Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τσακίρης: Υπογραφές το συντομότερο με Αίγυπτο για "Αφροδίτη"

Offsite Team -
05.06.2019

Τσακίρης: Υπογραφές το συντομότερο με Αίγυπτο για "Αφροδίτη"

Thumbnail
Θετικό το αποτέλεσμα της αναδιαπραγμάτευσης με Noble-Shell-Delek: "Δίνει καλύτερο έλεγχο του συμβολαίου στην ΚΔ

Ως "θετικό" κρίνει το ΔΗΚΟ το αποτέλεσμα της αναδιαπραγμάτευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρίες για το φυσικό αέριο του κοιτάσματος "Αφροδίτη". Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Θεόδωρος Τσακίρης, "η αναδιαπραγμάτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία Noble-Shell-Delek για το φυσικό αέριο από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς το τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου, δίνει καλύτερο έλεγχο του συμβολαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία, επιβάλει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ποινικές ρήτρες σε περίπτωση που τα χρονοδιαγράμματα παραβιαστούν από την πλευρά της κοινοπραξίας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε τα νέα χρονοδιαγράμματα, αυτή τη φορά να τηρηθούν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση που θα οδηγήσει στην οριστική σχεδόν οικονομική απαξίωση και μη εκμετάλλευση του κοιτάσματος".

Περαιτέρω, σημειώνει ότι "με δεδομένη την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για πειραματισμούς ή άλλο χάσιμο χρόνου. Οι εμπορικές συμφωνίες προς την Αίγυπτο πρέπει να υπογραφούν το συντομότερο δυνατό. Οι εξελίξεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις μας".

Προσθέτει ότι "λόγω του πολύτιμου χρόνου που χάθηκε εξαιτίας των παλινωδιών και αστοχιών της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πλέον αναπόφευκτη η περαιτέρω καθυστέρηση έναρξης παραγωγής που μετατίθεται για το 2024 με 2025, περίπου 15 δηλαδή χρόνια μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος το 2011. Επιπρόσθετα, καθίσταται βέβαιη και η απώλεια σημαντικών εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία συγκριτικά με την  πρόβλεψη των δημοσίων εσόδων, που θεωρητικά θα προέκυπταν, της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε 18 χρόνια."
Home