Ξέσπασμα Κληρίδη για αφυπηρέτηση & μισθούς - Παρέμβαση Κούσιου

Ξέσπασμα Κληρίδη για αφυπηρέτηση & μισθούς - Παρέμβαση Κούσιου

  • Κούσιος: ''Αποσύρω ότι θεώρησε προσβλητικό ο Γεν. Εισαγγελέας - Αν το πρόβλημα είναι η ημερομηνία διαβεβαίωσης ίσως αλλάξει''
  • Κληρίδης: ''Έχω αποποιηθεί συντάξεις 183.000 ευρώ'' 

Διαστάσεις λαμβάνει το θέμα για την ημερομηνία αφυπηρέτησης του Γενικού Εισαγγελέα μετά και τον διορισμό του νέου Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη αλλά και του Βοηθού Γεν. Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη.

Το πρωί της Πέμπτης υπήρξε νέο ξέσπασμα από τον Γενικό Εισαγγελέα για την αντίδραση της Κυβέρνησης να μην κάνει  χρήση της προαφυπηρετικής του άδειας, καθώς και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι παραμένει στην θέση του για να πληρωθεί αυτή την άδεια. 

Σε παρέμβασή του στο ΡΙΚ έστρεψε τα πυρά του προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και την Κυβέρνηση ενώ εξέφρασε ντροπή σε όσους διαδίδουν πως καθυστερεί να αποχωρήσει για να αποκομίσει οικονομικό όφελος. 

 Όπως τόνισε δεν μπορούσε να πάρει άδεια, επειδή από το 2015 δεν είχε κανένα να τον αντικαταστήσει, δεν υπήρχε βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, που είναι ο μόνος που θα μπορούσε να με αντικαταστήσει. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Από την μία, έχουμε την έκφραση πλήρους σεβασμού στις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα και την άλλη κάνουμε κάποια προσπάθεια να τις αποδομήσουμε. Δεν είναι θέμα απόφασης ή γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα. Είναι θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας. Ο κ. Κούσιος δεν έχει αντιληφθεί εδώ και 2-3 μέρες, τι σημαίνει το να μην πάρει κάποιος άδεια προαφυπηρετική. Δεν έχω πει ότι δεν έφυγα προ τριών μηνών, επειδή δεν έχει κανένα να με αντικαταστήσει και θα μείνει ακέφαλη η υπηρεσία.

Δεν μπορούσα να πάρω άδεια, επειδή από το 2015 δεν είχε κανένα να με αντικαταστήσει, δεν υπήρχε βοηθός Γενικού Εισαγγελέα, που είναι ο μόνος που θα μπορούσε να με αντικαταστήσει. Αυτό έγινε αποδεκτό και από τον υπουργό Οικονομικών και από τη Γενική Λογίστρια. Γι’ αυτό δεν έφυγα. Από το 2015 κάνω και τις δύο δουλειές, και του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού, και έχει συσσωρευτεί τεράστιος όγκος εργασίας. Για την ημερομηνία, πολύ σωστά η Γενική Λογίστρια αποφάσισε πως πρέπει να είναι η 1η Αυγούστου. Ήταν μια απόφαση σύμφωνη με τη νομοθεσία».

Κληθείς να απαντήσει εάν με τα νέα δεδομένα θα αποχωρήσει πιο νωρίς, ανέφερε πως : «Όταν έλεγα 8 Ιουλίου ήταν με την έννοια ότι δεν θα φύγω μήνες νωρίτερα. Από εκεί και πέρα εφαρμόζεται η νομοθεσία και με βάση αυτή, η ημερομηνία αποχώρησής μου είναι 1η αυγουστου. Η ημερομηνία της νόμιμης αφυπηρέτησης ήταν καλά γνωστή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον αρμόδιο υπουργό». Διερωτήθηκε για ποιο λόγο να εξαγγελθεί η τελετή διαβεβαίωσης και να ασκηθεί πίεση, όχι για αποχώρηση αλλά για παραίτηση του.  

''Έχω αποποιηθεί συντάξεις 183.000 ευρώ''

Όπως ανέφερε ο Κώστας Κληρίδης ενώ ήταν γνωστή η ημερομηνία αφυπηρέτησης του και στον ΠτΔ και στον αρμόδιο Υπουργού, δεν τον ενημέρωσε κανένας για τις αποφάσεις και ποιος θα διοριστεί ή αν ήταν παράκληση να υποβάλει παραίτηση. 

Μάλιστα ο Γενικός Εισαγγελέας έριξε τα πυρά του σε δημοσιογραφικούς κύκλους που έχουν παρουσιάσει την κατάσταση  αυτή ότι είναι για οικονομικό όφελος αναφέροντας ότι πρέπει να ντρέπονται. Τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει αποποιηθεί συντάξεις και αποκοπές μισθών ύψους 183 χιλιάδων ευρώ σύμφωνα με επιστολή της Γενικης Λογίστριας. (Πρόκειται για συντάξεις Δικαστού και διάφορες αποκοπές Γενικού Εισαγγελέα για που δικαιούτο να μην το κάνουν).

Κούσιος: Αποσύρω αν θεώρησε κάτι προσβλητικό ο Γεν. Εισαγγελέας

Μετά τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα έκανε παρέμβαση στην εκπομπή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ο οποίος εξέφρασε τον σεβασμό προς το άτομο του Κώστα Κληρίδη και τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αποσύρει οτιδήποτε θεώρησε προσβλητικό και υποτιμητικό ο κ. Κληρίδης. Τόνισε παράλληλα ότι παρά το γεγονός ότι η διαβεβαίωση θα γίνει 10/7, ο κ. Κληρίδης μπορεί να μείνει κανονικά μέχρι 31/7 και ο κ. Σαββίδης θα αναλάβει μετά την αποχώρηση του. Είπε όμως ότι εάν το πρόβλημα που ενόχλημα τον κ. Κληρίδη είναι η ημερομηνία της διαβεβαίωσης, δεν αποκλείεται να δει το θέμα ο ΠτΔ.

«Απόλυτος σεβασμός και εκτίμηση στον Κώστα Κληρίδη. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαράθεσης της Κυβέρνησης μαζί του και είναι σεβαστή η απόφασή του να παραμείνει μέχρι τις 31 Ιουλίου. Θα είναι Γενικός Εισαγγελέα και ο κ. Σαββίδης θα αναλάβει καθήκοντα μετά την αποχώρησή του. Εάν έχω πει οτιδήποτε που θεώρησε προσβλητικό και υποτιμητικό το αποσύρω ανεπιφύλακτα. Είναι ένα η διαβεβαίωση και άλλο η ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων. Αν η ημερομηνία διαβεβαίωσης ανησυχεί τον κ. Κληρίδη μπορεί να δει το θέμα ο ΠτΔ και να αλλάξει.

Εκείνο το οποίο γνωρίζω, είναι ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός προς το πρόσωπο του κ. Κληρίδη. Με κανένα τρόπο η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος προσωπικά δεν επιθυμεί οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον Κώστα Κληρίδη. Αποσύρω ότι ενόχλησε τον κ. Κληρίδη και δηλωνω την εκτιμηση και τον σεβασμο μου. Ο ΠτΔ έκανε τους διορισμούς για να σταματήσουν οι ονοματολογιες, τελεια και παυλα».

Home