Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Δικαιοσύνης: Θα λειτουργήσει συναινετικά με Βουλή και κόμματα

Offsite Team -
05.06.2019

Υπ. Δικαιοσύνης: Θα λειτουργήσει συναινετικά με Βουλή και κόμματα

Thumbnail
Τι δηλώσε ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης

Έντιμα θα δουλέψω και εύχομαι να  αξιωθώ να φανώ αντάξιος των προσδοκιών του κυπριακού λαού που αξίζει της καλύτερης μεταχείρισης είπε ο νεοδιορισθείς Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στην πρώτη, εθιμοτυπική παρουσία του στη συνεδρία της.

 

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι έγινε έργο από τον προκάτοχο του το οποίο θα συνεχίσει και θα διευρύνει.

 

Διαβεβαίωσε περαιτέρω την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ότι η πρόθεση του είναι να λειτουργήσει συναινετικά τόσο με το κοινοβούλιο όσο και με τα κόμματα.

 

Της συνάντησης του με την Επιτροπή Νομικών, προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη κατά την οποία ο Πρόεδρος του νομοθετικού σώματος ενημέρωσε τον νέο Υπουργό για τη θεσμική λειτουργία της Βουλής και για την πρόθεση του να εφαρμόζει τον κανονισμό της Βουλής και τις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν το νομοθετικό έργο.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής που παρέστη στην έναρξη της εθιμοτυπικής συνεδρίας της Επιτροπής με τον νεοδιορισθέντα Υπουργό Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν, επαναλαμβάνοντας ότι η Επιτροπή Νομικών είναι πολύ βοηθητική στο έργο του Υπουργείου.  

Πρόσθεσε πως είναι ταυτόχρονα και πολύ απαιτητική Επιτροπή, προσθέτοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την Επιτροπή.  

Ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε πως είναι φυσιολογικές, αναγκαίες και χρήσιμες  οι διαφορετικές προσεγγίσεις, επισημαίνοντας ότι για την παραγωγή του καλύτερου νομοθετικού έργου δεν θα γίνονται εκπτώσεις στην εφαρμογή του κανονισμού της Βουλής.  

Ο κ. Σαββίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, είπε πως για αυτόν η ανάληψη της ηγεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης τον εισήγαγε σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.  

Ανέφερε πως με όλες τις δυνάμεις του προσπαθεί να ενημερωθεί και σημείωσε πως έχει δηλώσει πως δεν θα μιλήσει παρά μόνο εφόσον θα έχει κάτι να πει.  

Ο κ. Σαββίδης είπε πως μέχρι της παρούσας δεν είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για όλα τα θέματα του Υπουργείου του. Πρόσθεσε πως είχε τη διαχείριση του θέματος των πυρκαγιών, παρατήρησε πως όλοι όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη και βεβαίωσε ότι τα λάθη που θα κάνει θα είναι απλά λάθη και όχι αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων.  

Ο κ. Σαββίδης συνεχίζοντας είπε στην Επιτροπή Νομικών ότι αποκόμισε εξαιρετική εντύπωση από τους υψηλόβαθμους λειτουργούς του Υπουργείου του, προσθέτοντας ότι η πρόθεση του είναι να αξιοποιήσει τον ζήλο του προσωπικού του Υπουργείου.  

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης τεράστιο έργο στο οποίο θα δώσουμε έμφαση, πρόσθεσε και σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν τιμά κανένα.  

Περαιτέρω ο κ. Σαββίδης είπε πως θα πρέπει «να βεβαιωθούμε ότι αστυνομία, πυροσβεστική και άλλα τμήματα αποδίδουν το αναμενόμενο».  

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε ευαρέσκεια επειδή μη προερχόμενος από πολιτικό χώρο δεν γνώριζε με τι θα είναι αντιμέτωπος εισερχόμενος στη Βουλή.  

Δήλωσε πως θα είναι ευτυχής αν απαντηθούν τα ερωτήματα και λυθούν τα προβλήματα ομόφωνα ή με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Διαβεβαίωσε πως έχει κάθε πρόθεση για συναίνεση και τόνισε ότι στα σοβαρά θέματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.  

