Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ Φιλανδίας: Στήριξη διαδικασίας στο πλαίσιο ΟΗΕ για Κυπριακό

Offsite Team -
19.11.2019

ΥΠΕΞ Φιλανδίας: Στήριξη διαδικασίας στο πλαίσιο ΟΗΕ για Κυπριακό

Thumbnail
"Θετικό το να οδηγήσει το Βερολίνο σε αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό"

Τη θέση της Φινλανδικής Προεδρίας και της Φινλανδικής κυβέρνησης πως πέραν της διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν υφίσταται καμία άλλη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εξέφρασε μιλώντας το ΚΥΠΕ, ο Φινλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέεκα Χααβιστο .

Ο Υπουργός κληθείς να σχολιάσει το παρασκήνιο προ της συνάντησης στο Βερολίνο, σημείωσε ότι “ως Φινλανδία, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προσεγγίσαμε το Γενικό Γραμματέα και του ζητήσαμε να υποδείξει το τι μπορεί να γίνει για την αναζωογόνηση της διαδικασίας επίλυσης”. Σημείωσε ακόμη ότι “δε βλέπουμε άλλο τρόπο από τη διαδικασία υπό τα ΗΕ, αυτή η διαδικασία έχει τη στήριξή μας, όλες οι προσπάθειες έχουν τη στήριξή μας και σε σχέση με τη συνάντηση στο Βερολίνο, αν αυτή οδηγήσει στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, τότε αυτό θα είναι εξαιρετικά θετικό.

Κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία της διεύρυνσης, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, δεν τοποθετήθηκε επί της περίφημης γαλλικής πρότασης, αλλά εξήγησε πως το μείζον πλέον είναι να εξηγηθεί στις δύο υποψήφιες χώρες ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στη διαδικασία και την ίδια τη διεύρυνση, αναζητώντας νέους τρόπους συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ώστε να μη δημιουργηθεί κενό που θα εκμεταλλευτούν τρίτοι παίκτες. Ο ίδιος εξήγησε ότι προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να αποσυνδεθεί η προοπτική των δύο χωρών και να ληφθούν δύο ξεχωριστές αποφάσεις. Όπως σημείωσε κάθε χώρα εξετάζεται με βάση τις δυνατότητες της, αλλά σε περιπτώσεις όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπάρχουν αλλεπάλληλες διασυνδέσεις στην περιοχή, είναι πιο επωφελές να ξεκινούν οι διαδικασίες και για τις δυο χώρες ταυτόχρονα.

“Αν δείτε το παιχνίδι εξουσίας στα Δυτικά Βαλκάνια θα δείτε κινεζικές επενδύσει στο Μαυροβούνιο και ρωσική παρουσία στη Σερβία - θα ήταν πολύ αρνητικό για την ΕΕ να αφήσει τη διαδικασία”, δήλωσε προσθέτοντας ότι “η διάθεση των νέων ανθρώπων και των πολιτών γενικά είναι θετικά προσανατολισμένη προς την ΕΕ και κριτικάρει τους τοπικούς πολιτικούς για τις καθυστερήσεις”.

ΚΥΠΕ

Home