Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΜ: Συνάντηση με Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα για θαλάσσια ασφάλεια

Offsite Team -
15.11.2022 - 19:20

ΥΠΑΜ: Συνάντηση με Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα για θαλάσσια ασφάλεια

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Γάλλου Υπουργού Άμυνας

Σε συνάντηση με τους Υπουργούς Άμυνας της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας, μετά από πρόσκληση του Γάλλου Υπουργού Άμυνας, συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε σύνθεση ΥΠΑΜ στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο κ. Πετρίδης μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, οι τέσσερις χώρες «συνεργάζονται για την εμπέδωση της θαλάσσιας ασφάλειας και την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο» και σε αυτό το πλαίσιο διεξάγουν από κοινού την ετήσια αεροναυτική άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ.

Οι τέσσερις Υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προώθηση εντός της ΕΕ, ζητημάτων που αφορούν θέματα ασφάλειας της Μεσογείου και ανάδειξης της σημασίας της.

Όπως σημείωσε ο κ. Πετρίδης, οι τέσσερις υπουργοί συζήτησαν «την ανάγκη να διερευνήσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης» της συνεργασίας, ενώ υπογράμμισε «την ετοιμότητά μας για παροχή διευκολύνσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερη παρουσία στην περιοχή μας».

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των 27 αρμοδίων Υπουργών για θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις «για τους αποτελεσματικότερους τρόπους ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και κοινών προγραμμάτων προμήθειας αμυντικού υλικού» όπως είπε.

Σημείωσε πως η Κύπρος καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, προβάλλοντας τη θέση πως οι αναβαθμισμένες φιλοδοξίες της ΕΕ μετά την υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας, πρέπει να οδηγήσει «σε πολιτικές που να ενισχύουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική συνεργασία και την αποτελεσματική ανάπτυξη δυνατοτήτων».

«Σε αυτό το πλαίσιο προτείναμε να δοθούν επιπρόσθετα κίνητρα όπως, η μη καταβολή ΦΠΑ και η μη συμπερίληψη εξοπλιστικών δαπανών σε διαδικασία υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος. Εκφράσαμε, επίσης, την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε με άλλα κράτη μέλη σε προγράμματα κοινής προμήθειας αμυντικού υλικού» τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ακόμα πως στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ουκρανία εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στη νέα εκπαιδευτική αποστολή Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας για την ενίσχυση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τόνισα την ετοιμότητά μας για συμμετοχή με προσωπικό και παροχή εκπαίδευσης σε τομείς που διαθέτουμε τεχνογνωσία» πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ

Home