Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΦΕΞ ΗΠΑ: Υποστηρίζουμε την Κύπρο – Τι είπε για τα έσοδα από ΦΑ

Offsite Team -
05.02.2020 - 10:53

ΥΦΕΞ ΗΠΑ: Υποστηρίζουμε την Κύπρο – Τι είπε για τα έσοδα από ΦΑ

Thumbnail
«Υποστηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανάπτυξη των πόρων της στην ΑΟΖ της»

Στη σημασία του σχήματος «3+1» μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

 

Σε δηλώσεις του στη Λευκωσία, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης από μια σειρά τεχνικών επιτροπών για θέματα παράκτιων δραστηριοτήτων, που συστάθηκαν μετά τη σχετική υπουργική απόφαση στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο κ. Φάνον ανέφερε ότι «αυτό το οικοδόμημα 3+1 είναι ένα πολύ σημαντικό όχημα για διευκόλυνση αυτού του είδους της συνεργασίας μεταξύ κρατών».

Η ενέργεια είναι καταλύτης για τη συνεργασία και οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες σε ανώτατο επίπεδο, σημείωσε.

Επανέλαβε εξάλλου τη σταθερή, όπως είπε, θέση των Ηνωμένων Πολιτειών, λέγοντας ότι «υποστηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανάπτυξη των πόρων της στην ΑΟΖ της» προσθέτοντας ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δραστηριότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.  

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή ως ένα μέσο για την προώθηση ευρύτερα της πολιτικής σταθερότητας και ευημερίας. Αυτή είναι η οπτική, μέσα από την οποία βλέπουμε την ενεργειακή συνεργασία, πρόσθεσε, λέγοντας παράλληλα ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν τον καταλύτη για μια ευρύτερη συνεργασία.

Οι νέες σχέσεις εμπορίας ενέργειας ήταν αδιανόητες πριν από λίγα χρόνια, σήμερα όμως έχουν νόημα και προχωρούν προς τα εμπρός, σημείωσε.  

Ανέφερε παράλληλα ότι «η Κύπρος έχει να διαδραματίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νέο ενεργειακό διάδρομο, ο οποίος ακόμη αναπτύσσεται στην περιοχή».  

Ο κ. Φάνον εξέφρασε την ευαρέσκεια των ΗΠΑ για το γεγονός ότι αμερικανικές εταιρείες εμπλέκονται σε όλες τις πτυχές της συνεργασίας, που θα επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να αναζητήσουν τα δικά τους «ενεργειακά μονοπάτια» μέσω αυτού του μοντέλου συνεργασίας.  

«Η ενέργεια είναι σημαντική, παρέχει τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, όμως είναι δια μέσου της συνεργασίας μεταξύ κρατών που βλέπουμε αυτούς τους πόρους να αναπτύσσονται» είπε.  

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι η εναρκτήρια συζήτηση στην ομάδα εργασίας επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνεισφέρουν στη συζήτηση και να μοιραστούν τις πολύχρονες εμπειρίες τους αναφορικά με την υπεύθυνη, όπως είπε, ανάπτυξη πόρων με σεβασμό προς το περιβάλλον.  

Ερωτηθείς με ποιόν τρόπο μπορεί να διασφαλιστεί ότι όλοι στην περιοχή θα γίνουν μέρος της προσπάθειας και θα ενεργούν σύμφωνα με τους κανόνες, ο κ. Φάνον απάντησε ότι η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει την οδό προς αυτή τη συνεργασία.  

«Υπάρχουν πολιτικά σύννεφα που αιωρούνται πάνω από αρκετές χώρες στην περιοχή. Όμως αυτό που εμείς βλέπουμε είναι σημαντικές εμπορικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι αυτά τα πολιτικά σύννεφα παραμένουν» ανέφερε.  

Σε ερώτηση για το πως μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φάνον απάντησε λέγοντας ότι «καλούμε όλα τα μέρη να μην προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια και είμαστε ακλόνητοι σε αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό.

Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μπουν σε έναν υποθετικό διάλογο  σε σχέση με το τί θα πράξουν στο μέλλον, λέγοντας ωστόσο ότι «είμαστε δεσμευμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει σταθερότητα, ώστε όλα τα έθνη να επωφεληθούν από τις οικονομικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η ενεργειακή συνεργασία».  

Ερωτηθείς τέλος για τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, ο κ. Φάνον ανέφερε πως «το γεγονός ότι βλέπουμε αμερικανικές εταιρείες να συνεχίζουν να επενδύουν και να παραμένουν στην περιοχή και να προσβλέπουν στην επέκταση των δραστηριοτήτων τους είναι ενθαρρυντικό».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι προσδοκούμε σε ακόμη στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το όραμα, τόσο της Κύπρου, όσο και των άλλων χωρών της περιοχής που συμμερίζονται αυτά τα οράματα.  

