Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Οραμά μας η διαρκής ενίσχυση του Ναυτικού

Offsite Team -
06.12.2022

ΥΠΑΜ: Οραμά μας η διαρκής ενίσχυση του Ναυτικού

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστει στον επίσημο εορτασμό του Αγίου Νικολάου (ΒΙΝΤΕΟ)

Η διαρκής ενίσχυση του Ναυτικού μέσα από μια ισόρροπη διαδικασία ανάπτυξης των κλάδων της Εθνικής Φρουράς είναι το όραμα μας, είπε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, προσθέτοντας πως το ναυτικό συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό πολυεθνικών ασκήσεων και αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών μας.

Σε χαιρετισμό του στον εορτασμό με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το Ναυτικό, αλλά και γενικότερα η Εθνική Φρουρά διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, το οποίο όταν απαιτείται αποδεικνύει την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται των προκλήσεων που εμφανίζονται, με υψηλό ηθικό, πίστη προς την αποστολή και κυρίως αγάπη προς την πατρίδα».

Πρόσθεσε ότι «το προσωπικό μας, στο πλαίσιο των αμυντικών συνεργασιών που έχουμε συνάψει ως Υπουργείο Άμυνας με φίλες χώρες για διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό πολυεθνικών ασκήσεων και αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών μας. Εντός του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και με το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας».

Όπως είπε ο Υπουργός, «έχουν πραγματοποιηθεί επίσης οι αεροναυτικές ασκήσεις «Noble Dina 2022», «Eunomia 3 – 2022», «Medusa 12», «Ωρίων 22» και «Αγαπήνωρ 2022» με συμμετοχή της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας».

Σημείωσε επίσης πως «στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Κύπρου, μέσω της ανταλλαγής τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων συνεκπαίδευση μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Διοίκησης Ναυτικού και της US Naval Special Warfare Task Unit Europe».

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ακόμα ότι «η παρουσία μέσων και προσωπικού φιλίων χωρών στην περιοχή, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η διαλειτουργικότητα και οι συχνές συνεκπαιδεύσεις με προηγμένους στρατούς μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν, αφού προσδίδουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς».

Ταυτόχρονα, συνέχισε «στέλνουν το μήνυμα ότι οι αμυντικές μας συνεργασίες παραμένουν ισχυρές, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην ευρύτερη  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία επιδιώκουμε να μετατραπεί σε περιοχή Ναυτικού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συζητήσαμε και στην πρόσφατη τετραμερή συνάντηση που είχα με τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπιστικών αποστολών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ο Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι «το Ναυτικό σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης συμμετείχε στις ασκήσεις «Αργοναύτης2022» και «Νέμεσις 2022», πιστοποιώντας και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή ως πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Στις διάφορες κλήσεις για παροχή βοήθειας το ναυτικό είναι έτοιμο να ενεργήσει όπου απαιτείται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ακόμα ότι «στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του Ναυτικού και της παράκτιάς μας άμυνας έχουν ενισχυθεί οι αντιπλοϊκές μας δυνατότητες, έχει επεκταθεί το Σύστημα Παράκτιας Επιτήρησης με επιπλέον κάμερες και αγοράστηκαν νέα σκάφη έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμός για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Είμαστε επίσης στο τελικό στάδιο σχεδίασης για αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί και πολεμικά πλοία ξένων χωρών».

Όραμά μας, σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας είναι «η διαρκής ενίσχυση του Ναυτικού μέσα από μια ισόρροπη διαδικασία ανάπτυξης των κλάδων της Εθνικής Φρουράς».

Ταυτόχρονα εξέφρασε συγχαρητήρια στον Διοικητή Ναυτικού και προς όλο το προσωπικό για το επωφελές έργο που επιτελούν και τους κάλεσε να συνεχίσουν «με τον ίδιο ζήλο, με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα και σιγουριά, υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου».

Στην τελετή εορτασμού του προστάτη του Ναυτικού, που ξεκίνησε με δοξολογία προϊσταμένου του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Δημόκριτος Ζερβάκης, πολιτικοί, πολιτειακοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι ενώ αποδόθηκε φόρος τιμής στο προσωπικό που έδωσε τη ζωή του για την υπεράσπιση της πατρίδας. 

Ο Υπουργός Αμυνας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ και τον Διοικητή του πολεμικού ναυτικού πλοίαρχο Κωνσταντίνο Γενναδίου επιβιβάστηκαν στο πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσσης «Ιωαννίδης» όπου έγινε ρίψη στέφανου στην θάλασσα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των προσκεκλημένων σε έκθεση οπλικών συστημάτων.

Home