Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρέχουν με χίλια για μεταρρύθμιση Δήμων

Του Στέλιου Στυλιανού -
23.05.2022 - 06:00

Τρέχουν με χίλια για μεταρρύθμιση Δήμων

Ετοιμάζουν συντονιστικές επιτροπές - Κοινότητες ετοιμάζουν αντιδράσεις μέσω νομικής οδού

Στα βαθιά μπαίνουν οι διεργασίες για να είναι όλα έτοιμα τον Μαϊό του 2024 όταν θα τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα στις 17 Μαϊού υπήρξε η πρώτη σύγκληση του συμβουλευτικού οργάνου που αποτελείται από τους Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών αλλά και εκπροσώπους της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Στην συνάντηση συμφωνήθηκε όπως δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών οργανόγραμμα σε Δήμους και Κοινότητες επαρχιακά έτσι ώστε να υπάρξει η σύσταση των συμβουλίων κοινών υποθέσεων, συμβουλίων των οποίων θα προεδρεύει ο δήμαρχος του κάθε δήμου που θα αποτελέσει νέα οντότητα.

Παράλληλα θα υπάρξει και συντονιστική επιτροπή σε κάθε επαρχία για τους επαρχιακούς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης με τον Δήμαρχο του μητροπολιτικού Δήμου να προεδρεύει της επιτροπής ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα συμβούλια υδατοπρομήθειας και τα συμβούλια αποχετεύσεων. 

Μάλιστα υπάρχει στόχος οι πιο πάνω επιτροπές υπάρχει στόχος να συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση.

Την ώρα πάντως που οι διαδικασίες τρέχουν οι αντιδράσεις συνεχίζονται καθώς μετά την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς στο δικαστήριο κοινοτητές που αντιδρούν με τις συνενώσεις όπως η Επισκοπή, ο Άγιος Τύχωνας και οι Κοινότητες της περιοχής Ακάμα αναμένουν νομικές γνωματεύσεις για να μελετήσουν τα επόμενα βήματα τους.  

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Του Στέλιου Στυλιανού -
02.07.2022 - 06:17

ΕΔΕΚ: Με ανοιχτές διαδικασίες επιλέγει υποψήφιο Πρόεδρο

Η πορεία μέχρι το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 13 Ιουλίου

Με ανοιχτές διαδικασίες προχωρά η ΕΔΕΚ τις εσσωκομματικές της διεργασίες για την επιλογή υποψηφίου Προέδρου για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα και με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ημερομηνίας 23 Ιουνίου η τελική απόφαση της ΕΔΕΚ θα παρθεί στις 13 Ιουλίου σε Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων στις 18:00  το απόγευμα στους χώρους της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία με σύνθημα «Καθορίζουμε το παρόν. Διαμορφώνουμε το μέλλον». 

Όπως είχε αποφασίσει μάλιστα στο Πολιτικό Γραφείο στην ίδια συνεδρίαση συνεχίζονται αυτές τις μέρες οι επαφές με υποψήφιους Προέδρους. Στόχος των επαφών είναι η διερεύνηση της προοπτικής για εκλογική συνεργασία αφού πρώτα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για να διαπιστωθούν οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις σε βασικά θέματα που αφορούν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία. 

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Μάριο Ηλιάδη.

Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε ήδη μια συνάντηση με τον  Ανδρέα Μαυρογιάννη ενώ ήδη υπάρχει νέα καθορισμένη συνάντηση ΕΔΕΚ - Μαυρογιάννη για την ερχόμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου. Τέλος την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα υπάρξει συνάντηση και με τον  Αχιλλέα Δημητριάδη.

Παράλληλα με τις συναντήσεις με τους υποψήφιους Προέδρους της Δημοκρατίας σύμφωνα με κομματικές πηγές αποφασίστηκε η σύγκληση Επαρχιακών Συνδιασκέψεων στις οποίες η ηγεσία θα ενημερώσει για τις μέχρι στιγμής επαφές που έγιναν με κόμματα και υποψηφίους ενόψει των προεδρικών εκλογών. Τα μέλη του κόμματος θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους. Στις διασκέψεις θα οριστούν και οι αντιπρόσωποι της κάθε Επαρχίας για το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης: Πήγε στην ΕΔΕΚ με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ

Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί η επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Αμμοχώστου ενώ στις 5/7 θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, στις 6/7 σε Λεμεσό και Λάρνακα και στις 7/7 στη Λευκωσία. 

Στο Συνέδριο σύμφωνα με κομματικές πηγές εκτιμάται ότι θα παραστούν γύρω στους 400 αντιπροσώπους οι οποίοι είναι  κατανεμημένοι στις επαρχίες ανάλογα με αριθμό μελών και το ποσοστό στις τελευταίες Βουλευτικές εκλογές. 

>>> Διαβάστε επίσης: Εις βάθος ανταλλαγή απόψεων ΕΔΕΚ - Χριστοδουλίδη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος του Συνεδρίου είναι στη βάση των απόψεων και εισηγήσεων όπως αυτές θα διατυπωθούν στις επαρχιακές συνδιασκέψεις να παρουσιαστούν οι επιλογές που υπάρχουν ενώπιον των συνέδρων οι οποίοι θα κληθούν με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο να λάβουν την τελική τους απόφαση, η οποία θα είναι και η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές. 

Home