Αναφορά έκανε και στις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον κ. Λακκοτρύπη να κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ΗΠΑ και στην ΕΕ «και στη στήριξη που τυγχάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες κλιμακώθηκαν από τον περασμένο Μάιο».

Όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, με τον κ. Φάνον συμμετείχαν στη συνάντηση της πρώτης ομάδας εργασίας που συμφωνήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο και αφορά την ετοιμότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε σχέση με υπεράκτιες δραστηριότητες για υδρογονάνθρακες.

«Η συνεργασία των τριών χωρών συν τις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντική» συνέχισε ο κ. Λακκοτρύπης, λέγοντας ότι άρχισε τον Μάρτιο του 2019 στη συνάντηση 3+1 στην Ιερουσαλήμ, σε επίπεδο ηγετών Κύπρου, Ελλάδας Ισραήλ, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Καταδεικνύει το μοντέλο συνεργασίας που οφείλουμε όλοι στην περιοχή να έχουμε για να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντα των λαών μας, πρόσθεσε.  

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε επίσης ότι η ομάδα εργασίας ασχολείται με θέματα προετοιμασίας για έκτακτη ανάγκη, θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Ανέφερε τέλος ότι υπάρχουν ακόμη τρεις ομάδες εργασίας που θα συγκληθούν το επόμενο διάστημα για θέματα όπως την ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών, την κυβερνοασφάλεια υποδομών και θέματα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.  

Λακκοτρύπης: Η Τουρκία αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις για ΑΟΖ

Μιλώντας νωρίτερα εντός της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε στη συνέχιση εκ μέρους της Άγκυρας των παράνομων δραστηριοτήτων της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες, όπως είπε, παραβιάζουν καταφανώς το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου.  

«Με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, βλέπουμε όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται τις καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου σε σχέση με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων, καθώς έρχονται εγγύτερα και χρησιμοποιούν την ενέργεια ως τον ακρογωνιαίο λίθο για την περιφερειακή συνεργασία» είπε.  

«Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να αψηφά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, κυρίως της ΕΕ και των ΗΠΑ, για να σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά και να συμμορφωθεί με τις καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Λακκοτρύπης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας για την αλληλεγγύη και την στήριξη των εταίρων της.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος, μαζί με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της προώθησης της σταθερότητας, της ειρήνης και την ευημερίας μέσω της συνεργασίας.

Περιγράφοντας στον χαιρετισμό του τον κοινό στόχο των χωρών της περιοχής, είπε εξάλλου ότι έχουμε την θέληση να προβούμε στη σκληρή δουλειά προς υποστήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας των χωρών μας και της εγκαθίδρυσης ενός Ενεργειακού Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Ένας τέτοιος διάδρομος θα συμβάλει και στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, μέσω της ενεργούς προώθησης της διαφοροποίησης των πηγών εισαγωγής και των διαδρομών, συμπλήρωσε.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι μετά την εγκαθίδρυση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο μηχανισμός «3+1» είναι άλλη μια απτή απόδειξη ότι το κοινό όραμα για την περιοχή εξυπηρετείται καλύτερα διαμέσου συνεργειών και της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών κρατών.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο όραμά μας είναι βαθιά και στέρεη, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας.

Τις εργασίες της ομάδας εργασίας χαιρέτισε και ο κ. Φάνον, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των ΗΠΑ στο μηχανισμό «3+1» ο οποίος, είπε, απολαμβάνει στήριξης στο ανώτατο επίπεδο στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είναι προσωπικά αφοσιωμένος στη δουλειά που γίνεται.

Πρόσφατα συνέχισε, το Κογκρέσο των ΗΠΑ κατοχύρωσε με νομοθεσία τη σημασία της αφοσίωσης των ΗΠΑ στην ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου, και έκανε λόγο για ευρεία στήριξης της όλης προσπάθειας.  

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην ανάπτυξης της συνεργασίας στην περιοχή χωρίς αποκλεισμούς, όπως δια μέσω του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι όλες οι χώρες έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τους υφιστάμενους πόρους.  

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος αξιωματούχοι και στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας και Εξωτερικών της Κύπρου, καθώς και τεχνοκράτες Υπουργείων, κυβερνητικών Τμημάτων και Υπηρεσιών από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, στην παρουσία του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο και εκπροσώπων της Πρεσβείας των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην Κύπρο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φάνον αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στη Λευκωσία, θα αναχωρήσει την Πέμπτη για επαφές στην Άγκυρα, ενώ ακολούθως θα μεταβεί και στο Κάιρο.

ΚΥΠΕ

Home