Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Δικαιοσύνης: Έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις της GRECO

Offsite Team -
27.02.2019 - 17:57

Υπ. Δικαιοσύνης: Έχουν υιοθετηθεί οι συστάσεις της GRECO

Thumbnail
Κατατίθεται αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για αρχή κατά διαφθοράς

Η εκτελεστική εξουσία έχει συμπληρώσει όλες τις συστάσεις που έκανε η GRECO για το δικαστικό σύστημα και έχει μάλιστα προχωρήσει και πέραν των συστάσεων, τόνισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ανακοινώνοντας παράλληλα πως θα κατατεθεί αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα «νέο σημαντικό νομοσχέδιο» για σύσταση ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς.

 

Στόχος, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι μέχρι το Καλοκαίρι να υπάρχουν ψηφισμένα νομοσχέδια που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση και τα οποία «να επιτρέψουν την υλοποίηση αυτών των αλλαγών».

 

«Πρέπει να εγκαταλειφθούν κάποια πράγματα που έχουν εδραιωθεί για πολλά χρόνια, νοοτροπίες και αντιλήψεις που ήθελαν ότι ο διαχωρισμός των εξουσιών δεν επέτρεπε τη συνεργασία μεταξύ αυτών για να μπορέσουμε να έχουμε ένα δικαστικό σύστημα που αξίζει στον τόπο μας και στον λαό μας», υπογράμμισε.

 

«Πρέπει να απονέμεται η δικαιοσύνη μέσα σε 2-3 μήνες στο επαρχιακό δικαστήριο και σε ένα χρόνο να μπορεί να εκδικάζεται οριστικά η έφεση», τόνισε.

Οι θέσεις Γεν. Εισαγγελέα και Δικηγορικού Συλλόγου

Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι «ούτε ο Οδηγός (Δικαστικής) Συμπεριφοράς (Κώδικας Δεοντολογίας) αλλά και η δικαστική πρακτική που ήρθε για να ρυθμίσει αυτό το σοβαρότατο θέμα δεν το πράττει, ενώ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί το θέμα αν δεν γίνουν ουσιαστικές τομές οι οποίες θα αλλάζουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.  

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συνέχισε, σήμερα, για τρίτη στη σειρά συνεδρία της, τη συζήτηση του θέματος "οι καταγγελίες για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στην κυπριακή δικαιοσύνη" και ειδικότερα ενημέρωση της Επιτροπής για τις εξελίξεις μετά την επίσκεψη της επιτροπής GRECO, για τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο (Εκτελεστική - Δικαστική Εξουσία) και την υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας εκ μέρους του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης.  

Στη συνεδρία κλήθηκε να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος, ο οποίος με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρία Ζαχαρίου ενημέρωνε πως «το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι δεν είναι θεσμικά ορθό πλέον ο Πρόεδρος του να παραστεί στη συνεδρία της Επιτροπής στις 27 Φεβρουαρίου του 2019».  

Επίσης, πληροφορούσε την Επιτροπή ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα με σκοπό την πλήρη συμμόρφωση της Δικαστικής εξουσίας με τις εισηγήσεις της Επιτροπής GRECO μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που η GRECO έθεσε και που είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2019».  

Αναφορικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας (Οδηγό Δικαστικής Συμπεριφοράς), ο κ. Νικολάτος αναφέρει στην επιστολή του ότι τον έχει ήδη υιοθετήσει το Ανώτατο Δικαστήριο κατά το πρότυπο πολλών άλλων χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης βρισκόμαστε σε επαφή με την Επιτροπή GRECO με προοπτική περαιτέρω διαμόρφωσης του αν αυτό κριθεί αναγκαίο.  

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «είναι κρίμα να γίνεται μια επίσκεψη ενός ευρωπαϊκού θεσμού όπως είναι η GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ζητήσει να ενημερωθεί για κάτι που θα έπρεπε να είχαμε επιλύσει από μόνοι μας».  

