Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Υγείας: Σημείο συνάντησης το Διεθνές Βιοϊατρικό Συνέδριο

Offsite Team
- 03.11.2022

Υπ. Υγείας: Σημείο συνάντησης το Διεθνές Βιοϊατρικό Συνέδριο

Εξαιρετική πρωτοβουλία το 10ο Διεθνές Πολυθεματικό Επιστημονικό Βιοϊατρικό Συνέδριο ανέφερε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα

Το 10ο Διεθνές Πολυθεματικό Επιστημονικό Βιοϊατρικό Συνέδριο, που ξεκίνησε την Πέμπτη (3/11) στη Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει εξελιχθεί σε σημείο συνάντησης επαγγελματιών υγείας, ακαδημαϊκών και φοιτητών ιατρικής λόγω της πολυθεματικής προσέγγισής του, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, ο Υπουργός είπε ότι το συνέδριο είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που τελικά κατέστη ετήσια παράδοση και σημείο συνάντησης επαγγελματιών υγείας, ακαδημαϊκών και φοιτητών ιατρικής λόγω της πολυθεματικής του προσέγγισης με στόχο τη συνεχή ιατρική ανάπτυξη των συμμετεχόντων.

Σημείωσε ότι η πανδημία μας έχει δείξει την ανάγκη να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα για την επόμενη πρόκληση προσθέτοντας ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος και οι επιστήμονες πρέπει συνεχώς να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά για να καινοτομούν και να προετοιμάζονται.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδος στην ιατρική είναι το μέσο με το οποίο ο πολιτισμός θα προοδεύσει και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο 10ο Διεθνές Βιο-Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Ιατρική Σχολή: Μέσον Επιστήμης και Πολιτισμού» συμμετέχουν 75 ομιλητές διεθνούς εμβέλειας από παγκοσμίου φήμης ιδρύματα του εξωτερικού, όπως Πολωνία, Ελλάδα, Αφρική, Τουρκία, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Παλαιστίνη. Οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με συν-διοργανωτή τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Μεταξύ των κύριων ομιλητών είναι και γνωστοί καθηγητές βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Καθηγητής, Βιοχημείας, Ανοσολογίας/ Λιπιδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ιωάννης Πατρίκιος, εμπνευστής και δημιουργός του συνεδρίου, ευχαρίστησε τους εκλεκτούς καλεσμένους που παρακολουθούν αυτό το «εξαιρετικά υψηλής ποιότητας συνέδριο».

Είπε ότι το συνέδριο έχει αναγνωριστεί διεθνώς από το παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό του εκδοτικού οίκου Nature «Cell Death & Disease» εδώ και έξι συναπτά έτη. Αυτό και μόνο, πρόσθεσε, υποδηλώνει την ποιότητα, τη σοβαρότητα και το επιστημονικό κύρος του συνεδρίου.

Η Elizabeth Johnson, Καθηγήτρια Ανατομίας και Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής ανέφερε ότι το συνέδριο διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από δέκα χρόνια όταν η Σχολή άνοιξε τις πόρτες της στους πρώτους φοιτητές, οι οποίοι τότε ήταν από την Κύπρο και την Ελλάδα. Αλλά, πρόσθεσε, δέκα χρόνια αργότερα οι φοιτητές προέρχονται από 40 διαφορετικές χώρες. Είπε επίσης ότι φέτος, μετά από μόνον δέκα χρόνια, η Σχολή άνοιξε τις πόρτες της στους πρώτους φοιτητές της στο παράρτημά της στη Φρανκφούρτη.

Ο Ανδρέας Ευσταθίου Καθηγητής Αστροφυσικής και Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι το συνέδριο έχει ήδη αποκτήσει φήμη λόγω της προσέλκυσης στην Κύπρο διακεκριμένων μελετητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών στον τομέα της βιοϊατρικής επιστήμης και ιατρικής από όλο τον κόσμο. Και το φετινό συνέδριο δεν αποτελεί εξαίρεση, πρόσθεσε. Στην ομιλία του, που διάβασε εκ μέρους του ο Αντιπρύτανης Μάριος Βρυωνίδης, ο Πρύτανης μίλησε για την ιστορία του Πανεπιστημίου, τα επιτεύγματα και το όραμά του.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής του συνεδρίου, Πέτρος Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι η ιατρική εξελίσσεται ραγδαία, προσθέτοντας ότι ο Σύλλογος υποστηρίζει σθεναρά πρωτοβουλίες και επιστημονικές εκδηλώσεις όπως αυτό το συνέδριο. Στόχος μας, τόνισε, είναι να παρέχουμε στα μέλη μας εργαλεία δια βίου μάθησης και να συνεχίσουμε την επαγγελματική εξέλιξη.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε ότι η υγεία και η ευημερία κάθε αθλητή είναι η πρώτη προτεραιότητα του οργανισμού. Είμαστε βέβαιοι, είπε, ότι τα συμπεράσματα του εργαστηρίου που θα ακολουθήσει, θα διευρύνουν τη συζήτηση στην ιατρική κοινότητα για τον βέλτιστο αθλητικό έλεγχο.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Oren Anolik είπε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτό το συνέδριο μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη δικτύωσης με τη διεθνή ιατρική κοινότητα και στην προώθηση συνεργειών υψηλού επιπέδου στην έρευνα. Είπε ότι με μεγάλη ικανοποίηση βλέπουμε να υλοποιούνται τέτοιες μορφές συνεργασίας μεταξύ ιατρικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Κύπρου.

Η τελετή έναρξης έκλεισε με διάλεξη από τον Καθ. Δρ Στυλιανό Αντωναράκη, Καθηγητή Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης με θέμα «Ανθρώπινο γονιδίωμα και η εξέλιξη της ιατρικής».

Μεταξύ άλλων, κύριοι ομιλητές στις εργασίες του τριήμερου συνέδριου είναι οι γνωστοί καθηγητές βραβευμένοι με Νόμπελ Ιατρικής και Χημείας, Gregg Leonard Semenza (Nobel Ιατρικής 2019), παιδίατρος και καθηγητής γενετικής στο Johns Hopkins School of Medicine, Sir Gregory Winter (Nobel Ιατρικής 2018) , Medical Research Council (MRC) Laboratory Μοριακής Βιολογίας στο Cambridge, Sir Martin J. Evans, (Nobel Ιατρικής 2007) Καθηγητής στο Cardiff University, Καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, «Πατέρας της Εμβρυικής Ιατρικής», Καθηγητής Nikolai Korpan (κρυοχειρουργική), Επικεφαλής του International Institute of Cryosurgery στο Rudolfinerhaus Hospital στη Βιέννη, και Προέδρος, της Παγκόσμιας κίνησης ενάντια του καρκίνου, και ο Καθηγητής Στυλιανός Αντοναράκης (Ιατρική Γενετική) στο Πανεπιστήμιο Γενεύης.

Το  διεθνές συνέδριο παρουσιάζει εξελίξεις στην ιατρική που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον COVID-19, εξελίξεις στη νευρολογία, τη γενετική, την καρδιολογία, τον καρκίνο, τη γενετική και την μοριακή ιατρική, τον διαβήτη κ.λπ.

Κατά τις απογευματινές εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις στην καρδιολογία από διακεκριμένους ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Το τριήμερο συνέδριο συνεχίζεται και αύριο Παρασκευή με την συμμετοχή μεταξύ άλλων και βραβευμένων με Νόμπελ Ιατρικής επιστημόνων.

Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, και πλήθος άλλων συνδέσμων, εταιρειών και συλλόγων.

ΚΥΠΕ

Home