Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τρέχουν τις εξελίξεις για μεταρρύθμιση των Δήμων

Του Στέλιου Στυλιανού -
08.08.2022

Τρέχουν τις εξελίξεις για μεταρρύθμιση των Δήμων

Θα δοθούν €11 εκ. για δημιουργία καταλόγων Κοινωνικών Λειτουργών
Τα επόμενα βήματα και η βοήθεια από Ελλάδα για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης

Για τα καλά στα βαθιά μπαίνουν υπουργείο Εσωτερικών και τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να είναι όλα έτοιμα μέχρι και τον Μάϊο του 2024 οπόταν και θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα μορφή των Δήμων με τις συνενώσεις και των κοινοτήτων με την συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών. 

Όπως πληροφορείται η Offsite News τόσο από τοπικούς άρχοντες όσο και από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών τα περισσότερα νέα σχήματα όπως αυτά θα λειτουργήσουν από το 2024 έχουν δημιουργήσει τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων βάζοντας μπρος για την ενοποίηση των λογιστικών συστημάτων.

>>> Διαβάστε επίσης: Η μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 60 δευτερόλεπτα (Βίντεο)

Την ίδια ώρα ήδη έχει συσταθεί και συνεδριάσει η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και τους εκπροσώπους από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Η Επιτροπή εξέδωσε ήδη εγκυκλίους τόσο προς τα συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων των δήμων, και βεβαίως προς τα προσωρινά συντονιστικά συμβούλια που αφορούν τους επαρχιακούς οργανισμούς

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατες αναφορές του Νίκου Νουρή η Κύπρος έχει ανοίξει τους ορίζοντες της και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας βοήθεια και στήριξη, κυρίως προς την πλευρά της εμπειρογνωμοσύνης και τεχνοκρατικής προσέγγισης. Μέσα από την προσπάθεια αυτή έχει ήδη υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, μετά από μια σειρά από επαφές που προηγήθηκαν. 

>>> Διαβάστε επίσης: Χάρτες ανά επαρχία: Αυτοί είναι οι 20 νέοι Δήμοι

Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία για την ανάθεση στον κύριο Γιάννη Καραγιάννη, Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ως συντονιστή για τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση. Ο κ. Καραγιάννης θα πλαισιωθεί από μια σειρά από συγκεκριμένους εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για να συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, σε θέματα προσωπικού, σε θέματα οικονομικής φύσεως, από την εμπειρία τους με την εφαρμογή διαφόρων σχεδίων της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πάντως ότι το μοναδικό πρόβλημα το οποίο έχει καταγραφεί, αφορά μία εκκρεμότητα, η οποία εκ των πραγμάτων παραμένει ως εκκρεμότητα, εξαιτίας και του πολιτικού προβλήματος της διαίρεσης της Κύπρου. Συγκεκριμένα αφορά την περίπτωση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου καθώς ενώ στις υπόλοιπες των επαρχιών, το θέμα για το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής των συντονιστικών οργάνων και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο θεωρείτο αυτονόητο- ότι θα ήταν οι ούτω καλούμενοι μητροπολιτικοί Δήμοι- στην περίπτωση της ελεύθερης Αμμοχώστου ο μητροπολιτικός δήμος είναι κατεχόμενος- είναι ο Δήμος Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε πρόσφατο χαιρετισμό του ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών στα πλαισια Περιφερειακής Συνάντησης στη Λεμεσό για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αν και θα έπρεπε να ήταν ο μεγαλύτερος Δήμος, ο Δήμος του Παραλιμνίου φαίνεται να υφίστανται αντιδράσεις από άλλους Δήμους. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού εξάντλησε τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές στην Αμμόχωστο, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για αυτή την περίοδο των δύο ετών το υπουργείο μέσα από τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισηγείται σε αυτή τη διετή περίοδο, η έδρα να είναι στο Παραλίμνι και να προεδρεύει του προσωρινού σώματος ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Home