεύουν τον κοσμικό προσανατολισμό και την πολυπολιτισμικότητα του Τουρκικού κράτους. Κάλεσε δε τα μέλη της Επιτροπής να ενεργήσουν άμεσα για την προάσπιση των αρχών της θρησκευτικής ανεκτικότητας και ποικιλομορφίας, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες δράσης της ΚΣΣΕ.

Ο κ. Τορναρίτης υπέβαλε εξάλλου, σχετική γραπτή δήλωση για το θέμα, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από τα μέλη της Επιτροπής κατά την επόμενη συνεδρία της.

Home