Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Τρέχει» η προεκλογική διαδικασία για τις Προεδρικές

Offsite Team -
05.12.2022 - 20:35

«Τρέχει» η προεκλογική διαδικασία για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές σήμερα (5/12)

Υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας και εκπρόσωποι τους, καθώς και αξιωματούχοι κομμάτων συνεχίζουν τις προεκλογικές τους τοποθετήσεις και δραστηριότητες, με συναντήσεις, ανακοινώσεις και δηλώσεις για μια σειρά θεμάτων.

Στον αέρα και στα ραδιοφωνικά στούντιο του CUT Radio του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, είχε την ευκαιρία τη Δευτέρα να συνομιλήσει με δέκα φοιτητές ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τους νέους, μέσα από μια ζωηρή και ουσιώδη συζήτηση: Από τα φοιτητικά ζητήματα όπως η φοιτητική χορηγία ως και το στεγαστικό μέχρι το μεταναστευτικό, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, και άλλα.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για δεκαετίες στην πολιτική πέρασε από πολλά στούντιο και συνεντεύξεις, αλλά ο διάλογος που είχε με το μέλλον του τόπου είναι η καλύτερη συνέντευξη που έδωσε ποτέ, ενώ όπως είπε, «έχουμε στο σκάφος που λέγεται Κύπρος, τους καλύτερους. Εύχομαι ο τιμονιέρης να τους ανοίξει τα πανιά και να πάνε ψηλά και να μην οδηγήσει το σκάφος στα βράχια».

Στο μεταξύ, η Κύπρος χρειάζεται σταθερότητα, διαφάνεια και ασφάλεια, χωρίς ρίσκα, πειράματα και υποκρισίες και τη σταθερή πορεία της χώρας μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί να την εγγυηθεί, ανέφερε, σε δηλώσεις της, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου.

«Το να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ ενός υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ενός κόμματος, είναι φυσιολογικό. Το περίεργο είναι η συμφωνία αυτή να παραμένει στο σκοτάδι, κρυμμένη από τους πολίτες. Όπως κάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος με τον Νίκο Χριστοδουλίδη», πρόσθεσε.  

Ανέφερε, παράλληλα, ότι οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν το αποτέλεσμα που θα έχει η όποια επιλογή τους.

Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δήλωσε τη Δευτέρα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης

Ο κ. Μαυρογιάννης συζήτησε τη Δευτέρα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου με την Πολιτεία με τον Πρύτανη, Τάσο Χριστοφίδη, την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Ελένη-Τατιανή Συνοδινού και τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Ιωάννη Γιαπιντζάκη.

Ο κ. Μαυρογιάννης ξεναγήθηκε στους χώρους του Πανεπιστημίου και συνεχάρη τον Πρύτανη, την Πρυτανεία, το ΔΣ, τους φοιτητές και όλο το προσωπικό «για το υποδειγματικό επίτευγμα που είναι το σημερινό Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Στο μεταξύ, τους τρεις πυλώνες για μία Κύπρο της έρευνας, της γνώσης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, έδωσε στη δημοσιότητα το Εκλογικό Επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιτελείου, «όραμά μας είναι μία Κύπρος της γνώσης, της έρευνας, της επιστήμης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί ατμομηχανή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα και δίνει ταυτόχρονα λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα του τόπου και του πλανήτη και διασφαλίζει δικαιότερη και πιο συμπεριληπτική κοινωνική ευημερία.

Προστίθεται ότι στόχος τους, είναι η έρευνα και η καινοτομία να καταστούν βασικό εργαλείο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών και λύσεων σε προβλήματα που ταλανίζουν την οικονομία και την κοινωνία.

Εξάλλου, στο Κέντρο Αριστείας CYENS και στον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος CSEO, «συναντήσαμε την Κύπρο που θέλουμε. Την Κύπρο που μπορεί. Την Κύπρο που κερδίζει», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας, να συνομιλήσει με επιστήμονες και ερευνητές, αλλά και να ενημερωθεί για τις εργασίες και τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της επίσκεψης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του στο Κέντρο Αριστείας, ενώ παράλληλα συνεχάρη όλους τους εταίρους που συμβάλλουν σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για διάκριση της Κύπρου, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Για ανεπίσημη πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου προς το ΔΗΚΟ για απόδοση στο κόμμα των μισών υπουργείων της Κυβέρνησης με αντάλλαγμα τη στήριξή του στις προεδρικές εκλογές, και μάλιστα χωρίς καν να συζητηθούν οι οποιεσδήποτε πολιτικές θέσεις, έκανε λόγο την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος

Μιλώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» σχετικά με τις Προεδρικές Εκλογές και τη στήριξη του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «για το ΔΗΚΟ δεν έχουν σημασία οι καρέκλες και η νομή της εξουσίας. Σημασία για εμάς έχουν οι πολιτικές θέσεις. Τόσο εγώ προσωπικά, τότε στην ομιλία μου ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα καθημερινά, δηλώνουμε γιατί πιστεύουμε στον Νίκο Χριστοδουλίδη, γιατί συμφωνούμε με τις πολιτικές του θέσεις και γιατί θεωρούμε πως η δική του υποψηφιότητα μπορεί να πάρει τη χώρα μπροστά».    

