Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ: Λύση Κυπριακού μόνο με διάλογο και διαπραγματεύσεις

Offsite Team
- 06.08.2022

ΥΠΕΞ: Λύση Κυπριακού μόνο με διάλογο και διαπραγματεύσεις

«Στο Κυπριακό και στην πολιτική μετρούν οι πράξεις - Πρέπει πάντα να στοχεύεις σε πολιτικές συγκεκριμένες»

Την συγκίνηση του εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στην εκδήλωση μνήμης Αμμοχώστου που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου για την συμπλήρωση των 48 χρόνων μετά την εισβολή.

«48 χρόνια πικρίας, ξεριζωμού και προσφυγιάς», αναφέρει συγκεκριμένα.

Ειδικότερα κατά την ομιλία του ο κ. Κασουλίδης  δήλωσε:

«Το ημερολόγιο έγραφε 14 Αυγούστου. Η αποφράδα εκείνη μέρα που η βέβηλη μπότα του Αττίλα πάτησε τα χώματα της πόλης του Ευαγόρα. Ήταν η μέρα που ο ήλιος αποτραβήχτηκε τρομαγμένος. Να μην δει το βάρβαρο έγκλημα του Αττίλα.

Η θύελλα πέρασε από την οδό Δημοκρατίας και σάρωσε τα χαμόγελα. Το γυμνάσιο της Αμμοχώστου βουβό. Γεμάτο αγωνία το λύκειο Ελληνίδων. Η πόλη ανατρίχιασε από τρόμο και άρχισε ο πικρός ξεριζωμός. Φρικτός ο Αύγουστος του 74.

Μια αρχόντισσα ήταν η Αμμόχωστος. Μια πόλη θάλασσα και φως. Μια μετουσίωση της χαράς και της ομορφιάς που εγκαταλείφθηκε στο έλεος του αδυσώπητου χρόνου να ρημάξει.

Πως μπορεί να ξεχάσει κανείς την πολυαγναντεμένη θάλασσα της βασιλεύουσας, που από κοσμοπολίτισσα και πόλο έλξης χιλιάδων παραθεριστών έμελλε να μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Τα χείλη μας συνεχίζουν ακόμα να τραγουδούν τις σκέψεις των ποιητών.

«Θαλασσινός ο κόρφος σου και ανθοί στις αμασχάλες, και ολόδροση πως μύριζες στις πρώτες τις ψιχάλες».

Στίχοι γεμάτοι νόημα. Ουσία και περιεχόμενο. Ξυπνούν αναμνήσεις και ζωντανεύουν στιγμές. Ο πόνος δεν είναι ο ίδιος. Είναι από τις περιπτώσεις όπου ο χρόνος δεν γιατρεύει αλλά μεγαλώνει την οδύνη του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Η Αμμόχωστος είναι η πόλη που παίζαμε παιδιά μες την πλατιά ποδιά της.

Η πόλη που ονειρευτήκαμε, που ερωτευτήκαμε, που ζήσαμε τη χαρά, το γέλιο, τις αγωνίες. Τα χώματα που περπατήσαμε, η γη που νοσταλγούμε. Χωσμένη στην άμμο σαν σπάνιο κοχύλι. Σαν κόρη στην ακρογιαλιά.

Εδώ είναι η πόλη της ψυχής μας. Εδώ που οι άνθρωποι γελούσαν και μακάριζαν τον Θεό για την ομορφιά που τους έστειλε. Εδώ που ανοίγουν οι καρδιές για να σκορπίσουν αγάπη. Εδώ που ο ήλιος έστηνε καρτέρι στα πουλιά και τα λουλούδια. Εδώ που ο γαλάζιος ουρανός έσκυβε να δει τη θάλασσα. Ήρθε μια μέρα του καλοκαιριού ολόκληρη η καταστροφή.

Δεν θα μπορούσε να το εκφράσει πιο όμορφα η Αλέξια.

«Και μόνο όταν σκέφτομαι τη θάλασσά σου Αμμόχωστος. Γιορτάζω. Και πλέκονται στα χέρια μου ένα μάτσο κρίνα της αμμουδιάς σου».

