Υπ. Μεταφορών: Δεν θα μας πτοήσει η αρνητική στάση της Τουρκίας

Υπ. Μεταφορών: Δεν θα μας πτοήσει η αρνητική στάση της Τουρκίας

"Η θετική δική μας στάση δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από μέρους της τουρκικής πλευράς"

Η άκρως αρνητική στάση της Τουρκίας δεν θα μας πτοήσει, θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα δώσουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μας για επανένωση της χώρας, ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Βασιλική Αναστασιάδου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολική), στη Λεμεσό.  

Στην ομιλία της, η κα.Αναστασιάδου είπε πως, δεν συμβιβαζόμαστε με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί από το 1974 και πως η διχοτόμηση δεν είναι και δεν μπορεί ν` αποτελέσει ποτέ, μια αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων.

 

"Για εμάς, επιταγή και δέσμευση είναι ο συνεχής αγώνας για επανένωση της πατρίδας μας, καθότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η μη επίτευξη λύσης οδηγεί στην εδραίωση και μονιμοποίηση της διχοτόμησης, που θα είναι καταστροφική για τον τόπο μας", ανέφερε και τόνισε ότι "εργαζόμαστε για ν` αποσείσουμε την κατοχή και τον εποικισμό, ν` αποτρέψουμε τη διχοτόμηση και να δημιουργήσουμε καινούργιες και ελπιδοφόρες προοπτικές για το λαό μας, μέσα από έναν έντιμο συμβιβασμό με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους".

 

Την ίδια ώρα, η Υπουργός Μεταφορών επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως αυτό που ζητούμε είναι η λύση που θα επιτύχουμε, να εξασφαλίζει εκείνες τις συνθήκες που θα οδηγούν στη διαρκή σταθερότητα, τη συνύπαρξη όλων των Κυπρίων και τη συνδημιουργία ενός κανονικού κράτους.

 

"Προς τούτο, είναι απολύτως απαραίτητο, η λύση να διασφαλίζει ότι το νέο καθεστώς θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, καθώς και την παρουσία ξένων στρατευμάτων", συμπλήρωσε.  

Σημείωσε ακόμη πως, απαραίτητο είναι, "οι Τ/κ συμπατριώτες μας, ν` αναλογιστούν τα πολλαπλά οφέλη και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στο σύνολο των πολιτών η επανένωση της πατρίδας μας και ν` αντιληφθούν ότι, προς την προοπτικής της ειρηνικής συμβίωση και της συνδημιουργίας, δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις και εξαρτήσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τη χώρα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων".

 

Η Βασιλική Αναστασιάδου υπέδειξε πως, προαπαιτούμενο για επανέναρξη και καθιέρωση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, είναι, η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά να επιδείξουν αποφασιστικότητα, στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και των αμοιβαίων συμβιβασμών, χωρίς να θέτουν τις οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.  

Είναι επίσης απαραίτητο, συνέχισε, η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά να συνειδητοποιήσουν ότι είναι αδύνατον να υπάρξει βιώσιμη και λειτουργική λύση, όταν οι δικές τους υπέρμετρες αξιώσεις και όσα αυτές συνεπάγονται, πρέπει να εφαρμοστούν εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.  

Αναφερόμενη στις κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, τόνισε ότι αυτές αποτελούν ενέργειες που με κανέναν τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, "που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει".

 

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καταδεικνύοντας την καλή θέληση που τον διακρίνει και με σκοπό να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, προχώρησε στην κατάθεση μιας σειράς ιδεών, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας, ενώ υπέδειξε πως "η θετική δική μας στάση δεν βρήκε καμία ανταπόκριση από μέρους της τουρκικής πλευράς, η οποία επέλεξε να υπονομεύσει και να δυναμιτίσει το όλο κλίμα προχωρώντας στις παράνομες και προκλητικές κινήσεις της στην περιοχή".

 

Στην ομιλία της, η Υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε πως, η άκρως αρνητική στάση της Τουρκίας δεν θα μας πτοήσει και πως "θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα δώσουμε και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων μας για άρση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής", τονίζοντας παράλληλα ότι, η επανένωση της χώρας μας αποτελεί στόχο αδιαπραγμάτευτο.  

Τιμώντας σήμερα όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας, συνέχισε, ανανεώνουμε την προσήλωση μας στις υπέρτατες αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, παίρνουμε δύναμη από τους ηρωικούς μαχητές της Ανεξαρτησίας και τους προασπιστές της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.  

"Διδασκόμαστε από το παρελθόν και συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση του τόπου μας", είπε ακόμη η κα. Αναστασιάδου και κατέληξε λέγοντας ότι, το καθήκον μας στη νέα γενιά, αλλά και στη γενιά των ηρώων μας, είναι με σύνεση και ρεαλισμό, να εργαστούμε για μια ενωμένη Κύπρο, μια κοινή πατρίδα για τα παιδιά της.

Home