ΥΠΕΞ Κύπρου-Αιγύπτου: Συμφώνησαν επέκταση τριμερούς συνεργασίας

ΥΠΕΞ Κύπρου-Αιγύπτου: Συμφώνησαν επέκταση τριμερούς συνεργασίας

Οι δύο Υπουργοί τόνισαν στη συνάντησή τους τη σημασία του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο

Την επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου- Ελλάδας- Αιγύπτου με άλλα κράτη της περιοχής, συμφώνησαν κατά την συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σάμεχ Σούκρι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους συμφωνήθηκε η επέκταση της τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής επί συγκεκριμένης θεματολογίας.

Εξάλλου, το τέταρτο τρίμηνο του 2019 θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο η τριμερής Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση επιχειρηματικού φόρουμ στην Αίγυπτο, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι επενδυτικές προοπτικές για Κύπριους επιχειρηματίες σε σχέση με έργα στο κανάλι του Σουέζ και στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Οι δύο Υπουργοί τόνισαν στη συνάντησή τους τη σημασία του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο καθώς και τη σημασία μετεξέλιξης του εν λόγω φόρουμ σε έναν διεθνή οργανισμό για θέματα ενέργειας.

Συζητήθηκαν ακόμα εν εκτάσει οι προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε άλλες περιφερειακές κρίσεις όπως στη Λιβύη, στο Σουδάν και στη Συρία.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία εγείρει στην ΕΕ τα θέματα τρομοκρατίας στην περιοχή καθώς επίσης την ανάγκη μιας αναβαθμισμένης και πιο ολιστικής προσέγγισης από πλευράς ΕΕ σε σχέση με την Αίγυπτο, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο της στην περιοχή και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει υφιστάμενες προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της μετανάστευσης.  

Home