Τριμερής Αιγύπτου: Στο επίκεντρο και οι Τουρκικές προκλήσεις

Τριμερής Αιγύπτου: Στο επίκεντρο και οι Τουρκικές προκλήσεις

Τι θα συζητήσουν Αναστασιάδης-Μητσοτάκης και Σίσι

Πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο η Τριμερής σύνοδος Κορυφής, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στην σκιά της Τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις τόσο  με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι όσο και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της Συνόδου αναμένεται να βρεθεί η κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα αναμένεται να τονιστεί εκ εκ νέου από τους τρεις ηγετες  ότι η πρόθεση της Τουρκίας για διενέργεια γεωτρήσεων πλησίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο θαλάσσιο τεμάχιο 7 αυξάνει την ένταση στην περιοχή, ενώ οι τρεις ηγέτες θα πρέπει η Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις μονομερείς ενέργειες.    

Παράλληλα την τριμερή αναμένεται να απασχολήσει η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, οι σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου και ο ρόλος της Οικονομικής Ζώνης της Διώρυγας του Σουέζ στην προώθηση οικονομικών ευκαιριών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Σημειώνεται μάλιστα ότι με το τέλος των συναντήσεων οι τρεις χώρες αναμένεται να  υπογράψουν και σειρά συμφωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την σημερινή τριμερής συνάντηση υπήρξε συντονισμό των ΥΠΕΞ των τριών χωρών σε συνάντηση που είχαν στην Νέα  Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Μάλιστα οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεων τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητα των κρατών.

Σημειώνεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην σημερινή σύνοδο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου καθώς επίσης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μάλιστα μετά το τέλος της Συνόδου αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη, χωρίς να αποκλείεται σε αυτή να καταδικάζονται οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην διαχείριση των φυσικών της Πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική της ζώνης.

Home