Ο καταγόμενος από την Αμμόχωστο Υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ακόμα στην Επιτροπή Νομικών πως ήταν για τον ίδιο συγκινητικό, που η πρώτη επαφή του με τη Βουλή έγινε στην αίθουσα «Αμμόχωστος».  

Ο κ. Σαββίδης απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως υπήρξε πρωταθλητής του ΓΣΕ στο άλμα εις ύψος, ενώ χαριτολογώντας επί παρατηρήσεων των βουλευτών για τα ποδοσφαιρικά είπε πως η προσπάθεια είναι να «να ανορθώσουμε το γόητρο της αστυνομίας με ομόνοια».  

Ο Πρόεδρος της  Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου αφού παρατήρησε πως είναι πολυδιάστατη η πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο, σημείωσε πως η Επιτροπή Νομικών είναι η δεύτερη Κοινοβουλευτική Επιτροπή σε όγκο εργασιών.  

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργίου είπε πως η Επιτροπή Νομικών έχει ενώπιον της 100 θέματα που εκκρεμούν, τα πλείστα εκ των οποίων κατατέθηκαν τους τελευταίους 9 μήνες και αφορούν τροποποιήσεις του Συντάγματος.  

Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε περαιτέρω στην κατάθεση της δέσμης των νομοσχεδίων για τη αναδιάρθρωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην οποία, περιέχονται και συνταγματικές τροποποιήσεις.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών συνεχίζοντας είπε πως θα πρέπει τα νομοσχέδια να εξεταστούν μέσα από αμφίδρομο πολυδιάστατο διάλογο με όσους έχουν σχέση με το δικαστικό σύστημα, που αναδιαρθρώνεται εκ βάθρων.  

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης πως τυχών αποτυχία του της αναδιάρθρωσης του συστήματος δικαιοσύνης θα επιφέρει πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ευχήθηκε στον κ. Σαββίδη καλή δουλειά και παραγωγική θητεία στο Υπουργείο. Η Επιτροπή έχει αποδείξει την υπευθυνότητα με την οποία αποδίδει το έργο της, με στόχο να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και δικαίου του λαού, πρόσθεσε.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διαβεβαίωσε ότι «θα λειτουργήσουμε δημιουργικά και όπου υπάρχουν διαφωνίες θα καταθέτουμε τις απόψεις μα»’.  

Ο κ. Δαμιανού είπε πως την ώρα της συζήτησης των νομοθετημάτων στην Επιτροπή Νομικών άσχετα με τη δημόσια αντιπαράθεση το ΑΚΕΛ θα λειτουργεί ώστε να αποδοθούν τα βέλτιστα νομικά κείμενα.  Ο κ. Δαμιανού ανέφερε περαιτέρω ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν επιφέρει πλήγμα στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και προς την εμπιστοσύνη τους στην αστυνομία

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, είπε πως υπάρχουν τα εχέγγυα για τη συνεργασία της Επιτροπής με το Υπουργείο. Πρόσθεσε πως για το κόμμα του πρέπει να αποδίδεται χρηστή διοίκηση και χωρίς διακρίσεις. Ο κ. Λεωνίδου παρατήρησε περαιτέρω πως έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια τάξη και πρέπει «να εργαστούμε για την αποκατάσταση». Είπε ακόμα πως θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος  στον Υπουργό ώστε να ιεραρχήσει τις νομοθετικές προτεραιότητες.  

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Υπουργό, είπε πως ο προκάτοχος του άφησε ανεκπλήρωτο τεράστιο έργο για τη μεταρρύθμιση της απονομής δικαιοσύνης.  Είμαστε υπό παρακολούθηση, θα κριθούμε και εμείς και εσείς, για την απόδοση μας, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον κ. Σαββίδη.  

Σε μέρος της συνεδρίας παρέστη και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος είπε στον Υπουργό ότι «είμαστε όλοι στο ίδιο χαράκωμα στην προσπάθεια να φτιάξουμε μια καλύτερη πατρίδα».  Περαιτέρω ο κ. Ζαχαρίου είπε στον κ. Σαββίδη πως έγινε έργο από τον προκάτοχο του και ότι αναμένει από αυτόν να εγκύψει στα προβλήματα. Συμπλήρωσε πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Αστυνομία ότι τη στηρίζουμε.

Home