Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσαβούσογλου: Ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση

Offsite Team
- 21.01.2020

Τσαβούσογλου: Ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση

Thumbnail
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βλέπει το θέμα της Λιβύης από ένα στενό παράθυρο

Ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να πείσει την ε/κ πλευρά για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως χρειάζεται μια κοινή συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο και πως από αυτήν θα βγουν κερδισμένοι και οι Ε/κ. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι βλέπει το θέμα της Λιβύης από ένα στενό παράθυρο και πως ο μόνος λόγος που θέλει να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Βερολίνου είναι για να θέσει το θέμα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η στάση της Ελλάδας είναι ανώριμη.

 

Ο Χαφτάρ είναι υπέρ της στρατιωτικής λύσης

Σε δηλώσεις του στο τουρκικό κανάλι NTV, o Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ήταν σημαντική η Σύνοδος Βερολίνου από άποψης συμμετοχής τόσων ηγετών και τόσων πλευρών. “Εμείς στηρίξαμε την διαδικασία από την αρχή. Στόχος μας η διασφάλιση μόνιμης εκεχειρίας στη Λιβύη και η προετοιμασία μιας πολιτικής διαδικασίας”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι βγήκαν σημαντικές αποφάσεις από τη Σύνοδο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε κανένα κείμενο στο Βερολίνο όπως έκανε και στη Μόσχα. “Παρόλες τις προσπάθειές μας ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε εκεχειρία στη Μόσχα. Και στο Βερολίνο προκάλεσε ερωτηματικά σε όλους το γεγονός ότι δεν υπήρξε στήριξη από τον Χαφτάρ. Η όλη στάση του μέχρι σήμερα δείχνει ότι είναι υπέρ στρατιωτικής λύσης. Ο Χαφτάρ πρέπει να οδηγηθεί στην γραμμή της πολιτικής λύσης. Όλες οι προσπάθειές μας ως Τουρκία είναι προς αυτή την κατεύθυνση”, ανέφερε.  

“Η Ελλάδα βλέπει από στενό παράθυρο”

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε εξάλλου ότι “η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την διαδικασία του Βερολίνου. “Δηλαδή η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην Λιβύη. Δεν το λέμε αυτό για να αγνοήσουμε την γείτονα, Ελλάδα. Η Ελλάδα έρχεται εκεί μόνο για να θέσει το θέμα της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχουμε εμείς υπογράψει με τη Λιβύη. Αλλά η ατζέντα του Βερολίνου δεν ειναι αυτή”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα βλέπει από ένα στενό παράθυρο το θέμα. Μόνο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξιολογεί το θέμα. Ωστόσο η δική μας έγνοια είναι η εκεχειρία στην Λιβύη. Μήπως μέχρι σήμερα υπήρξε προσπάθεια της Ελλάδας για εκεχειρία; Το ότι η Ελλάδα αντί για την νόμιμη Κυβέρνηση στηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος δείχνει ότι το βλέπει από λάθος σκοπιά. Ο μόνος λόγος που κάλεσε τον Χαφτάρ ήταν να μας δείξει ότι είναι αντίθετη με την συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη" είπε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν έχει νόημα και "δεν είναι μια ώριμη στάση”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μια στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην ανατολική Μεσόγειο και να πείσει και τον ‘Ε/κ τομέα’" όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία. “Αντί να προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία - άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που κάναμε αυτά τα βήματα - να δείξουν ότι είναι η ειλικρινείς στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Κι εμείς είμαστε να έτοιμοι να κάνουμε αυτού του είδους τις εργασίες μαζί τους. Πέραν από κάποιες συναισθηματικές κινήσεις της Ελλάδας, είτε θετικές είτε αρνητικές, όπως το να καλέσει τον Χαφτάρ, δεν έχει συμβάλει σε τίποτα στην Λιβύη. Δεν κλήθηκε καν ένας πρωταγωνιστής όπως το Κατάρ (στο Βερολίνο), δεν έχει νόημα να κληθεί η Ελλάδα μόνο για να θέσει αυτά τα ζητήματα”, ανέφερε.  

Από μια συμφωνία στην αν. Μεσόγειο όλοι θα κερδίσουν

Για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “οι εργασίες μας συνεχίζονται σε δύο περιοχές”. “Η πρώτη σε οικόπεδο μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτό συγκρούεται με περιοχή που έχει αδειοδοτήσει ο ‘ε/κ τομέας’. Εμείς αυτά δεν τα διαπραγματευόμαστε. Κανείς δεν φέρει αντίρρηση ότι εδώ έχουν δικαιώματα και οι Τ/κ".

Είπε ακόμη ότι "ο ‘ε/κ τομέας’ τον οποίο έχει κακομάθει η ΕΕ συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότες γεώτρησης. Το γεωτρύπανό μας ολοκληρώνοντας τις εργασίες γεώτρησης νοτίως της Καρπασίας πήγε στο τεμάχιο 8. Εδώ είναι περιοχές που ο ‘ε/κ τομέας’ έδωσε άδεια".

"Πραγματικά αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι μια κοινή συμφωνία. Τότε όλοι θα κερδίσουν. Και από τη συνεργασία με την Τουρκία θα κερδίσει και ο ‘ε/κ τομέας’ καθώς ο μόνος δρόμος για να πάνε οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι η Τουρκία. Πέραν αυτού, οποιαδήποτε συμφωνία, όπως ο EastMed είναι μια πολιτική κίνηση μόνο και δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Όλες οι πλευρές άλλωστε το αποδέχονται αυτό” ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Όπως είπε, στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας μπορεί να γίνουν κοινές εργασίες και με την Ιταλία και με άλλες χώρες. “Όπως έχουμε πει, με όλες τις χώρες πλην του ‘ε/κ τομέα’ είμαστε έτοιμοι για συνεργασία”, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: “Αλλά να μας συγχωρέσουν, όμως η Τουρκία δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, είμαστε παρόντες και στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι”.

ΚΥΠΕ

Home