Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος αποτελεί φάρο ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου

Offsite Team -
24.10.2022

ΥΠΑΜ: Η Κύπρος αποτελεί φάρο ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου

Η Κύπρος αποτελεί φάρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης προσθέτοντας ότι φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διάδοση αυτών των μεγάλων αξιών και ο στρατιωτικός αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε χαιρετισμό του στις εργασίες της 3ης Συνόδου του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) για το 2022 που άρχισαν σήμερα σε παραλιακό ξενοδοχείο της Λάρνακας, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η παρουσία των συνέδρων στην Κύπρο επιβεβαιώνει την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον Στρατιωτικό Αθλητισμό».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «η παραμονή των συνέδρων στην Κύπρο να συνδυαστεί με εποικοδομητικές και γόνιμες συζητήσεις για το μέλλον του στρατιωτικού αθλητισμού. Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς η διοργάνωση αυτής της Συνάντησης στο νησί» είπε και πρόσθεσε πως λίγες μέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο του CISM.

1

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε «προσπαθούμε να συμβάλουμε στη διάδοση των ιδανικών του CISM, που βασίζονται στις κληρονομημένες αθλητικές αξίες».

Ο Υπουργός σημείωσε πως «αυτός ο τόπος στη μακρά ιστορία του, έχει υποφέρει πολύ από πολέμους που έγιναν στο έδαφός του. Επομένως, η ανάγκη για ειρήνη και φιλία είναι βαθιά για εμάς» είπε και πρόσθεσε πως «θεωρούμε ότι η Κύπρος αποτελεί φάρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στη διάδοση αυτών των μεγάλων αξιών και ο στρατιωτικός αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ανέφερε επίσης ότι «ο αθλητισμός έχει εδώ και καιρό αποδείξει την ικανότητά του να γεφυρώνει εθνικές, πολιτικές, φυλετικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων».

Το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), συνέχισε «με το καθεστώς και τη διεθνή εμβέλειά του, έχει καταφέρει να ενώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις 140 κρατών μελών από κάθε ήπειρο. Το Στρατιωτικό Αθλητικό Συμβούλιο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας, προσπαθώντας να εφαρμόσει τις σύγχρονες βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, και να εμφυσήσει σε χιλιάδες ένστολους νέους, το αθλητικό πνεύμα και την αγάπη για τον αθλητισμό, και να προωθήσει τη φιλία μέσω του αθλητισμού».

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου ο Υπουργός Άμυνας τιμήθηκε με το μετάλλιο Ανώτατης Τιμής Ανώτατου Αξιωματούχου για την προσφορά και τη συνδρομή του στον στρατιωτικό αθλητισμό.  

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε για την ιδιαίτερη, όπως είπε, τιμή αφού πάνω απ' όλα «τιμά την χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Κύπρο το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Συμβουλίου που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. «Ο αθλητισμός ενώνει πέραν των 140 χωρών, ενισχύοντας έτσι τον σεβασμό, την κουλτούρα αλλά και την φιλία μεταξύ των κρατών» είπε και σημείωσε πως «με τον τρόπο αυτό προάγουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον στρατιωτικό αθλητισμό».

Από την πλευρά του ο Συνταγματάρχης Dirk Schwede, Αναπληρωτής Πρόεδρος του CISM είπε ότι «είναι τιμή για το CISM να βρίσκεται εδώ στην Κύπρο», ενώ αναφερόμενος στην ιστορία του Συμβουλίου είπε πως «έχουμε 140 κράτη και είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών πολιτισμών και κρατών», ενώ είναι πολύ καλό το γεγονός ότι όλα αυτά τα κράτη βρίσκονται στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως «το CISM είναι υπερήφανο που βρίσκεται στη Κύπρο για να συζητήσουμε τα κύρια θέματά μας για την πρόοδο του Συμβουλίου, που αφορούν μεταξύ άλλων, να προχωρήσουμε μετά τον κορωνοϊό, με την πραγματοποίηση του πρωταθλήματος μας και να εκπληρώσουμε το κύριο θέμα μας, δηλαδή να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, να προωθήσουμε τη φιλία και τον αθλητισμό».

Εξάλλου ο Σπύρος Ανδριόπουλος, Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και αναπληρωτής Αντιπρόεδρος Ευρώπης ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι στο πολύπαθο νησί, στην όμορφη Κύπρου και στην Λάρνακα που έχει μεγάλη ιστορία».

Πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να βρίσκονται στην Κύπρο 42 κράτη μέλη και συζητάμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν. Είναι πάρα πολύ σημαντική η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στην Κύπρο».

Ο κ. Ανδριανόπουλος ευχαρίστησε «την Κυπριακή Αντιπροσωπεία και το Υπουργείο Άμυνας για την άριστη οργάνωση και ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα μας ως Ευρώπη να κάνουμε εδώ την Ευρωπαϊκή σύσκεψη. Είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του CISM έτσι ώστε το CISM να προχωρήσει μπροστά».

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό οργανισμό το CISM, ο οποίος έχει μέλη 140 κράτη. Ιδρύθηκε το 1948 για την φιλία και την ανάπτυξη των λαών μετά των Β' Παγκόσμιο πόλεμο, να ενώσει τους λαούς μέσα από τον αθλητισμό. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας, αυτός είναι ο στόχος μας αυτή είναι η αποστολή μας».

ΚΥΠΕ

Home