ΥΠΕΣ: Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο Πουρνάρα (Βίντεο)

ΥΠΕΣ: Πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση στο Πουρνάρα (Βίντεο)

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για το μεταναστευτικό λέει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να αυξήσουμε την επιτήρηση της πράσινης γραμμής, με όποιο τρόπο και όποια μέσα χρειάζονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, χαρακτηρίζοντας πάρα πολύ δύσκολη την κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας "Πουρνάρα". Σημείωσε, παράλληλα, πως η Κύπρος έχει κάνει το πιο μεγάλο βήμα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στον εξορθολογισμό της μεταναστευτικής της πολιτικής.

"Εκδίδουμε 800 με 1000 απορριπτικές αιτήσεις κάθε μήνα γιατί βελτιώσαμε την ταχύτητά μας στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου εντός 10 ημερών. Καμία άλλη χώρα δεν το έχει κατορθώσει. Το κατορθώσαμε εμείς από την 1η του Γενάρη", είπε ο κ. Νουρής, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

Ανέφερε πως, ωστόσο, "αυτό έχει δημιουργήσει ένα καινούργιο πρόβλημα για την Κυπριακή Δημοκρατία: Ουρές ενώπιον του δικαστηρίου. Ήδη σήμερα εκκρεμούν 7.000 αιτήσεις ενώπιον του Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ταχύτητα με την οποία η Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών εργάζεται".

Πρόσθεσε πως "το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι εκεί που εκδίδονται οι αιτήσεις από το δικαστήριο και απορρίπτονται τελεσίδικα και κρίνονται ως ανεπιθύμητοι μετανάστες πλέον από τον Υπουργό Εσωτερικών οι αιτητές, υπάρχει η αντικειμενική δυσκολία της επιστροφής".

Επομένως, "πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα για το οποίο όμως δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και προς την κατεύθυνση βελτίωσης των διαδικασιών στο δικαστήριο και προς την κατεύθυνση των επιστροφών για να μπορέσουμε μαζί με ταυτόχρονες ενέργειες στην πράσινη γραμμή περιορισμού των ροών να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς", επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Διαμονή μεταναστών σε ακατάλληλα καταλύματα

Ερωτηθείς για το θέμα της διαμονής μεταναστών σε ακατάλληλα καταλύματα, με αφορμή και την περίπτωση παράνομης μετατροπής βιοτεχνικής μονάδας σε χώρο διαμονής μεταναστών, ο κ. Νουρής είπε πως είναι ένα σοβαρό θέμα και ένα πρόβλημα τη ύπαρξη στην επικράτεια της Δημοκρατίας πολλών ακατάλληλων καταλυμάτων

"Είναι για αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή το υποστατικό το οποίο περιήλθε στην αντίληψή μας, κατήγγειλε το περιστατικό από τον περασμένο Οκτώβρη γιατί θέλαμε να δώσουμε ένα αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης αυτών των θεμάτων", ανέφερε.  

Πρόσθεσε πως σήμερα προχώρησαν σε αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας υποδεικνύοντας κατά τη δική τους εκτίμηση ότι χρήζει αλλαγής η ίδια η νομοθεσία για να καταστεί πιο αποτελεσματική.  

Είπε, ακόμη, πως εδώ και κάποιες ημέρες έχουν ζητήσει, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης, την έκδοση διατάγματος από το δικαστήριο για το κλείσιμο της συγκεκριμένης οικοδομής, ούτως ώστε να τερματιστεί αυτή η ανομία που υπάρχει.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως υπάρχει δυστυχώς το φαινόμενο κάποιοι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές να καρπούνται σημαντικά ποσά χρημάτων, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο και τους μετανάστες, διαφοροποιώντας ή μετατρέποντας συγκεκριμένα υποστατικά τα οποία σαφώς και είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη διαβίωση σε καταλύματα στα οποία φιλοξενούνται υπεράριθμοι άνθρωποι, με προφανή σκοπό και στόχο την αποκόμιση κέρδους.  

"Είναι κάτι που είναι απαράδεκτο. Δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα μας. Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στα μέτρα επιβολής και αυτός είναι ο σκοπός του Υπουργείου Εσωτερικών", πρόσθεσε.  

