Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Στην Βουλή για άρση εμπάργκο & συμφωνίες με άλλα κράτη

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
20.10.2022 - 06:30

ΥΠΑΜ: Στην Βουλή για άρση εμπάργκο & συμφωνίες με άλλα κράτη

Αναλύει τα δεδομένα για συνταξιοδοτικό συμβασιούχων υπαξιωματικών και 471 εθελόντριες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι είναι δυνατό να «βγάλει ειδήσεις».

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Πετρίδης θα δώσει απαντήσεις και σε ερωτήματα πολιτικής αφού οι βουλευτές θα θέσουν θέματα όπως την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, αλλά  και την εν γένει αμυντική στρατηγική του Υπουργείου και τις συμφωνίες που προκύπτουν με άλλες χώρες.

Συνταξιοδοτικό Συμβασιούχων Υπαξιωματικών

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι βουλευτές θα ζητήσουν από τον Υπουργό πληροφόρηση για το  Σχέδιο συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των Συμβασιούχων Υπαξιωματικών (ΣΥΠ). Σημειώνεται ότι οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί που κλείνουν το 57ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους για τρία ή εξι χρόνια ώστε να εξασφαλιστούν. Σε  περίπτωση συνταξιοδότησης στα 57 έτη τότε οι συμβασιούχοι υπαξιωματικοί θα πάρουν κουτσουρεμένο εφάπαξ και μειωμένη σύνταξη. Άρα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να λάβουν τα ωφελήματά τους και να μην αδικηθούν. Ο κ. Πετρίδης θα κληθεί να αναφέρει τις λύσεις που θα δοθούν μετά τις διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών.

>>>>Διαβάστε επίσης: Προχωρούν οι διαβουλεύσεις με ΥΠΑΜ για γυναίκες υπαξιωματικούς<<<<

Ζητούν εξηγήσεις και για τις 471 εθελόντριες στην Ε.Φ.

Οι διαδικασίες για άρση της αδικίας που προέκυψε μέσα από την έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού - Λοττίδη,  μετά από παράπονο για άνιση μεταχείριση γυναικών υπαξιωματικών απασχολεί και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας. 

Πρόκειται για 471 γυναίκες, που είχαν προσληφθεί ως εθελόντριες κατά τα έτη 1993, 1995 και 1997, με διαχρονικό αίτημα την αποζημίωσή τους για τα χρόνια που καθηλώθηκαν στις χαμηλές κλίμακες της Εθνικής Φρουράς.

 Όπως έγραψε χθες Τετάρτη η Offsite News γίνονται διαβουλεύσεις για να ικανοποιηθούν οι 471 εθελόντριες. Μεταξύ των επιλογών που προκρίνονται είναι είτε οι 471 εθελόντριες να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις, είτε να λάβουν προαγωγές. Το πλέον πιθανότερο σενάριο όμως είναι να αποζημιωθούν. Ο Υπουργός Άμυνας θα κληθεί να ενημερώσει την Επιτροπή για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Home