Ξεκινούν στην Εσωτερικών το γράψε σβήσε για μεταρρύθμιση ΤΑ

Ξεκινούν στην Εσωτερικών το γράψε σβήσε για μεταρρύθμιση ΤΑ

Διαμορφώνουν τα τελικά νομοσχέδια με στενά χρονοδιαγράμματα

Την κατά άρθρο συζήτηση των 3 νομοσχεδίων που θα οδηγήσουν στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκινά σήμερα η επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 08:00 το πρωί αναμένεται ότι θα τεθούν επί τάπητος τα ανοικτά ζητήματα στα 3 νομοσχέδια έτσι ώστε να βρεθούν οι απαραίτητες συγκλίσεις με στόχο τα τελικά νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την συνένωση και δημιουργία νέων Δήμων υπενθυμίζεται ότι εάν και το αρχικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προνοούσε 17 Δήμους η επιτροπή Εσωτερικών μέσα από την συζήτηση πριν από τις Βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαϊού κατέληξε σε 20 Δήμους (Δείτε εδώ πως ήταν διαμορφωμένο το αρχικό νομοσχέδιο και ποιές διαφοροποιήσεις έγιναν από την επιτροπή), με την συζήτηση σήμερα να ξεκινά από τους 20 Δήμους χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση από τα κόμματα είτε για δημιουργία περισσότερων είτε και λιγότερων Δήμων.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Βάσει και των πιο πάνω τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται ότι σήμερα θα ξεκινήσουν το γράψε σβήσε έτσι ώστε τα νομοσχέδια να πάρουν την τελική τους μορφή, με Δήμους αλλά και κοινότητες να επανέρχονται το τελευταίο διάστημα ζητώντας διαφοροποίηση στα υφιστάμενα νομοσχέδια. 

Συγκεκριμένα φωνές υπάρχουν από τον Δήμο Αραδίππου για την ενοποίηση του με τον Δήμο Λάρνακας όπως επίσης και από τον Δήμο Πέγειας ο όποιος επιθυμεί να παραμείνει ως αυτόνομος Δήμος. 

Διαφορετικές απόψεις παρατηρούνται και στην επαρχία Αμμοχώστου όπου με κοινή επιστολή τους 4 από τους 5 Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας ζητούν ένα Δήμο με την συνένενωση Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου, Σωτήρας, Δερύνειας μαζί με τα χωριά Λιοπέτρι, Άχνα, Αυγόρου, Φρέναρος και Αχερίτου με την ονομασία Δήμος Κωνσταντίας την ώρα που βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων στην επαρχία δημιουργούνται 3 Δήμοι. 

Παράλληλα ακόμα βρίσκεται στο τραπέζι το θέμα της διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων για να αποφασίσουν οι πολίτες εάν εγκρίνουν ή όχι την συνένωση του Δήμου ή της κοινότητας τους με άλλο Δήμο. Μάλιστα υπέρ αυτής της τακτικής φαίνεται ότι τάσσεται και η Ένωση Κοινοτήτων βλέποντας κοινότητες να διαφωνούν με την συνένωση τους με Δήμους. 

Τα πιο πάνω αναμένεται να είναι τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την επιτροπή στις επόμενες συνέδριες με τις διαδικασίες ωστόσο να αναμένεται να τρέξουν με γοργούς ρυθμούς χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να υπάρξουν μικρές υποχωρήσεις από κόμματα και Κυβέρνηση για να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση. 

Home