Ο κ. Παπαδόπουλος απέρριψε επίσης για ακόμη μια φορά τα περί οποιασδήποτε μυστικής συμφωνίας τονίζοντας ότι «το πλαίσιο συνεργασίας με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι το ίδιο το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Χριστοδουλίδη», το οποίο όπως είπε, «φιλοδοξούμε να καταστεί πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας, σε μια συμφωνία του ίδιου του κ. Χριστοδουλίδη με τον κυπριακό λαό, τον ερχόμενο Φεβρουάριο».

Δεν ευσταθούν τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της «Σημερινής» με τίτλο «Τέσσερις κόκκινες γραμμές ΕΔΕΚ προς Χριστοδουλίδη», αναφέρει, σε ανακοίνωση της, η ΕΔΕΚ.

«Διαβάσαμε πολύ προσεκτικά το δημοσίευμα της «Σημερινής» με τίτλο «Τέσσερις κόκκινες γραμμές ΕΔΕΚ προς Χριστοδουλίδη» «και οφείλουμε να αναφέρουμε πως ουδέποτε τέθηκαν προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη τα όσα αναφέρονται», προσθέτει.

Αναφέρει, τέλος, ότι η αναφορά στο δημοσίευμα σε «αδυναμία συνεννόησης» μεταξύ ΕΔΕΚ και εκλογικού επιτελείου, επίσης δεν ευσταθεί.

Η ιστορία είναι εκεί και δεν αλλοιώνεται και ο ηρωικός αγώνας της ΕΟΚΑ δεν είχε ποτέ σχέση με κόμματα, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση τη Δευτέρα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης

Όπως αναφέρει, στην «απουσία θέσεων για το σήμερα κάποιοι επανέρχονται στο χθες, στο ίδιο έργο θεατές, κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές», προσθέτοντας πως «οι οπαδοί της διζωνικής διχοτόμησης επιχειρούν να διαχωρίσουν τον λαό στο βωμό των κομμάτων τους» και αντί να ασχολούνται με τα φλέγοντα και κρίσιμα θέματα της κοινωνίας, ξανανοίγουν διχαστικές πληγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του κ. Κολοκασίδη, θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν την τουρκική απειλή, τις εξελίξεις στη στρατιωτική επιστήμη και τη ρεαλιστική επιλογή της Κύπρου στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του επιτελείου του, ο κ. Κολοκασίδης θα είναι κεντρικός ομιλητής μαζί με τον καθηγητή Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Οπλικών Τεχνολογιών και Διευθυντή του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα και τον στρατηγό και πρώην Υπουργό Άμυνας Φοίβο Κλόκκαρη στη δημόσια εκδήλωση που διοργανώνει το Επαρχιακό Επιτελείο Λευκωσίας του υποψηφίου με θέμα «Απελευθέρωση η μόνη εφικτή επιλογή», την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στη Δημοσιογραφική Εστία.

Την ώρα που η Τουρκία με αλλεπάλληλές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της περί «Τουρκικής Κύπρου» και άλλων, αλλά και ενέργειες, όπως η υπερπτήση μαχητικών της πάνω από τον Πενταδάκτυλο, δείχνει ότι προετοιμάζει συστηματικά το έδαφος για νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, εμείς εξακολουθούμε να κρατάμε «κλειστά τα μάτια και τα αυτιά» και να δείχνουμε ότι δεν έχουμε καμία συναίσθηση των τεράστιων κινδύνων που μας απειλούν, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης.

Προσθέτει πως είναι πλέον εξόφθαλμο ότι στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής πολιτικής της η Τουρκία, έχει πραγματικές βλέψεις για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

«Ο μόνος τρόπος να ανακόψουμε την διαφαινόμενη πορεία, είναι η σφυρηλάτηση της μέγιστης ενότητας, γύρω από μία κυβέρνηση συλλογικής ευθύνης, όπως από την αρχή της προεκλογικής περιόδου υποστήριξα και υποστηρίζω, η χάραξη μίας κοινής γραμμής σωτηρίας του τόπου και η ανάληψη μίας συντονισμένης, πολύπλευρης και καλά σχεδιασμένης διπλωματικής εκστρατείας, για αποτροπή των νέων τετελεσμένων που μεθοδεύει η Τουρκία. Αυτά αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε σύντομα και νέες χαμένες πατρίδες. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος και πολυτέλεια για εφησυχασμό», καταλήγει ο κ. Ηλιάδης.

Home