Ξεκάθαρα μηνύματα για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην περιοχή

Ξεκάθαρα μηνύματα για την Ενεργειακή Ασφάλεια στην περιοχή

Ιστορική χαρακτηρίζει ο ΠτΔ την Τετραμερή συνάντηση

Ολοκληρώθηκε η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/3) στην πόλη Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ. Τα θέματα που επικράτησαν στην Σύνοδο ήταν τα ενεργειακά και η Ασφάλεια επί της Θάλασσας.

Οι τρεις ηγέτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, επεσήμαναν τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Ιστορική χαρακτηρίζεται επίσης και η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος μέσα από τις δηλώσεις του υποστήριξε τις προσπάθειες των τριών χωρών στα θέματα της ενέργειας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα σε Ρωσία – Ιράν – Κίνα, οι οποίες όπως είπε προσπαθούν να ελέγξουν τα ενεργειακά από την Δύση μέχρι την Ανατολή, και για αυτό όπως επεσήμανε οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με Ισραήλ – Κύπρο και Ελλάδα, για την ενεργειακή ασφάλεια και  ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης, στις εναρκτήριες δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων πως η παρουσία του κ. Πομπέο είναι μια απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες αποτελούν αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, και μια σταθερή σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε την σημασία που έχουν για την περιοχή οι ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και η δημιουργία του αγωγού EastMed.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι πλέον στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνεται και με την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Διμερείς συναντήσεις με περιεχόμενο

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Πρέοδρος Αναστασιάδης είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχουν και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Στη συνάντηση του ΠτΔ με τον κ. Νετανιάχου, τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της Ενέργειας, η ασφάλεια στην περιοχή και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συζήτησαν επίσης τα θέματα της Ενέργειας, της Θαλάσσιας Ασφάλειας, το Κυπριακό, όπως επίσης και την εμβάθυνση των σχέσεων σε μία ατζέντα θεμάτων.

Στις διμερείς συναντήσεις παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Ηχηρά μηνύματα από το κοινό ανακοινωθέν

Την ίδια ώρα ικανοποιημένη φαίνεται να αφήνει την Κυπριακή διπλωματία το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα εμπλεκόμενη μέρα της αποψινής Συνόδου.

Μέσα από το κοινό ανακοινωθέν Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ και ΗΠΑ στέλνουν ηχηρά μηνύματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρονται τα εξής: 

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

ΠτΔ για Σύνοδο

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της Κυπριακής αποστολής στην Ιερουσαλήμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε «ιστορική» την σημερινή Τριμερή Σύνοδο και την παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού και τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν απάντησε ότι «είναι απόλυτα γνώστης (σσ: ο Μάικ Πομπέο) των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κ. Λουτ». Έτσι, πρόσθεσε, «είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που στάλθηκαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του». «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της ΕΕ».

Home