Υπ. Παιδείας: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα

Υπ. Παιδείας: Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα

"Η θυσία των ηρώων μας οφείλει να γιγαντώνει την αποφασιστικότητα μας για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια μας"

Η θυσία των ηρώων μας οφείλει να γιγαντώνει την αποφασιστικότητα μας για το δίκαιο και την αξιοπρέπεια μας ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης

Ο κ. Χαμπιαούρης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου του 74, που τελέστηκε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Θεοδώρου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου,  ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο του, ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας και ο ελληνισμός της Κύπρου δοκιμάζεται σκληρά, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και των συνεπειών της, ενώ η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. 

Η απρόκλητη συνέχισε, παρουσία των πλωτών μέσων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Πρόσθεσε, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των καιρών, καταβάλλει συστηματικές και επίμονες προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. 

Παράλληλα διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας .

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε, πως θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα και μαρτύριο που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων. 

Αυτό είπε, αποτελεί χρέος όλων μας και δέσμευση τιμής προς τα αδέρφια μας και τις οικογένειες τους. 

Ο  Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ευχήθηκε όπως μια νέα φάση συνομιλιών, θα ξεκινήσει σύντομα , με θετική κατάληξη, η οποία θα οδηγήσει σε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Επιθυμούμε και επιδιώκουμε είπε, μια ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα, με πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με διασφαλισμένες τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Μια Κύπρο, όπως σημείωσε, που να αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και να προωθεί την πρόοδο και την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Επιθυμούμε τόνισε, να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες θα διασφαλίζουν την ιστορική συνέχεια του λαού μας, το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών. 

Επεσήμανε ακόμη, πως ο αγώνας μας πρέπει να είναι συλλογικός, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, προσθέτοντας πως τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας, αλλά και οι ψυχές όλων των ηρώων μας, μας παρατηρούν και αναμένουν να δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας για μια δίκαιη λύση.

Ευθύνη και χρέος όλων μας τόνισε, είναι να σφυρηλατήσουμε μέσα στις καρδιές μας το πνεύμα της ομόνοιας και της ενότητας με απώτερο σκοπό τη δικαίωση του αγώνα. 

 

Home