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η παρουσία τους έδωσε μια επιτάχυνση στην προσπάθεια για μεταρρύθμιση των δικαστηρίων και κτύπησε ένα σημαντικό καμπανάκι για κάποιους που μπορεί και να μην αντιλαμβάνονταν πόσο σημαντική ήταν η μεταρρύθμιση όσο το δυνατό πιο γρήγορα».

Η προσπάθεια ξεκίνησε από πριν

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ξεκίνησε πριν από την επίσκεψη της GRECO με την ετοιμασία νομοσχεδίων τα οποία στάληκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.  

Ο Υπουργός εξέφρασε την ανάγκη «να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτό που εννοεί η GRECO σε σχέση με τον Οδηγό Δικαστικής Συμπεριφοράς», ενώ αναφορικά με τον χρόνο συμμόρφωσης με την έκθεση της GRECO, είπε ότι υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα κάνει μια ενδιάμεση αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2019.  

Απαντώντας στο ερώτημα αν γίνονται συνταγματικές αλλαγές χωρίς να ενημερώνεται ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι «δεν είναι αυτή η πρόθεση και ο σκοπός μας» και ότι "ήταν ενήμερος ο Γενικός Εισαγγελέας για τις απόψεις της εκτελεστικής εξουσίας".  

«Ο Γενικός Εισαγγελέας θέλουμε να είναι ενήμερος και θα είναι συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια όχι γιατί το θέλουμε μόνο, αλλά και αυτό επιβάλλεται και εκ του συντάγματος και από το γεγονός ότι είναι ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να είναι κοινωνός και μαζί να διαμορφώνουμε απόψεις".

«Εκ των υστέρων ενημέρωση»

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι είχε «εκ των υστέρων ενημέρωση» από τον Υπουργό Δικαιοσύνης «με έτοιμα κείμενα τα οποία έχουν ετοιμαστεί μετά από όλες αυτές τις διαβουλεύσεις, συσκέψεις που έγιναν στην απουσία του Γενικού Εισαγγελέα».  

«Αν ήμουν εγώ εκτελεστική εξουσία και πήγαινα σε συσκέψεις με τη δικαστική εξουσία να συζητήσω κατά πόσον θα αλλάξω τη δομή των δικαστηρίων, κατά πόσον ένα άρθρο του συντάγματος είναι θεμελιώδες ή όχι, κατά πόσον μπορεί να τροποποιηθεί, κατά πόσον νόμιμο και συνταγματικό να διορίζει ο Πρόεδρος ή αυτό συνιστά παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και πρέπει οι δικαστές να διορίζουν ή όχι, ναι απαραίτητα θα έπαιρνα - έστω και αν είμαι καλός δικηγόρος- τη νομική συμβουλή από εκείνο ο οποίος σύμφωνα με το σύνταγμα είναι ο νομικός μου σύμβουλος», πρόσθεσε.  

Παράλληλα ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ούτε ο Οδηγός Συμπεριφοράς αλλά και η δικαστική πρακτική που ήρθε για να ρυθμίσει αυτό το σοβαρότατο θέμα που είχε λεχθεί και είχε απασχολήσει δεν το πράττει με καθόλου ικανοποιητικό τρόπο».  

Αναφορικά με τον Οδηγό Δικαστικής Συμπεριφοράς, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «ο ίδιος ο Οδηγός αναφέρει ότι δεν πρόκειται για Κώδικα Δεοντολογίας και δεν περιέχει κανόνες ή κανονισμούς, αλλά παραθέτει ένα αριθμό βασικών αρχών ώστε να παράσχει βοήθεια, όπως αναφέρει στους δικαστές για να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις».  

Σε σχέση με την αναδρομικότητα, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «με μια επόμενη της ίδιας δικαστικής πρακτικής προστέθηκε ότι οι πρόνοιες της πρακτικής αυτής δεν ισχύουν αναδρομικά και επομένως σε εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον σύνθεσης που μπορούσε να έχει το πρόβλημα είτε με ένα ή περισσότερους δικαστές μπορεί να συνεχιστεί η δίκη κανονικά και ότι δεν καλύπτει εργοδοτούμενους στη νομική υπηρεσία».  

Σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης είπε ότι έστειλε επιστολή στο Ανώτατο λέγοντας πως νοουμένου ότι συμφωνούν οι δικηγόροι και οι διάδικοι να συνεχιστεί ενώπιον η διαδικασία μιας υπόθεσης που διήρκεσε χρόνια και είναι έτοιμη προς έκδοση απόφασης, παρακαλούμε, εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων και των διαδίκων, να συνεχιστεί η υπόθεση και να εκδικαστεί η απόφαση».

«Ουσιαστικές τομές»

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι «δεν μπορεί να λυθεί το θέμα αν δεν γίνουν ουσιαστικές τομές, οι οποίες θα αλλάξουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να μιλούμε για κριτήρια διορισμού ή προβιβασμού δικαστών αν δεν αλλάξει το Δικαστικό Συμβούλιο».  

«Αν το δικαστικό συμβούλιο που θα διορίζει και θα προαγάγει τους δικαστές είναι το ίδιο με το Ανώτατο Δικαστήριο όσα κριτήρια και αν βάλουμε δεν αλλάζει», κάτι, ανέφερε και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια αρνητική στάση» επί του προκειμένου θέματος.  

«Όπως είναι σήμερα, όποιον και αν διορίσουμε, όσα κριτήρια και αν βάλουμε δεν μπορείς να τους ελέγξεις», σημείωσε.  

Νομοσχέδιο για διεύρυνση Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου

Όσον αφορά τη σύσταση της GRECO για διεύρυνση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα διορίζει και θα προάγει τους δικαστές, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι με βάση το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση και θα υποβληθεί στη Βουλή τον Απρίλιο, διαμορφώνεται Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετών, δύο αρχαιότεροι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετών, δύο δικαστές των Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετών που θα υποδεικνύονται από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δύο αρχαιότεροι πρόεδροι των Επαρχιακών Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου και ένας δικηγόρος που ασκεί δικηγορία όχι μικρότερη των 25 ετών και θα υποδεικνύεται από τον ΠΔΣ και δεν θα είναι μέλος των οργάνων του Συλλόγου.  

 

Ανέφερε ότι θέλουμε να υπάρχει αυτού του είδους η συμμετοχή όπως αυτή είχε καθοριστεί το 1964 με την αλλαγή που έγινε τότε στη βάση του δικαίου της ανάγκης και πρόσθεσε ότι θα ιδρυθεί και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο οι δικαστές του οποίου δεν θα μετάσχουν στη διαδικασία του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για να έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν τυχόν ενστάσεις που υποβάλλονται σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.  

Ανέφερε επίσης ότι δημιουργούνται ακόμη δύο δικαστικά συμβούλια που θα ρυθμίζουν τα πειθαρχικά θέματα των δικαστών, ενώ σε σχέση με τη σύσταση της GRECO για ακεραιότητα ενός δικαστής στις περιπτώσεις που εξετάσουν θέματα διορισμού ή προαγωγών δικαστών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι υπάρχει ομάδα ξένων εμπειρογνωμόνων που ήρθαν και συζήτησαν στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2018 για θέματα σε σχέση με διορισμό και αξιολόγηση δικαστών και άλλα και θα υποβάλουν έκθεση στις 18 Μαρτίου του 2019.  

Κριτήρια επιλογής δικαστών

Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής δικαστών, ο κ. Νικολάου είπε ότι «προτείναμε όπως εφαρμοστούν ακόμη και ψυχολογικά τεστ ή κατά την εξέταση να υπάρχει ψυχολόγος που να καταθέτει τη δική του άποψη μέσω έκθεσης», προσθέτοντας ότι δεν αποκλείστηκε να υπάρξει και γραπτή εξέταση.  

Ο Υπουργός είπε ότι αναμένει την έκθεση των τριών εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στο Δικαστήριο για τα κριτήρια επιλογής των δικαστών και σημείωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί κριτήριο η αρχαιότητα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης των δικαστών και στη διάρκεια της υπηρεσίας τους και όχι μόνο την ώρα της επιλογής τους, ενώ θα πρέπει να γίνεται αξιολόγηση για την υπόθεση του δικαστή ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας της κάθε υπόθεσης που δικάζει και κατά πόσον τελικά η απόφαση του ακυρώνεται στη συνέχεια.  

