Τουσκ: Ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Μαϊου

Τουσκ: Ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Μαϊου

Για την πλήρωση των κορυφαίων θέσεων στην ΕΕ

Έκτακτη Σύνοδο για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον ορισμό των νέων Προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών στις 28 του μήνα, ανακοίνωσε από το Σίμπιου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

"Τρεις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, οι ηγέτες συναντήθηκαν στο Σίμπιου για να συζητήσουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Συζήτησαν για εσωτερικά ζητήματα, όσο και για παγκόσμιες προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κόσμος γύρω μας είναι αυξημένα ευμετάβλητος και απρόβλεπτος", ανέφερε αναλυτικά ο κ. Τουσκ.

"Τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης θα έρθουν τον Ιούνιο, όταν ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσουμε τις στρατηγικές προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε έτη - γνωστή και ως `στρατηγική ατζέντα", είπε.

"Χωρίς να προδικάζουμε το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, που θα επηρεαστεί ακόμη από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορώ να δηλώσω ένα πράγμα με απόλυτη βεβαιότητα: οι ηγέτες επέδειξαν κατηγορηματικά ότι θέλουν να πάρουν πλήρη πολιτική ευθύνη όχι μόνο για μεμονωμένα γεγονότα ή προκλήσεις αλλά για την ΕΕ ως σύνολο", ξεκαθάρισε.

"Απλά, τα Κράτη Μέλη και οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες θέλουν ενεργά να ορίσουν τον τρόπο που η ΕΕ εξελίσσεται", διευκρίνισε ο κ. Τουσκ.

"Πιστεύω ότι αυτός ο τρόπος σκέψης είναι σημαντικός  και βιώσιμος για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική λειτουργία της κοινότητάς μας", είπε και ανακοίνωσε: "για αυτό σκοπεύω να διατηρήσω το πνεύμα της συζήτησης για την προετοιμασία των προτεραιοτήτων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια και κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της νέας ηγεσίας της ΕΕ".

"Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ανακοινώσω ότι μετά τις εκλογές για το ΕΚ, στις 28 Μαΐου, θα συγκαλέσω συνάντηση των 28 ηγετών της ΕΕ για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία των υποψηφιοτήτων", ανέφερε.

Όπως είπε, η πρόθεση του είναι να πραγματοποιήσει την εκλογή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με έναν γρήγορο, ομαλό και αποτελεσματικό τρόπο και φυσιολογικά η διαδικασία θα ακολουθήσει τους κανόνες που ορίζουν οι Συνθήκες.

Συμπλήρωσε ότι  "θα πρέπει να αντανακλά μια γεωγραφική ισορροπία επίσης, όπως και δημογραφική, ώστε τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες χώρες να εκπροσωπούνται στις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ".

"Για εμένα το πνεύμα της συνθήκης είναι σημαντικό, ειδικά σε ό,τι αφορά την ισορροπία των φύλων, αλλά και την πολιτική ισορροπία", δήλωσε ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Θα ήταν θετικό να έχουμε ομοφωνία σε ότι αφορά αυτές τις τοποθετήσεις, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν θα φοβηθώ, από να διοργανώσω ψηφοφορίες για αυτές τις αποφάσεις, αν είναι δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία", ξεκαθάρισε.

"Ο στόχος είναι απλός: χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς θεσμούς και γι `αυτό χρειαζόμαστε γρήγορες αποφάσεις. Πρόθεσή μου είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει την νέα ηγεσία της ΕΕ τον Ιούνιο. Καλώ όλους να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους να το κάνουν αυτό", κατέληξε ο Ντ.Τουσκ.

Σε σχέση με τις προκλήσεις στην κυπριακή αοζ είπε:

"Σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη πίσω από την Κυπριακή Δημοκρατία και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους μέλους της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις".  

Home