Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Η Βουλγαρία θέλει να αναβαθμίσει την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ

Offsite Team -
17.11.2022

ΥΠΑΜ: Η Βουλγαρία θέλει να αναβαθμίσει την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ

Φιλοδοξία της Βουλγαρίας είναι να αναβαθμίσει την ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στο Novo Selo από τάγμα σε ταξιαρχία, δήλωσε ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας Ντίμιταρ Στογιάνοφ μετά τη συμμετοχή του στην ετήσια συνάντηση Υπουργών Άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEDM) που πραγματοποιείται στη Σόφια. Η δήλωση αυτή ήταν απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών.

Η συνάντηση πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της Βουλγαρικής Προεδρίας της SEDM. Ο Στογιάνοφ είπε ότι για να γίνει μεγαλύτερη η ομάδα  θα πρέπει να προετοιμαστούν οι υποδομές.

«Όταν προσκαλούμε συμμάχους εδώ, θα πρέπει να έχουμε κατάλληλη υποδομή και κατάλληλα τάγματα για εκπαίδευση. Δυστυχώς η Βουλγαρία υστερεί σε υποδομές. Χρειάζεται πρόσθετους πόρους που δεν υφίστανται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», σημείωσε.

Σχετικά με τις αυξανόμενες κοινές εκπαιδεύσεις είπε ότι πολλές από τις χώρες SEDM εκπροσωπούνται ήδη στην ομάδα μάχης στο Novo Selo, με εκπροσώπους της Ιταλίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας. Η ομάδα του τάγματος θα πρέπει να πιστοποιηθεί μετά από εκπαίδευση μέχρι το τέλος του έτους, είπε ο Στογιάνοφ.

Ο Υπουργός Άμυνας μίλησε σχετικά με την απόφαση του τελευταίου Συμβουλευτικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, που συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Rumen Radev τον Φεβρουάριο. Το θέμα ήταν η σύσταση επενδυτικού ταμείου για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα συγκεντρώνει αναξιοποίητα κονδύλια για έργα εκσυγχρονισμού προηγούμενων ετών και έσοδα του προϋπολογισμού του Υπουργείου Άμυνας. Ο Στογιάνοφ υπενθύμισε ότι δεν έχει συσταθεί τέτοιο ταμείο.

Είπε ότι το υπηρεσιακό Υπουργικό Συμβούλιο δημιούργησε ειδικό λογαριασμό για την αγορά των μαχητικών F-16 και για τις υποδομές που πρέπει να κατασκευαστούν. Ο Υπουργός είπε ότι θα κατατεθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας. Μέχρι τώρα η μη απορροφηθείσα χρηματοδότηση επιστρεφόταν στον κεντρικό προϋπολογισμό. Ο Υπουργός είπε ότι στον λογαριασμό έχουν κατατεθεί 110 εκατομμύρια λεβ Βουλγαρίας.  Την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση αυτών των χρημάτων στα 170 εκατομμύρια λεβ, είπε.

ΚΥΠΕ

Home