Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξεπόρτισαν για εκλογές αφήνοντας τις Μεταρρυθμίσεις στα έδρανα

Offsite Team -
18.04.2021

Ξεπόρτισαν για εκλογές αφήνοντας τις Μεταρρυθμίσεις στα έδρανα

Thumbnail
Τελευταία Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη με σημαντικά θέματα στην ατζέντα

Ολοκληρώνει την ερχόμενη Πέμπτη τις εργασίες της η Βουλή η οποία στην συνέχεια θα διαλυθεί ενόψει και των Βουλευτικών Εκλογών της 30ης Μαΐου με σημαντικές μεταρρυθμίσεις ωστόσο να παραμένουν στα συρτάρια για την νέα Κοινοβουλευτική περίοδο.

Αρχικά υπενθυμίζεται ότι ένα ζήτημα το οποίο έμεινε ανοιχτό μέχρι και την υστάτη ήταν το νομοσχέδιο το Κρατικών Εγγυήσεων για το οποίο ωστόσο βγήκε άσπρος καπνός από τη σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων στις 15/4, καθώς αποφασίστηκε όπως το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο τεθεί προς ψήφιση στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος πριν τη διάλυση της Βουλής.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατ’ εξαίρεση, σε νέα έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και ακολούθως θα τεθεί προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια στις 22 Απριλίου. 

Από εκεί και πέρα ωστόσο τον δρόμο για την Ολομέλεια δεν παίρνουν δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες η Κυβέρνηση πρώθησε το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα αυτές της Τοπικής αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα όσον αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής αυτοδιοίκησης αν και είχαμε ολοκλήρωση της συζήτησης για τα 3 νομοσχέδια ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών η επιμονή των κομμάτων για τοπικά δημοψηφίσματα το 2023 έφερε καθυστέρηση στο όλο ζήτημα καθώς η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ήταν ότι δεν μπορούν να γίνουν δημοψηφίσματα το 2023 σε ένα νόμο που θα έχει ήδη ψηφιστεί.

Μετά την γνωμάτευση αυτή και την πρόταση της Κυβέρνησης για ενιαίο δημοψήφισμα μαζί με τις Βουλευτικές, κάτι που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων η μεταρρύθμιση μπαίνει ουσιαστικά στα συρτάρια της Βουλής με τις όποιες εξελίξεις να αναμένονται με την εκλογή του νέου Κοινοβουλίου. 

Στο ράφι για το νέο Κοινοβούλιο μένει και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης καθώς συζήτηση επί των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της θα συνεχιστεί στην νέα επιτροπή Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών με την διαφωνία του ΔΗΣΥ αποφάσισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή με τη νέα της σύνθεση.

Οι δύο μεταρρυθμίσεις παραμένουν στάσιμες για τους επόμενους μήνες και δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πότε αυτές θα προωθηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση καθώς σημαντικό ρόλο για έγκριση των νομοσχεδίων αυτών θα παίξει και η σύνθεση της νέας Βουλής. 

Home