«Άοκνες οι προσπάθεις του ΠτΔ για λύση στο Κυπριακό»

«Άοκνες οι προσπάθεις του ΠτΔ για λύση στο Κυπριακό»

Τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 σημάδεψαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει συνεχείς και άοκνες προσπάθειες προκειμένου να εξευρεθεί μία μόνιμη ειρηνική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ανδρέας Λουκά, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.  

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Μνημόσυνο των ηρώων της Αθηένου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας, ο κ. Λουκά ανέφερε ότι «με συναίσθηση ιστορικού χρέους» αποδίδουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη των ηρωικά πεσόντων, στην τουρκική εισβολή του 1974, προσφέροντας τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και «αποτίουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στα ηρωικά παλληκάρια της Αθηένου» που αντιστάθηκαν στον Τούρκο εισβολέα, βάζοντας πάνω απ’ όλα το ιερό καθήκον προς την πατρίδα τους.

 

Τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1974 σημάδεψαν ανεξίτηλα τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας» είπε και σημείωσε πως «η Τουρκία εκμεταλλευόμενη το προδοτικό πραξικόπημα εφάρμοσε τα διχοτομικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, σκόρπισε παντού τον θάνατο και την καταστροφή με ολέθριες και ανυπολόγιστες μέχρι σήμερα συνέπειες».

Ο κ. Ανδρέου σημείωσε ότι σήμερα «αναλογιζόμαστε την επιτακτική ανάγκη αποφυγής λαθών του παρελθόντος και πρωτίστως όλων τις δικές μας ευθύνες που καθορίζουν το δικό μας χρέος τιμής απέναντι τους και απέναντι στην πατρίδα, χρέος που αφορά την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων και  την εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος και τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής. Επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία και συναισθανόμενοι πλήρως το βάρος της σκληρής προσωπικής ιστορίας που κουβαλά η κάθε μία οικογένεια αγνοουμένου ξεχωριστά θέτουμε στην ύψιστη βαθμίδα των προτεραιοτήτων μας την οριστική επίλυση του θέματος».

 

Προς την κατεύθυνση αυτή είπε «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσουν την απαραίτητη πίεση στην Τουρκία. Την απαραίτητη πίεση προκειμένου να τερματίσει την απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει για 45 τώρα χρόνια και αναλαμβάνοντας τη νομική και ηθική υποχρέωση που της αναλογεί να επιτρέψει πρόσβαση στα αρχεία και εκθέσεις του στρατού της, έτσι ώστε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων να μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της».

 

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας διαβεβαίωσε «ενόψει και της εντεινόμενης το τελευταίο διάστημα παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να εξευρεθεί μία μόνιμη ειρηνική λύση. Μία λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δημιουργεί ένα κράτος το οποίο θα είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο, πλήρως απαλλαγμένο από τις όποιου είδους αναχρονιστικές εγγυήσεις αλλά και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων».

Ανέφερε ακόμα ότι «εκείνο που απαιτείται αυτή την ώρα, ως δικαίωση των αγώνων τους και ως απαίτηση της ιστορίας, είναι σύνεση και ομοψυχία, ώστε να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών μας, και να αγωνιστούμε έτσι ώστε να πετύχουμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή».

Home