Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΑΝ: Ενημέρωσε Επ. Παιδείας για αναβάθμιση της Σχολής ΜΙΕΕΚ

Offsite Team
- 19.10.2022

ΥΠΑΝ: Ενημέρωσε Επ. Παιδείας για αναβάθμιση της Σχολής ΜΙΕΕΚ

Το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί σημαντικά τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται μέσω των ΜΙΕΕΚ ανέφερε ο κ. Προδρόμου

Για τη λειτουργία και την αναβάθμιση της Σχολής Μεταλυκειακών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης(ΜΙΕΕΚ), ενημέρωσε σήμερα (19/10) την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρεί σημαντικά τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται μέσω των ΜΙΕΕΚ και σκοπό έχει να αξιοποιήσει και να επεκτείνει τη μέχρι τώρα επιτυχή δεκαετή λειτουργία τους.

>>> Διαβάστε επίσης: Προδρόμου:Από 4ων ετών η επέκταση δωρεάν προδημοτικής εκπαίδευσης

«Υπάρχει στη χώρα μας ανάγκη για επαγγελματική εκπαίδευση σε τριτοβάθμιο (μεταλυκειακό) επίπεδο και σε αυτή την ανάγκη ανταποκρίνονται τα προγράμματα που προσφέρουν τα ΜΙΕΕΚ. Εξάλλου, πρέπει να λεχθεί ότι στην περίπτωση αυτού του θεσμού έχουμε ένα παράδειγμα καλής πρακτικής που συνεχίζεται από διαδοχικές Κυβερνήσεις», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι επειδή εμπεριέχεται ενδεχομένως και στον τίτλο του εγγεγραμμένου θέματος, αλλά ακούστηκαν και από ορισμένους προβληματισμοί, δεν πρόκειται για «αυτονόμηση», αλλά για θεσμοθέτηση και αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, είπε ότι και στη βάση των πρόσφατων Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, θα συνεχιστεί όπως μέχρι τώρα η σχέση και συνεργασία των ΜΙΕΕΚ με την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

«Οι ίδιες ρυθμίσεις που ισχύουν μέχρι τώρα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, τόσο για τη διδασκαλία, όσο και για τη διεξαγωγή μαθημάτων και εργαστηρίων σε Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ). Εκείνο το οποίο προβλέπεται να γίνει είναι θεσμοθέτηση και αναβάθμιση», σημείωσε.

Όσον αφορά τη θεσμοθέτηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι εφόσον πρόκειται για μια δημόσια σχολή επαγγελματικών σπουδών επιπέδου τριτοβάθμιας (μεταλυκειακή) εκπαίδευσης, το ΥΠΑΝ προχωρά σε θεσμοθέτησή της, έχοντας συντάξει νομοθεσία, όπως προβλέπεται για όλες τις δημόσιες σχολές.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση. Με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας θα γίνει και η πλήρωση, στη βάση αντίστοιχων σχεδίων υπηρεσίας, των τριών διευθυντικών θέσεων που ήδη προβλέπονται για τα ΜΙΕΕΚ. Δηλαδή θέσης Διευθυντή, Προϊστάμενου Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Υπεύθυνου Φοιτητικής Μέριμνας. Ταυτόχρονα και επειδή στο ενδιάμεσο τίθεται στη διάθεση των ΜΙΕΕΚ, από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, το νεόδμητο κεντρικό κτήριο που ολοκληρώθηκε στη Λεμεσό, μετά από δωρεά και προκειμένου να μην παρατηρηθεί κενό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξασφαλιστούν προσωρινά υπηρεσίες για να συμπληρωθούν αυτές οι τρεις θέσεις μέχρι τη μόνιμη πλήρωσή τους», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την αναβάθμιση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχει αποφασιστεί να διατεθούν, εκτός του νέου κτιριακού συγκροτήματος στη Λεμεσό και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο, από το 2025-26, όταν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου θα το εγκαταστήσει στις νέες εγκαταστάσεις των οποίων η κατασκευή ξεκινά αυτές τις μέρες στην Πάφο, στη βάση συμφωνίας που έκανε το ΤΕΠΑΚ με τον Δήμο Πάφου.

