Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τζιάρρας: Διεκδικητικός ο Ερντογάν στο Κυπριακό μετά το Ουκρανικό

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
04.03.2022

Τζιάρρας: Διεκδικητικός ο Ερντογάν στο Κυπριακό μετά το Ουκρανικό

Ανάλυση από τον διεθνολόγο Ζήνωνα Τζιάρρα για την ρωσική εισβολή και τη στάση του Σουλτάνου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η ουκρανική κρίση επηρεάζει το γεωπολιτικό σκηνικό και  σαφώς τη «γειτονιά» μας.  Οι ανατροπές στην Ευρώπη με την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από την έκβαση της ρωσικής εισβολής επηρεάζει και τις πολιτικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Πέραν του γεγονότος ότι η διεθνής κοινότητα έβαλε στην άκρη το εθνικό μας θέμα υπάρχει ο παράγοντας Τουρκία και ο Ερντογάν.

Ο διεθνολόγος  Ζήνων Τζιάρρας εξήγησε στην Offsite ότι οι εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν το Κυπριακό αφού ο Ερντογάν αναμένεται να γίνει ακόμα πιο διεκδικητικός ως προς την αναγνώριση των κατεχομένων και θα ζητεί ανταλλάγματα αναφορικά με τα όσα επιδιώκει  στην Αμμόχωστο, τη νεκρή ζώνη και οπουδήποτε αλλού. Ο κ. Τζιάρας ανέφερε ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί στον απόλυτο βαθμό την αναφορά (δυο φορές)  του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ  για «ΤΔΒΚ». Σύμφωνα με τον κ. Τζιάρα, ο Ερντογάν ισως θα εκμεταλλευτεί και το θέμα των Ουκρανών προσφύγων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Διαμεσολαβητικός ρόλος

Μια από τις σημαντικές εξελίξεις των ημερών ήταν η απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ το  1936. Ο κ. Τζιάρας ανέφερε ότι η Τουρκία τάχθηκε φανερά υπέρ της δυτικής γραμμής κάτι που το έδειξε και  με το κλείσιμο των Στενών. Ερωτηθείς εάν υπήρξε προσυνεννόηση με την Ρωσία ανέφερε ότι προσφάτως δημοσιεύματα έφεραν την Τουρκία να ανακόπτει ρωσικά πλοία που μετέφεραν πυραύλους. Ο έγκριτος διεθνολόγος παρατήρησε ότι η Τουρκία θέλει από την άλλη πλευρά να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο.

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου όμως σύμφωνα με τον κ. Τζιάρρα δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να γίνει κυρίαρχος στη Μάύρη Θάλασσα. Την ίδια ώρα ούτε η Τουρκία μπορεί να γίνει κυρίαρχος στη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι και αλλιώς η Τουρκία επιτρέπει να περάσουν όσα πολεμικά πλοία έχουν ναύσταθμο στη Μ. Θάλασσα.

«Κλείνει το μάτι» στην Ουκρανία

Κληθείς να σχολιάσει ότι η Τουρκία δεν ακολούθησε τις κυρώσεις κατά των Ρώσων ο κ. Τζιάρρας τόνισε ότι «οι Τούρκοι δεν θέλουν να πλήξουν τα συμφέροντά τους είτε έναντι της Ρωσίας, είτε έναντι της Ουκρανίας. Από την άλλη σημείωσε ότι παρά τη μη υπακοή σε κυρώσεις, η Τουρκία «κλείνει το μάτι» κατά κάποιον τρόπο στην Ουκρανία την οποια ενίσχυσε και με drones, ενώ καταδικάζει έντονα την ρωσική εισβολή.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Υπάρχει άραγε το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση των Ρώσων κατα της Τουρκίας μς βάση και πρόσφατες αναλύσεις; O κ, Τζιάρρας το απέκλεισε έστω και εάν υπάρχει ψυχρότητα στις σχέσεις των δυο χωρών.

 

Home