Ερωτηθείς τι ακριβώς ζητείται με την επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Νουρής είπε πως «ζητούμε να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμός, που δυστυχώς δεν υπάρχει στη Δημοκρατία, για τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος στάσης εργασιών ή κλεισίματος ενός υποστατικού όταν ο εντεταλμένος επιθεωρητής, είτε αυτός είναι λειτουργός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε του Υπουργείου Εσωτερικών, είτε των υγειονομικών υπηρεσιών, αποφανθεί ότι το συγκεκριμένο υποστατικό είναι ακατάλληλο».

Πρόσθεσε πως "στην προκειμένη περίπτωση ζητήσαμε από το δικαστήριο την έκδοση διατάγματος. Το δικαστήριο με τη σειρά του ζητά από διάφορες υπηρεσίες να τεκμηριώσουν το αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι εξαιρετικά χρονοβόρο. Η παρανομία συνεχίζεται εξόφθαλμα και είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Άρα εμείς θέλουμε αποτελεσματικούς τρόπους και για αυτό αποταθήκαμε στον νομικό μας σύμβουλο που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας", σημείωσε.  

Ερωτηθείς αν οι δήμοι έχουν ευθύνη για αυτό το θέμα, ο κ. Νουρής απάντησε: "Σαφέστατα. Άλλωστε είναι ένα από τα θέματα που μέσα από τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που γίνεται θέλουμε να αποδώσουμε στους δήμους τέτοιες αρμοδιότητες γιατί εάν θα πούμε ότι δημιουργούμε μικρές τοπικές κυβερνήσεις που είναι οι τοπικές αρχές αυτές θα πρέπει να ανταποκρίνονται και να έχουν και τη δικαιοδοσία επιβολής".

"Επομένως είναι κάτι για το οποίο και στην προκειμένη περίπτωση η κοινοτική αρχή στο συγκεκριμένο χωριό θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε καταγγελία, εφόσον εντόπισε το συγκεκριμένο υποστατικό για να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση και να μην αναμένουν τον Υπουργό Εσωτερικών ή το κεντρικό κράτος να ψάχνει στην επικράτεια της Δημοκρατίας. Για αυτό έχουμε τις τοπικές αρχές, για να μπορούν να εποπτεύουν εν ονόματι του κεντρικού κράτους όσα συμβαίνουν στα δικά τους όρια", επεσήμανε ο κ. Νουρής.

Αφίξεις μεταναστών-Πράσινη γραμμή

Ερωτηθείς σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών φέτος στην Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως η Κύπρος καταγράφει για πέμπτη συνεχή χρονιά μια αρνητική πρωτιά μεταξύ όλων των χωρών μελών της ΕΕ. Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες κατ’ αναλογία πληθυσμού αφίξεις παράνομων μεταναστών, πρόσθεσε.  

Ανέφερε πως μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, περίοδο που καλύπτουν τα τελευταία στοιχεία, η Υπηρεσία Ασύλου δέχθηκε 12.200 νέες αιτήσεις ασύλου με το 85% από αυτές τις διελεύσεις και αφίξεις στη Δημοκρατία να προέρχονται όλες από τα κατεχόμενα, μέσω της πράσινης γραμμής, και να εκπορεύονται συστηματικά από την Τουρκία και μάλιστα σε καθημερινή βάση.  

Και εδώ ακριβώς είναι που εστιάσαμε και εστιάζουμε τη μεγάλη μας προσπάθεια, ανέφερε. Πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποταθεί εγγράφως στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "ζητώντας να μας δοθεί κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα αναστολής λήψης τέτοιων αιτήσεων ασύλου για ένα χρονικό διάστημα με την επίκληση του Άρθρου 78 της Συνθήκης της ΕΕ για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα σαφέστατο μήνυμα στους διακινητές ότι και να τους μεταφέρουν αυτούς τους ανθρώπους στην Κύπρο δεν θα γίνει δεκτή η καταχώρηση αίτησης ασύλου και για να μπορέσει η Υπηρεσία Ασύλου της Δημοκρατίας να αποφορτιστεί από τις 17 χιλιάδες αιτήσεις που έχουμε σε εκκρεμότητα να εξετάσουμε".  