Στο κτίριο της Λεμεσού, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, προβλέπεται να εγκατασταθεί η έδρα και διεύθυνση των ΜΙΕΕΚ και τόσο εκεί, όσο και στο κτίριο της Λευκωσίας θα φιλοξενηθούν και προγράμματα διδασκαλίας. «Εξυπακούεται ότι τα υπόλοιπα προγράμματα σπουδών σε άλλες επαρχίες όσο και τυχόν προγράμματα που δεν μπορεί πρακτικά να λειτουργήσουν σε αυτά τα δυο κτήρια, θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως μέχρι τώρα, σε εγκαταστάσεις Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι στη βάση αυτών των αποφάσεων οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις λειτουργίας και η αξιοποίηση προσωπικού της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης θα συνεχιστούν.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι σχετικοί εμπλεκόμενοι συλλογικοί φορείς, όπως οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Σχολής ΜΙΕΕΚ.   

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στόχος θα είναι να διευρυνθούν τα προγράμματα που θα προσφέρονται από τα ΜΙΕΕΚ και να δημιουργούνται δυνατότητες υποδοχής περισσότερων σπουδαστών, εφόσον ομολογουμένως υπάρχουν στην κυπριακή οικονομία και αγορά εργασίας ανάγκες και είναι επιθυμητό να προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες απόκτησης επαγγελματικών προσόντων ή και επανειδίκευσης σε νέους.

«Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, η θέσπιση νομοθεσίας και κανονισμών, καθώς και η ενίσχυση με την κατάλληλη διευθυντική ομάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργία των ΜΙΕΕΚ, στη βάση της γενικής φιλοσοφίας τους που παραμένει αναλλοίωτη», συμπλήρωσε. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι αυτός ο εξαιρετικός θεσμός της επαγγελματικής αποκατάστασης συμπολιτών μας, νέων ανθρώπων, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις διαδικασίες της μόρφωσης τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είτε τεχνικές σχολές είτε μέσης εκπαίδευσης, και χρειάζονται μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατοχύρωση με ένα δίπλωμα, τα ΜΙΕΕΚ δηλαδή, θα πρέπει να τα προστατέψουμε ως κόρην οφθαλμού.

«Παρατηρείται μια σύγκρουση συμφερόντων, με την καλή έννοια του όρου, μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Για μας είναι καθήκον μας και θα παλέψουμε μέχρι τέλους για την αναβάθμιση τους, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι να βρίσκουν επαγγελματική κατοχύρωση. Με ενημέρωσε ο συνάδελφος Χρύσανθος Σαββίδης ότι το ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων είναι στο 88%. Αντιλαμβάνεστε 9 στους 10, με αυτά τα διπλώματα που τους προσφέρει η πολιτεία κατοχυρώνονται επαγγελματικά και βρίσκουν δουλειά», πρόσθεσε.   

Πρέπει, συνέχισε ο κ. Μυλωνάς, να τα αναβαθμίσουν, να αυξήσουν τα προγράμματα και πρέπει να ανοίξουν ακόμα και σε περιοχές που δεν υπάρχουν.

«Δηλαδή Παραλίμνι, κακώς σταμάτησαν, Πόλη Χρυσοχούς. Πρέπει να αναβαθμιστούν και να προσφερθούν και περαιτέρω προγράμματα. Ενδιαφερόμαστε όλοι υποτίθεται για να στηρίξουμε τις ορεινές περιοχές και τις απομακρυσμένες περιοχές. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε όλοι για την αγορά εργασίας και στο Παραλίμνι να ψάχνουν με το κερί τραπεζοκόμους, σεφ και άλλα επαγγέλματα, τα οποία η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται και εμείς εν τη σοφία μας κλείσαμε τα ΜΙΕΕΚ στο Παραλίμνι. Είναι ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό», συμπλήρωσε.  

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης «μέριμνα μας πρέπει να είναι η συνεχής αναβάθμισης της, η οποία αφορά το επαγγελματικό μέλλον των πολιτών και αφορά την καταξίωση της Κύπρου στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και πράττει το Υπουργείο Παιδείας με τις αποφάσεις και τη φιλοσοφία του για τα ΜΙΕΕΚ. Ως δημόσια σχολή τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, πρέπει να λειτουργεί ως τέτοια, με δική της διοίκηση, νομοθεσία, οργανόγραμμα, όπως κάθε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας έχει όραμα και στοχοθεσία και οδικό χάρτη για να διαμορφώσει τις συνθήκες αναβάθμισης νομοθετικά όπου ετοιμάζει νομοθεσία, υποδομές και ακαδημαϊκό υπόβαθρο», πρόσθεσε.

Ο κ. Κάρουλλας έκανε έκκληση προς όλους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί μέσα από την Τεχνική Εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια.

