Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τριμερής Κάιρο: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Offsite Team
- 08.10.2019

Τριμερής Κάιρο: Καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας

Thumbnail
Συγκροτούν τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος δημιουργούν ένα τρίγωνο ειρήνης στην περιοχή», έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της 7ης τριμερούς συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. 

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ειδικά της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος συγκροτούν ήδη τρίγωνο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, πυλώνες αρμονικής συνεργασίας προς όφελος των λαών μας, άλλα και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Καταδικάσαμε απερίφραστα τόσο την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για θέματα τα οποία έθεσε και συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

«Aξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επισήμανε.

 

«Η συνεργασία είναι πάντα ανοιχτή σε όσες χώρες ενστερνίζονται τις αρχές μας», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε την Αίγυπτο «τόπο αποτελεσματικής ανάσχεσης οικονομικών μεταναστών».

«Το κάνει χωρίς να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα». 

«Να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας, να αυξήσουμε τις επενδύσεις μεταξύ μας και τις μορφωτικές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αμέσως μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

 «Χαιρετίζω τη συμφωνία να μη φορολογηθούν από τις τρεις χώρες οι επενδύσεις μεταξύ μας. Καταδικάζω όλες τις προσπάθειες εναντίον αυτών των χωρών που δημιουργούν καινούργια κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία. Η τρομοκρατία είναι φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέσουμε με τη θρησκεία», πρόσθεσε.

«Αυτή η συνάντηση αποτελεί σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας και καταδεικνύει τη βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

 «Δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση της συνεργασίας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της υιοθετώντας τη διακήρυξη του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, μετά το πέρας της συνόδου.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις μέσω του εκτελεστικού προγράμματος για την εφαρμογή του μνημονίου μεταξύ των οργανισμών προώθησης των επενδύσεων.

 

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των τριών ηγετών

Home