Σχολή Δικαστών

Αναφορικά με την έκθεση ξένου καθηγητή για τον τρόπο εκπαίδευσης των δικαστών, ο κ. Νικολάου είπε ότι με βάση την έκθεση «έχουμε διαμορφώσει νομοσχέδιο για την ίδρυση Σχολής Δικαστών», το οποίο έχει κατατεθεί στο Ανώτατο από τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας ότι η εισήγηση για ίδρυση Σχολής περιλαμβάνεται και στην έκθεση των Ιρλανδών.  

Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέχθηκε αυτή η Σχολή να ονομάζεται Ινστιτούτο Δικαίου για να μην παραπέμπει στο ηπειρωτικό δίκαιο όπου υπάρχουν σχολές δικαστών και για να μπορεί κάποιος να διοριστεί δικαστής θα πρέπει να τελειώσει αυτή τη σχολή.  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Ζαχαρίας Ζαχαρίου εξέφρασε απογοήτευση για την μη παρουσία στη συνεδρία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και απέρριψε αναφορά σε επιστολή του Ανωτάτου ότι η νομοθετική εξουσία επεμβαίνει στη δικαστική εξουσία.  

Ανέφερε ότι η νομοθετική εξουσία είναι εξουσία που για να εκσυγχρονιστεί η δικαστική εξουσία πρέπει να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς και πρόσθεσε ότι «είμαστε εξουσία που για ό,τι κάνουν στα δικαστήρια περνά μέσα από τη Βουλή»,

 

«Αποδείξαμε στην προηγούμενη συνεδρία ότι σεβαστήκαμε απόλυτα τις διαδικασίες που ακολουθεί το Ανώτατο Δικαστήριο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένας που δεν κρίνεται».  

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «οι εποχές που οι δικαστές ήταν σε μια γυάλινη κλούβα και δεν άκουαν ή δεν βάλλονταν από κανένα έχουν περάσει και αν θέλουν να εκσυγχρονιστούν και ακούν την κοινωνία πρέπει να συνεργάζονται με όλους τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «πρέπει και νομοθετική και εκτελεστική και δικαστική εξουσία και όλοι οι θεσμοί του κράτους να βοηθήσουμε να γίνει ένα πιο σύγχρονο και πιο σωστό προς πίστη των Κυπρίων πολιτών».

«Πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε πρώτα στον καθρέφτη να δούμε τα λάθη μας και από την άλλη πρέπει να πάρει και ο καθένας τον ρόλο του να ασκήσει την πολιτική πίεση για να γίνουν αυτά τα πράγματα», πρόσθεσε.  

Ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και είπε ότι «αναμένουμε νομοσχέδιο εντός Απριλίου όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός για να μπορέσουμε να μεταρρυθμίσουμε μέχρι το Καλοκαίρι αρκετά από αυτά που έχει ζητήσει η GRECO».  

Ανέφερε επίσης ότι αν δεν κατορθώσουμε να διευρυνθεί το Δικαστικό Συμβούλιο μέλη του οποίου σήμερα είναι μόνο τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «να ανοιχτεί προς την κοινωνία και προς τους επαγγελματίες ουσιαστικά της απονομής δικαιοσύνης στο τέλος της ημέρας δεν θα κάνουμε τίποτα» και πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί γιατί μπορεί οι άνθρωποι που διαφωνούν μέσα στο Ανώτατο να κηρύξουν αντισυνταγματικές οποιεσδήποτε τροποποιήσεις».

«Δεν φαίνεται να υπάρχει συνεργασία»

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρατήρησε πως δεν φαίνεται να υπάρχει συνεργασία των Δικαστών με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς στην απονομή της δικαιοσύνης για να επέλθουν αλλαγές που επιβάλλονται. Φαίνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο και μία δέσμη αρχών, χωρίς συνέπειες για τους παραβάτες, πρόσθεσε. Διερωτήθηκε με ποιο τρόπο μπορεί να αποκλειστεί η σύνθεση επταμελούς Ανωτάτου Δικαστηρίου, στη σύνθεση του οποίου τέσσερα μέλη έχουν παιδιά που εργάζονται σε τέσσερα δικηγορικά γραφεία που υπερασπίζονται υποθέσεις.  