Ερωτηθείς ποια είναι τα άλλα αιτήματά μας προς την ΕΕ, σε συντονισμό και με άλλη κράτη μέλη που δέχονται μεγάλες μεταναστευτικές ροές, ο κ. Νουρής είπε πως «πέραν από το γεγονός ότι ζητούμε επιστάμενα και φορτικά την εκδήλωση έμπρακτης αλληλεγγύης και έμπρακτη αλληλεγγύη σημαίνει να υπάρξει δικαίωμα μετεγκατάστασης αριθμού μεταναστών από τη χώρα μας σε άλλες χώρες ούτως ώστε να αποφορτιστεί η Κύπρος που αντιμετωπίζει το πιο μεγάλο βάρος με το 4,4% πλέον του πληθυσμού της χώρας να είναι μεταναστευτικός πληθυσμός".  

Είπε πως η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής έχει αναλάβει πρωτοβουλία "μαζί με τους συναδέλφους των άλλων χωρών μελών της πρώτης γραμμής, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μάλτας, και παρά το γεγονός ότι ένθερμα υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει επιτέλους κατάληξη σε ένα ενιαίο μεταναστευτικό πλαίσιο, μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική που να εκφράζει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, μέχρι την ευόδωση αυτής της προσπάθειας, έχουμε ζητήσει τρία συγκεκριμένα πράγματα".

Το πρώτο, ανέφερε, είναι η αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης γραμμής που δεν είναι το εξωτερικό σύνορο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είναι ο χώρος από τον οποίο δεχόμαστε το 85% των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, το δεύτερον ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να συνάψει διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε υπηκόους τρίτων χωρών σε ασφαλείς χώρες, και το τρίτον οι οργανισμοί που είναι συνδεδεμένοι με την ΕΕ, δηλαδή ο FRONTEX και ο EASO, να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο ώστε να βοηθηθούμε στα θέματα επιστροφών.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως "η Κύπρος κυριολεκτικά ταλαιπωρείται αφάνταστα. Έχουμε πάρα πολλούς, προδήλως αβάσιμους αιτητές, δηλαδή αιτητές οι οποίοι δεν δικαιολογούνται να παραμείνουν στο έδαφος της Δημοκρατίας, αλλά αδυνατούμε να τους επιστρέψουμε", πρόσθεσε.

Σημείωσε πως "έχουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες πέραν από τα οικονομικά θέματα, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει απροθυμία από πολλές χώρες να δεχτούν ακόμη και τους ίδιους τους υπηκόους τους. Άρα η ΕΕ θα πρέπει να μας βοηθήσει δραστικά και αποτελεσματικά και τάχιστα σε αυτά τα τρία θέματα για να προχωρήσουμε".  

Ο κ. Νουρής είπε πως υπάρχουν πάρα πολλές χώρες οι οποίες δεν απαντούν αρνητικά μεν, αλλά δεν επιδεικνύουν προθυμία στο να υποδεχτούν τους δικούς τους υπηκόους. Αυτές οι χώρες, όπως ανέφερε, κατά κύριο λόγο βρίσκονται στην Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική.  

Σημείωσε, ακόμη πως μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, μιλούμε για το θέμα της αλληλεγγύης, για να προσθέσει πως ο λόγος που δεν προχωρεί η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ όλων των κρατών μελών είναι ξεκάθαρα γιατί δεν υπάρχει η προθυμία μεταξύ μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών χωρών για μετεγκατάσταση, δηλαδή να μετακινηθούν από τις υπέρμετρες μεταναστευτικές ροές της Κύπρου, κατ’ αναλογία βεβαίως, σε κάποιες  άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Ξεκινήσαμε από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης που ήταν οι χώρες της Ομάδας Βίσεγκραντ – η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία κ.ο.κ – αλλά αυξάνονται και πληθύνονται δυστυχώς οι φωνές που πλέον δηλώνουν ότι δεν υπάρχει προθυμία να αποδεχτούν μετανάστες προς μετεγκατάταση και σε άλλο αριθμό χωρών».

