Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ 3+1: Κοινή δέσμευση για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Offsite Team -
09.05.2022 - 19:49

ΥΠΕΞ 3+1: Κοινή δέσμευση για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

Πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ (3+1)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπουργική τηλεδιάσκεψη του σχήματος 3+1, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Anthony Blinken, της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Κασουλίδης, της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας και του Ισραήλ κ. Yair Lapid.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, οι τέσσερις Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συγκρότηση μιας προσέγγισης «περιφερειακής πολυμέρειας» στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο θετικής ατζέντας, μέσω δημιουργίας προγραμμάτων συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, της Κλιματικής Αλλαγής, της Γαλάζιας Οικονομίας και της Καταπολέμησης Φυσικών Καταστροφών.

Συμφώνησαν στη διατήρηση της πολιτικής δυναμικής του σχήματος 3+1 καθώς και στη θεσμοθέτηση πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών για διάφορα θέματα και τομείς πολιτικής. Συμφώνησαν επίσης όπως εντός φθινοπώρου πραγματοποιηθεί συνάντηση του σχήματος με φυσική παρουσία, για σκοπούς αξιολόγησης της επιτευχθείσας προόδου στους επιμέρους τομείς συνεργασίας.

Με το πέρας της συνάντησης, οι 4 Υπουργοί συμφώνησαν στην έκδοση κοινής δήλωσης με την οποία επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, της ενεργειακής ασφάλειας και της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή. Οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν πρόσθετες πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος Κορυφής του Negev για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στην ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη με απτά πολιτικά παραδοτέα για το επόμενο έτος εν όψει και της επόμενης συνάντησης του σχήματος με φυσική παρουσία το Φθινόπωρο του 2022.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής δυναμικής στο σχήμα 3+1 μέσα από προγράμματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Τόνισε ότι σε αυτό στο πλέγμα συνεργειών δεν αποκλείεται καμιά χώρα, νοουμένου ότι υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις επιμέρους πτυχές του καθώς και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ενημέρωσε για την πρόθεση της Κύπρου να φιλοξενήσει υπουργική συνάντηση για θέματα γαλάζιας οικονομίας, ενώ για το ζήτημα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, πρότεινε τη δημιουργία ενός περιφερειακού πολυεθνικού κόμβου για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Κοινή Δήλωση Τηλεδιάσκεψης Υπουργών Εξωτερικών 3+1

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν σήμερα τηλεδιάσκεψη για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη μορφή 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, της δράσης για το κλίμα, της ετοιμότητας για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή.

Οι 3+1 υποστηρίζουν πρόσθετες πρωτοβουλίες όπως η Σύνοδος Κορυφής του Negev για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή.

Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις πρόσφατες αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, όπως η τρομοκρατική επίθεση της 5ης Μαΐου στο Elad.

Οι Υπουργοί αποφάσισαν να αναπτύξουν έναν οδικό χάρτη με απτά παραδοτέα για το επόμενο έτος και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια επόμενη συνάντηση πριν από το τέλος του 2022.

Home