Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Η κατοχική Τουρκία ξεκάθαρα επιδιώκει ντε φάκτο διχοτόμηση

Offsite Team -
10.04.2022 - 13:07

ΥΠΑΜ: Η κατοχική Τουρκία ξεκάθαρα επιδιώκει ντε φάκτο διχοτόμηση

Όσα δήλωσε ο ΥΠΑΜ

Η κατοχική Τουρκία φαίνεται ξεκάθαρα ότι επιδιώκει την ντε φάκτο διχοτόμηση και ενσωμάτωση της μισής μας πατρίδας, υποσκάπτοντας τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη για πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος προτείνοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο μνημόσυνο της Ευφροσύνης Προεστού, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά οφείλει να σταθεί απέναντι στις εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αναλογιζόμενη τις δικές της ευθύνες και υποχρεώσεις, ιδιαίτερα σήμερα, όπως πρόσθεσε, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες της εισβολής, τις συνεχείς προκλήσεις της κατοχικής Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και τις συνέπειες εξαιτίας της πανδημίας και του πολέμου στη Ουκρανία.

«Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον δηλώνουμε έτοιμοι για πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, προτείνοντας Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε ο ΥΠΑΜ.

Τόνισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένοι στη δίκαιη επίλυση, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σημειώσει πως «απαιτείται αποφασιστικότητα, συλλογική προσπάθεια και ενότητα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να υπερβούμε τα δύσκολα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας».

Ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την ευχή, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η Κύπρος, «η αγωνιστικότητα, η ακλόνητη πίστη και το θάρρος της λεβέντισσας Ευφροσύνης Προεστού, της ‘Κυράς της Λαπήθου και της Κύπρου’ μας, να μας καθοδηγούν και να φωτίζουν το δύσκολο δρόμο μας, για δικαίωση του αγώνα που διεξάγουμε, για επιβίωση στη γη των προγόνων μας».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας «η Ευφροσύνη Προεστού έχει ταυτιστεί με τη γενναιότητα, την αυταπάρνηση και το μεγαλείο της Ελληνίδας της Κύπρου με ύψιστες πράξεις αλτρουισμού στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας μας, αναδεικνύοντας τον ορισμό της ανθρώπινης αλληλεγγύης και αυταπάρνησης, γιατί η κυρά Ευφροσύνη, ανήκει σ’ εκείνη την μικρή κατηγορία των σπάνιων ανθρώπων, όπου τα λόγια αποδεικνύονται φτωχά για να περιγράψεις το ανάστημα και την προσωπικότητά τους».

Είπε πως η Ευφροσύνη Προεστού έμεινε γνωστή στην ιστορία για τις ηρωικές πράξεις και την αυτοθυσία της, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των δραματικών στιγμών που ακολούθησαν, μετά την κατάληψη των χωριών της Λαπήθου και του Καραβά, στις 6 Αυγούστου.

ΚΥΠΕ

Home