Ανέφερε πως με τα συμβάντα που διαδραματίζονται στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας έχουν αυξηθεί οι χώρες οι οποίες δεν αποδέχονται, "και μάλιστα υπάρχει – και τη χαιρετίσαμε - η αποφασιστική αντίδραση της ΕΕ η οποία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα ουσιαστικά έχει συγκατατεθεί στη λήψη μέτρων από αυτές τις χώρες όπως για παράδειγμα η ύψωση φράκτη στη Λιθουανία, στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της Βαλτικής για να αποτρέψουν τις ροές από τη Λευκορωσία».

Είπε πως ο ίδιος εξήγησε στους ομολόγους του, και κατά την τελευταία σύνοδο, ότι αυτό που σήμερα συμβαίνει στη Λιθουανία συμβαίνει στη δική μας χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Άρα κατ’ αναλογία δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την εφαρμογή των ιδίων μέτρων και στην πράσινη γραμμή στην Κυπριακή Δημοκρατία", είπε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας φράκτη και της εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης στην πράσινη γραμμή, ο κ. Νουρής είπε πως υπάρχει μια σαφέστατη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες χώρες γιατί αυτό δεν είναι το σύνορό μας. "‘Αρα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις κινήσεις που κάνουμε. Πάρα ταύτα δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να αυξήσουμε την επιτήρηση της πράσινης γραμμής με όποιο τρόπο και όποια μέσα χρειάζονται και έχουμε ζητήσει και την ενεργό βοήθεια της ΕΕ επί τούτου γιατί πάρα πολύ απλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικές συνταγές", επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως δεν έχει ακούσει κανένα από όσους έχουν ασκήσει και κριτική στις ενέργειες της Κυβέρνησης να αντιπροβάλλει και να αντιπαρατάσσει το οποιοδήποτε άλλο μέτρο. "Σε όποια χώρα και αν αποταθείτε που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα η λύση είναι η δημιουργία φυσικών εμποδίων για να αποτρέψεις αυτές τις ροές και από την άλλη η χρήση τεχνολογίας όπως το σύστημα που η Κύπρος έσπευσε να προμηθευτεί από το Ισραήλ και θα εγκατασταθεί σταδιακά στα επόμενα 1-3 χρόνια για να μας δώσει δυνατότητες επιτήρησης.Όμως τα συστήματα επιτήρησης δεν είναι συστήματα αποτροπής", σημείωσε.

Κέντρο Φιλοξενίας "Πουρνάρα"

Ερωτηθείς για το θέμα του Κέντρου Φιλοξενίας «Πουρνάρα», ο κ. Νουρής είπε πως "είμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Τα προβλήματα από τον υπερπληθυσμό είναι πολλαπλά. Θέλω να εξάρω την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλουν οι λειτουργοί της Δημοκρατίας και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι μόνο για αν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα", ανέφερε. Είπε πως χθες "υποχρεωθήκαμε να μετακινήσουμε 585 άτομα επαφές με τα θετικά κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στο Πουρνάρα στο Κέντρο Λίμνες, μια τεράστια επιχείρηση που στήθηκε και με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς και μεταφέραμε με 47 τόσα αυτοκίνητα όλους αυτούς τους ανθρώπους στο Κέντρο Φιλοξενίας στις Λίμνες".

"Αυτά όλα είναι προβλήματα που προκύπτουν από τον υπερπληθυσμό. Όταν είχαμε πέρσι την πρώτη φάση της πανδημίας και ο αριθμός περιορίστηκε στα 1000 άτομα στο Πουρνάρα τον διαχειριστήκαμε με μηδενικά κρούσματα", σημείωσε. Πρόσθεσε πως "παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε με προγράμματα εμβολιασμού στο Κέντρο οι τεράστιες ροές και οι ημερήσιες αφίξεις που κυμαίνονται από 60 μέχρι 100 άτομα την ημέρα, όλες από την πράσινη γραμμή, δεν μας αφήνουν τη δυνατότητα να μπορέσουμε να δώσουμε την περίθαλψη που θέλαμε και την κάλυψη μέσω εμβολιασμού"

"Άρα έχουμε ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα εξαιτίας του υπερπληθυσμού, έχουμε προβλήματα υποδομών που δεν μπορούμε σαφώς να τα αντιμετωπίσουμε και μεγάλη δυσκολία ανταποκρινόμαστε", είπε.

Home