Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλαδας: Μίλησαν για Κυπριακό&τουρκικές προκλήσεις

Offsite Team -
16.11.2021 - 16:28

ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλαδας: Μίλησαν για Κυπριακό&τουρκικές προκλήσεις

Οι δηλώσεις των δύο ΥΠΕΞ μετά την συνάντηση τους

Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για να μιλήσει στο 17ο ετήσιο συνέδριο του «The Economist».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας είπε ότι η Τουρκία «προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, στην Αμμόχωστο, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενέργειες προκλητικές και παράνομες, συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά συνεχίζεται και η κατοχή».

«Η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, επιμένουν να συζητείται μια λύση του Κυπριακού εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε και πρόσθεσε πως «προτάσεις εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας δεν μπορούν να τύχουν συζήτησης».

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο κ. Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός «στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» και να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.  

«Το όραμά μας παραμένει ένα νησί ενωμένο, απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέροντας παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες».  

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως Κύπρος και Ελλάδα εργάζονται «από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των ΗΕ και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 κρατών μελών, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου».  

«Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται. Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται», υπογράμμισε.  

Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι έχει συναντήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες τον κ. Χριστοδουλίδη και «αυτό αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού για όλα τα θέματα που μας απασχολούν», μεταξύ των οποίων το Κυπριακό.  

Αναφέροντας ότι η παρουσία του σήμερα στη Λευκωσία έχει και ένα συμβολισμό, ο κ. Δένδιας είπε ότι τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκε στη Λευκωσία μια μέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής και «σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ μια μέρα μετά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους».  

«Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας ως κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη και των Θεμελιωδών Αρχών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.  

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ακόμη ότι «προστίθεται καινούργιες παραβιάσεις» από την Τουρκία και «το τελευταίο η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού», προσθέτοντας ότι αυτό «συνέβη στον Έβρο πέρσι και αντιγράφεται πρόθυμα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την ΕΕ».   

Ανέφερε ότι τόσο ο κ. Χριστουδουλίδης όσο και ο ίδιος τόνισαν στους Ευρωπαίους εταίρους τους ότι «η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας η οποία αντιβαίνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».  

Πρόσθεσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, «αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση», στη βάση των προτάσεων του Ύπατου Εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες «περιμένουμε πολύ σύντομα».  

Επίσης, ο κ. Δένδιας είπε ότι «δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση προς την Τουρκία και δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία» και εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να ασπαστεί το διεθνές δίκαιο και ότι «θα πάψει να προωθεί μια οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα».  

«Δυστυχώς, αυτή η μέρα δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά και ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», ανέφερε και πρόσθεσε πως «από τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό».  

 

Επιπλέον, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε ότι σήμερα δεν συζήτησαν μόνο» για τις προκλήσεις στην περιοχή», αλλά συζήτησαν και στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών «στα πολυμερή σχήματα», προσθέτοντας ότι ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε κατά τη συνάντησή τους στη σειρά των συναντήσεων που είχε τις τελευταίες ημέρες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, αλλά για την επικείμενη συνάντηση του κ. Χριστοδουλίδη με τη Γαλλία και την Αίγυπτο στην Αθήνα.  

«Προσβλέπουμε και σε άλλες συζητήσεις, με άλλες χώρες της περιοχής σε πολυμερή σχήματα με το Ισραήλ, με τις χώρες των Βαλκανίων και με τη Σερβία», ανέφερε και πρόσθεσε πως «σκοπό μας είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις, την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία στη βάση των κοινών μας αξιών, στη βάση του διεθνούς δικαίου, στη βάση του δικαίου της θάλασσας».  

 

Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «είναι βαθύτατα προσηλωμένες στο σεβασμό και στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου».  

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνεχάρη τον Κύπριο ομόλογο του «για την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Επιτροπή του Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ».  

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι τις τελευταίες μέρες ήταν μαζί με τον κ. Δένδια στο Παρίσι στη Σύνοδο για τη Λιβύη (συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό), στα ΗΑΕ μετά από πρόσκληση του κοινού τους φίλου, του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΑΕ, χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στην Κύπρο και την Παρασκευή θα βρεθούν στην Αθήνα στο πλαίσιο της κοινής τους συνάντησης με δύο σημαντικούς εταίρους, την Γαλλία και την Αίγυπτο.  

Ανέφερε ότι «ο συντονισμός είναι καθημερινός, οι επιδιώξεις είναι κοινές και οι δράσεις μας τόσο ως κράτη της περιοχής όσο και ως κράτη μέλη της ΕΕ, ταυτίζονται και είναι στοχοπροσηλωμένες» και πρόσθεσε ότι «στην βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος, εργαζόμαστε με άλλα ομονοούντα κράτη της ευρύτερης περιοχής για να επικρατήσουν συνθήκες Ασφάλειας, Συνεργασίας και Σταθερότητας».  

Ο κ. Χριστουδουλίδης τόνισε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι η προσπάθειά μας αυτή είναι συλλογική και τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο από κράτη της περιοχής, αλλά και από διεθνείς δρώντες, που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».  

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εργαζόμαστε, ως τα κράτη μέλη της ΕΕ στην περιοχή, για να αναδείξουμε και την ανάγκη ενεργότερης και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στην περιοχή», υπογράμμισε.  

Αναφέροντας ότι «τα δεδομένα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν είναι εύκολα», ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι, «αξιοποιώντας όλα τα μέσα στη διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες».  

Τέλος, ο κ. Χριστουδουλίδης ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την άριστη συνεργασία και τον μεταξύ τους συντονισμό.  

ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home