«Οι τεχνικές σχολές έχουν αποτελέσει και πρέπει να αποτελούν την βάση συνέχισης του θεσμού των ΜΙΕΕΚ και ως τεχνική εκπαίδευση πρέπει να διασυνδεθεί με την μελλοντική λειτουργία των ΜΙΕΕΚ, οι οποίες υποδομές των τεχνικών σχολών πρέπει να αξιοποιηθούν και προς αυτή την κατεύθυνση σε όλες τις επαρχίες και εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες σε πολλούς τομείς της οικονομίας», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τα οποία ιδρύθηκαν το 2012, «είναι ένας θεσμός ο οποίος πανθομολογουμένως- το ακούσαμε και σήμερα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- λειτουργούν εδώ και δέκα χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία».

«Τροφοδοτούν την κυπριακή βιομηχανία με εξειδικευμένους επαγγελματίες έχοντας ένα πολύ ψηλό ποσοστό απορρόφησης των αποφοίτων που αγγίζει σχεδόν το 90%. Επομένως, θεωρούμε ότι αυτή την επιτυχημένη συνταγή κοινού επαγγελματικού σχεδιασμού στην τεχνική εκπαίδευση, δεν μπορούμε να την ανατρέψουμε με διαδικασίες που φωτογραφίζουν αυτονόμηση των ΜΙΕΕΚ, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Τα ΜΙΕΕΚ, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, καθοδηγούνταν μέχρι σήμερα από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. «Υπήρχε ένας ενιαίος σχεδιασμός μεταξύ των τεχνικών σχολών και των ΜΙΕΕΚ, με την εμπλοκή των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων και έδωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Εκφράζουμε ανησυχία και φόβο, γνωρίζοντας με ποιους έχουμε να κάνουμε, ότι αυτές οι διαδικασίες αυτονόμησης θα οδηγήσουν τελικά στην υποβάθμιση και παρακμή των ΜΙΕΕΚ και βεβαίως, στο τέλος της ημέρας, σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης», συμπλήρωσε.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του είπε ότι μέχρι τώρα όλοι οι τεχνίτες, οι τεχνικοί, κατά συντριπτική πλειοψηφία είχαν τα προσόντα, με τα οποία έφυγαν από τις τεχνικές σχολές.

«Ανάμεσα στο λύκειο, τις τεχνικές σχολές από την μια και τα πανεπιστήμια από την άλλη, υπήρχε ένα κενό που καθημερινά και κάθε χρόνο γινόταν ολοένα πιο βαθύ και αυτό το κενό, έρχεται σήμερα η σχολή αυτή, η οποία θα είναι δημόσια να το καλύψει. Οι ανάγκες τις κοινωνίας, της βιομηχανίας και γενικότερα της οικονομίας είναι τεράστιες, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εκατοντάδες νέους μας και νέες και αυτό το ενδιαφέρον παίρνει σάρκα και οστά από το νόμο, με τον οποίο θα καθιδρυθεί αυτή η σχολή, ελπίζω μετά τις προεδρικές εκλογές, όπου και τα πολιτικά πάθη, τα πολιτικά πνεύματα θα εξατμιστούν, διότι θα έχουν γίνει οι προεδρικές εκλογές», συμπλήρωσε.     

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, αναφορικά με το ζήτημα των ΜΙΕΕΚ είπε ότι είναι παραδεκτό ότι ο θεσμός αυτός είναι πολύ πετυχημένος γιατί έχει συνδεθεί άμεσα με τη λειτουργία και την εκπαιδευτική πολιτική των Τεχνικών Σχολών «και εμείς θέλουμε αυτός ο θεσμός και να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί γιατί είναι σημαντικός για την οικονομία και τη βιομηχανία του τόπου», όπως ανέφερε.

«Οποιαδήποτε άλλη πρόταση που θα ανεξαρτητοποιεί αυτό το θεσμό και να τον τοποθετεί σε άλλα πλαίσια εγκυμονεί κινδύνους. Εμείς θα προστατεύσουμε τα ΜΙΕΕΚ γιατί είναι όπως προανέφερα είναι επωφελή για την κοινωνία, τη βιομηχανία, την οικονομία αλλά προπαντός για τους πολίτες στους οποίους δίνεται η ευκαιρία – και σε οποιαδήποτε ηλικία - να ειδικευτούν σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους, κάτι το οποίο δεν είχαν τη δυνατότητα να πράξουν προηγουμένως», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Home