Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Η ΕΦ οφείλει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα

Offsite Team -
05.11.2021 - 10:27

ΥΠΑΜ: Η ΕΦ οφείλει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα

Απένειμε τα μαύρα μπερέ στους συμβασιούχους και οπλίτες θητείας τεθωρακισμένων της 2021 ΕΣΣΟ

Ενόσω η Κύπρος παραμένει υπό κατοχή, ενόσω η  Τουρκία απειλεί  με νέα τετελεσμένα, η Εθνική Φρουρά οφείλει και πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα, ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής και προστασίας της κρατικής μας υπόστασης και της εθνικής μας κυριαρχίας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των μαύρων μπερέ στους συμβασιούχους και οπλίτες θητείας τεθωρακισμένων της 2021 ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Στρατόπεδο Στ. Στυλιανίδη, στον Κόρνο, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι νέοι μαυροσκούφηδες «εντάσσονται και επίσημα στην οικογένεια των τεθωρακισμένων».

>>> Απονέμονται αυτή την ώρα τα μαύρα μπερέ

 

Απευθυνόμενος στους νέους μαυροσκούφηδες ο κ. Πετρίδης είπε ότι κατάφεραν να ολοκληρώσουν επιτυχώς την ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη εκπαίδευσή τους, εξέφρασε τα «θερμά συγχαρητήρια» και τους κάλεσε να φορούν το μαύρο μπερέ τους «πάντοτε με περηφάνια».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ωστόσο συνέχισε ο Υπουργός «παρά τη συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, πρώτιστη μέριμνά μας παραμένει η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος».  

Σημείωσε ακόμα ότι «διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα να εντείνονται, αφού η Τουρκία με τις ενέργειές της αξιώνει μεθοδικά τη διχοτόμηση της Κύπρου με τη δημιουργία δύο κρατών, προχωρώντας παράλληλα με παράνομες παρεμβάσεις στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Απέναντι σε όλες αυτές τις έκνομες πράξεις και στις συνεχείς απειλές οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί στις θέσεις μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».  

Εργαζόμαστε συνέχισε «εντατικά και με προσήλωση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους που θα εδράζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόσω η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή, ενόσω η Τουρκία απειλεί  με νέα τετελεσμένα, η Εθνική Φρουρά οφείλει και πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα, ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής και προστασίας της κρατικής μας υπόστασης και της εθνικής μας κυριαρχίας».  

Απευθυνόμενος στους γονείς και συγγενείς των νέων μαυροσκούφηδων, ο Υπουργός εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες «εκ μέρους της πολιτείας για την ενάρετη ανατροφή, τις αρετές και τις ηθικές αξίες» με τις οποίες ανάθρεψαν τα παιδιά τους.  

Σημείωσε ακόμα πως εξαιτίας της διαπαιδαγώγησης των γονέων τα παιδιά τους στέκονται σήμερα απέναντί σε όλους «ως υπερήφανοι άνθρωποι και ικανοί μαχητές, έτοιμοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».  

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «η επιτυχία αυτή των νέων μαυροσκούφηδων  αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η νέα γενιά χαρακτηρίζεται από ήθος, αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρία. Κυρίως όμως ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ακριβώς έπραξαν και οι προηγούμενες γενιές».  

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ευαρέσκειά του «στον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, καθώς και τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είχαν την ευθύνη της εκπαίδευσης, για τον επαγγελματισμό, την οργάνωση και τη συναίσθηση ευθύνης. Μετάτρεψαν μια ακόμα σειρά οπλιτών σε άρτια εκπαιδευμένους αρματιστές».  

Απευθυνόμενος στους νέους μαυροσκούφηδες είπε πως «από σήμερα αναλαμβάνουν ένα καθήκον που προϋποθέτει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το μαύρο μπερέ αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο ότι διαθέτετε τα απαιτούμενα προσόντα, σωματικά και ψυχικά, για να ανήκετε στις ένδοξες τάξεις των τεθωρακισμένων» είπε και σημείωσε πως έγιναν κοινωνοί των ιδανικών που ανέκαθεν ενέπνεαν τους περήφανους μαυροσκούφηδες, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι δικές τους προσδοκίες, των συγγενών τους αλλά και της πατρίδας θα  δικαιωθούν.

Στην απονομή των μαύρων μπερέ παρευρέθηκε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας ο οποίος εξέφρασε συγκίνηση για την παρουσία του, αφού όπως είπε υπηρέτησε στο συγκεκριμένο στρατόπεδο για δύο χρόνια από το 1992 μέχρι το 1994.  

Απευθυνόμενος στους νέους μαυροσκούφηδες ο Υπουργός είπε ότι πρέπει να νοιώθουν περήφανοι γιατί «είμαστε γεννημένοι νικητές και η πατρίδα θα βασίζεται πάντοτε πάνω σε μάς. Αν πέσουν τα τεθωρακισμένα θα χαθεί και η Κύπρος μας». Πρόσθεσε πως «γι’αυτό από εμάς τους μαυροσκούφηδες εξαρτάται εάν η Κύπρος μας θα παραμείνει ελεύθερη».  

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι «το μεγαλύτερο όπλο της Εθνικής Φρουράς είναι η υγεία» και κάλεσε τους εθνοφρουρούς να εμβολιαστούν γιατί όπως εξήγησε εάν το πράξουν και είναι υγιείς «τότε θα έχουμε το καλύτερο όπλο για να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό».

ςΕΓςΕΓΕς

Πηγή: ΚΥΠΕ 

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home