Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το who is who του νέου Προέδρου της Βουλής

Offsite Team -
23.10.2020 - 12:26

Το who is who του νέου Προέδρου της Βουλής

Thumbnail
Και επίσημα Πρόεδρος της Βουλής ο Αδάμος Αδάμου

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ως ο 12ος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τα ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, πλην των βουλευτών του ΕΛΑΜ.

Το Βιογραφικό σημείωμα του νέου Προέδρου

O Αδάμος Αδάμου, εξελέγη ως ο 12ος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Αδάμου γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 30 Οκτωβρίου 1950. Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδικότητα στην παθολογία στην Αθήνα και στην παθολογική ογκολογία στην Αθήνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ομιλεί την Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

Ασκεί το επάγγελμα του παθολόγου – ογκολόγου. Είναι νυμφευμένος με τη Φαίδρα Λέρνη. Έχει τρεις γιους και μία κόρη.  

Ο κ. Αδάμου ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντα του Βουλευτή το 2003 όταν ο βουλευτής Εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λιλλήκας, διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και η πρώτη επιλαχούσα Ντίνα Ακκελίδου, διορίστηκε Υπουργός Υγείας. Δεύτερος επιλαχών για τη θέση στη βουλή ήταν ο Αδάμος Αδάμου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα βουλευτή στις 6 Μαρτίου 2003.  

Ο κ. Αδάμου δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του καθώς στις Ευρωεκλογές του 2004 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ για την περίοδο 2004-2009 και εντάχθηκε στην Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών. Κατά τη θητεία του ως Ευρωβουλευτής, υπήρξε Πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο μεταξύ 2004 και 2007, συμπρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών για τον καρκίνο μεταξύ 2004 και 2009, μέλος της Επιτροπής Υγείας, Περιβάλλοντος και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Το 2011 εξελέγη βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

Υπήρξε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Συμμετείχε επίσης ως μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ 1996-2016 υπήρξε μέλος και το 2016 έγινε Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Στρατηγικής του Καρκίνου μεταξύ 2010 και 2015 και μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και του Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕ.Μ.Α.Κ.) του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.

Home