Τρεις μέρες τουλάχιστον η διάρκεια της Πενταμερούς στη Νέα Υόρκη 

Τρεις μέρες τουλάχιστον η διάρκεια της Πενταμερούς στη Νέα Υόρκη 

Τα 4 ΜΟΕ του Αναστασιάδη και οι θέσεις των κομμάτων ενόψει της Πενταμερούς

Σε ενημέρωση των πολιτικών Αρχηγών για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για το το διημείφθη στην τελευταία του συνάντηση με την Ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ  για το Κυπριακό προέβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης την Πέμπτη 14/1.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή, καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό ενώ παρουσίασε και τις προτάσεις που διαβίβασε στον ΓΓ των ΗΕ, ανταποκρινόμενος και στην έκκληση του για συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Όπως πληροφορείται η Offsite κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στα διαδικαστικά της Άτυπης Πενταμερούς με την διάσκεψη να ξεκινά με κοινό δείπνο των συμμετεχόντων ενώ την δεύτερη μέρα θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις ανάμεσα στα μέρη. Η κοινή συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την τρίτη μέρα της διάσκεψης χωρίς να αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί οι διαδικασίες να συνεχιστούν και περισσότερες μέρες. 

Βαρώσι,Τύμπου, Λιμάνι και Φυσικό Αέριο τα ΜΟΕ του Αναστασιάδη 

Όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας στην επιστολή Αναστασιάδη προς τον Αντόνιο Γκουτέρες υπάρχουν συνολικά 4 νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά όπως η Αμμόχωστος τεθεί υπό την διοίκηση των ΟΗΕ τα Βαρώσια για την επιστροφή των κατοίκων της.

Δεύτερο επισημαίνει ότι και το αεροδρόμιο της Τύμπου θα πρέπει να είναι υπό την διοίκηση του ΟΗΕ και να λειτουργεί με το FIR Λευκωσίας.

Τρίτο στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο Λιμάνι Αμμοχώστου και στο ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις το πρωτόκολλο της Άγκυρας για τα Κυπριακά πλοία και να δοθεί πρόσβαση στα τουρκικά λιμάνια.

Τέταρτο όσον αφορά το θέμα των Υδρογονάνθρακων προτείνει την δημιουργία ταμείου νοούμενου ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την κυπριακή ΑΟΖ.

Ποιοι λένε Ναι στην Πενταμερή και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΗΚΟ

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου παρουσιάζονται διχασμένα για το κατά πόσο θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή με το ΔΗΚΟ να θέτει δύο προϋποθέσεις. 

Σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών. Επιπρόσθετα εάν ζητήσει να τον συνοδεύσουν, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μεταβεί στην άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι, σημειώνοντας παράλληλα πως σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι. 

Να προηγηθούν κάποιες «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» πριν μεταβεί για την πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος θέτωντας δύο προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε εκτροπή από τα ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μετατραπεί σε μια συζήτηση λύσης δύο κρατών, συνομοσπονδίας ή συνεργασίας με ξεχωριστή κυριαρχία.  

Δεύτερον, είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ ποιοι προκαλούνται σε αυτή την πενταμερη τονίζοντας ότι ο ΓΓ, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσκεψης στη Ζυρίχη να αναφέρει πως προσκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς όπως είπε θα έχουμε υποβάθμιση του δικού μας κράτους και αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Σε περίπτωση συμμετοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια άτυπη πενταμερή διαδικασία «θα πρέπει οι χειρισμοί του να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, με κύριο στόχο να αποτρέψουμε μια πιθανή κεφαλαιοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων από την πλευρά της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.  

 Την εκτίμηση ότι "θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη" για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως "ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να "νομιμοποιηθεί", να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία".

Στην εισήγηση να μην αποδεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρόσκληση για την άτυπη Πενταμερή της Νέας Υόρκης προέβη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. 

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η κα Θεοχάρους υποστήριξε ότι  η Πενταμερής συνιστά μια καλοστημένη παγίδα στην οποία θα πέσουμε μέσα ως Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου, διότι η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα δίκαιά της με παρρησία και με δύναμη, και με προοπτικές επιτυχίας.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την πενταμερή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η προετοιμασία.

Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, σε μια άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο βουλευτής του κόμματος, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε πως "εμείς έχουμε εκφράσει την ξεκάθαρη άποψή μας ότι διαφωνούμε με το ενδεχόμενο να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος, θέση της Δημοκρατικής Παράταξης είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά σε ενδεχόμενη πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συμμετοχή του σε άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Home