Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας

Offsite Team -
21.10.2021 - 15:33

ΥΠΑΜ: Ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας

Σε παρέμβασή του στη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη Στρατηγική Πυξίδα.

O Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της ικανότητας της ΕΕ για αυτόνομη ανταπόκριση σε κρίσεις που απειλούν την ασφάλειά της, σε παρέμβασή του στη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες με θέμα τη Στρατηγική Πυξίδα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στην παρέμβασή του ο Υπουργός Άμυνας έφερε ως παράδειγμα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο με τις συνεχείς παραβιάσεις στην ΑΟΖ, στον εθνικό εναέριο χώρο και τις παραβιάσεις των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ στα Βαρώσια, ενώ συνεχίζει να κατέχει για 47 χρόνια μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καθορισμού ενός λειτουργικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την απόκτηση αποτελεσματικών στρατιωτικών ικανοτήτων.

 

Ο κάθε στρατηγικός σχεδιασμός, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης,  «θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι και να γίνεται στοχεύοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής  στρατηγικής αυτονομίας».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όσον αφορά στη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι αυτή πρέπει να εδράζεται στις συμφωνημένες αρχές και να λειτουργεί προς όφελος και των δύο οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό στρατηγικό τους όραμα.  

 Κατά τη συνάντηση, η υπό τoν συντονισμό του Ύπατου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την τελική σύνταξη της Στρατηγικής Πυξίδας που θα αποτελεί το στρατηγικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένεται να καθοδηγήσει την πολιτική της ΕΕ για την Άμυνα και Ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης αντιμετώπισης κρίσεων, την ανάπτυξη μιας συλλογικής εργαλειοθήκης για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τις δυναμικές που παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης στρατηγικών δυνατοτήτων καθώς και σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home