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμα πως τον Ιούνιο 2019 θα γίνει ενδιάμεση αξιολόγηση από τη Greco.  

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απουσία του Γενικού Εισαγγελέα στις επιτροπές και συναντήσεις με το Ανώτατο Δικαστήριο για τις συνταγματικές αλλαγές. Πρόσθεσε πως προέβαλαν στον Γενικό Εισαγγελέα τέσσερις δικαιολογίες για τους λόγους που δεν έκριναν απαραίτητη την παρουσία του. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμα πως η εκτελεστική εξουσία έπρεπε να υπερασπιστεί την παρουσία του νομικού της συμβούλου και όχι να ενδώσει στις βουλές των δικαστών.  

Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι ο τρόπος πρόσληψης των Δικαστών πρέπει να αλλάξει για να διασφαλιστεί η ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης και παρατήρησε πως οι σύγχρονες μέθοδοι για τη σχολή δικαστών, είναι να διασφαλίσει ότι το πρόσωπο που θα βρίσκεται στην έδρα μπορεί να έχει την αντίληψη και να αναπτύξει ευθυκρισία και όχι αν κατέχει γνώση των νόμων. Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έτσι προσανατολίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Ο κύβος ερρίφθη»

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας  εξέφρασε την άποψη ότι ο κύβος ερρίφθη.  Έκλεισε ο κύκλος της δικαιοσύνης ως έχει σήμερα, ανέφερε, προσθέτοντας ότι επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις.  

 Αναφερόμενος στη μην παρουσία Δικαστών ή εκπροσώπων του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, και στην επιστολή – απάντηση στην πρόσκληση της Επιτροπής από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο κ. Κουλίας  χαρακτήρισε αντιφατική και παράδοξη την επιστολή από το Ανώτατο Δικαστήριο, στην οποία αναφέρεται ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρία λόγω διάκρισης των εξουσιών. Η Greco είναι κοινοβουλευτικό σώμα, ανέφερε και πρόσθεσε ότι συνιστά αντίφαση το Ανώτατο Δικαστήριο να συναντάται και να συζητά με άλλο κοινοβουλευτικό σώμα και να αρνείται να παραστεί στο εθνικό κοινοβούλιο.  

Περαιτέρω, αφού χαρακτήρισε ατυχέστατη στην απουσία του Δικαστηρίου είπε πως έπρεπε να παραστεί.  

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ουδείς μπορεί να σταματήσει τη διαδρομή εκσυγχρονισμού του πλαισίου απονομής της δικαιοσύνης, ανέφερε πως θα τερματιστεί το υπάρχον καθεστώς διορισμού Δικαστών κατά τρόπο που όλοι οι προσοντούχοι να έχουν ίση πρόσβαση.

«Φτωχά αποτελέσματα»

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως με τους συγκεκριμένους Δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης θα είναι φτωχά.  

Συνεχίζοντας ανέφερε πως ο οδηγός που παρουσίασαν ανέδειξε τα τρωτά. Δήλωσε περαιτέρω ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Greco ότι πρόκειται για τίποτε, το οποίο εκπονήθηκε υπό  την πίεση της κοινής γνώμης.  

Ο κ. Περδίκης παρατήρησε ακολούθως ότι οι Δικαστές θεωρούν ανεπιθύμητο τον Γενικό Εισαγγελέα στις σχετικές συζητήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι  είναι αμετανόητοι, εξακολουθούν να κάθονται στο θρόνο τους απτόητοι.  

Η Βουλή και η κοινωνία δεν πετύχαμε την αποκαθήλωση και να τους συνεφέρουμε στην πραγματικότητα, είπε επίσης ο κ. Περδίκης παρατηρώντας ότι η δικαιοσύνη δεν είναι οι δικαστές, αλλά δικαιοσύνη είναι ο νόμος.

Home