Φίλες και Φίλοι,

Δεν ήρθα εδώ απόψε για να δώσω υποσχέσεις. Δεν έχω σκοπό ούτε να ασκήσω κριτική, ούτε να προωθήσω προεκλογικές θέσεις και εξαγγελίες.

Η Αμμόχωστος εξάλλου πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική διελκυστίνδα και να αποτελέσει τον πυρήνα μιας κοινής και συλλογικής εθνικής στοχοθεσίας.

Θέλω όμως να απευθυνθώ σε εσάς, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας. Να σας αναπτύξω τον τρόπο με τον οποίο η πλευρά μας αντιλαμβάνεται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Να αναφερθώ στις προσπάθειες που καταβάλλουμε με επιμονή και πείσμα για να σωθεί η Αμμόχωστος.

Ένα μόνο είναι το σίγουρο. Δεν θα κουραστούμε ποτέ μα ποτέ να εργαζόμαστε μεθοδικά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κινητικότητα και προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Δεν υπάρχει άλλη οδός από τον διάλογο. Ούτε εναλλακτική επιλογή που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναχάραξη της εθνικής μας πολιτικής.

Η μόνη επιλογή είναι η λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να λειτουργήσει συντεταγμένα και συγκροτημένα, κάτω από ένα μετεξελιγμένο θεσμικό πλαίσιο που θα επανενώνει και θα μετεξελίσσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα λειτουργικό πλαίσιο και θα διασφαλίζει συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως προβλέπεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης που να επανενώνει την πατρίδα και τον λαό, να τερματίζει την κατοχή και τα τετελεσμένα της.

Αγαπητοί μου Αμμοχωστιανοί,

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αποτελούν μέρος μιας πολιτικής δημιουργίας και εμπέδωσης νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

Πρόκειται για ενέργειες αντίθετες με το πνεύμα και το γράμμα των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ 550 και 789 αλλά και των προεδρικών δηλώσεων του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου τέθηκε σε κλειστές συνεδρίες του Σώματος.

Είναι για αυτό ακριβώς τον λόγο που εκφράσαμε ικανοποίηση για την πρόσφατη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ένα Ψήφισμα που επαναλαμβάνει όλα τα περί Κύπρου προηγούμενα Ψηφίσματα, καλεί για εξεύρεση λύσης ΔΔΟ σύμφωνα με το πλαίσιο του ΟΗΕ και καταδικάζει τη μη αναστροφή των τουρκικών ενεργειών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να αφεθεί η Τουρκία να παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και να εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Σε όλες τις επαφές που πραγματοποίησα τους τελευταίους 7 μήνες για το θέμα της Αμμοχώστου, εισέπραξα την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των συνομιλητών μου, οι οποίοι καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Σε ότι μας αφορά, και όπως όλοι γνωρίζετε, δεν μείναμε ποτέ στα λόγια. Ποτέ δεν ήμασταν υπέρ των θεωριών και των διακηρυκτικών λόγων.

Στο Κυπριακό και στην πολιτική μετρούν οι πράξεις. Πρέπει πάντα να στοχεύεις σε πολιτικές συγκεκριμένες που οδηγούν σε αποτελέσματα.

Και σε αυτό το πλαίσιο είναι που αισθάνομαι την ανάγκη να υπενθυμίσω τις προσπάθειες που καταβάλαμε το 2014, όταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, κ. Μπάιντεν θα ανακοίνωνε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής σε εμπειρογνώμονες για πραγματοποίηση μελέτης ανοικοδόμησης. Μια πρόταση η οποία προσέκρουσε στην άρνηση των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

Δεν μείναμε όμως εδώ. Τους τελευταίους μήνες, προωθήσαμε με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα το πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ένα γενναιόδωρο και τολμηρό πακέτο, η εφαρμογή του οποίου θα είχε αμοιβαίο όφελος σε αμφότερες τις κοινότητες. Προτείναμε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου υπό τη διοικητική ευθύνη του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ώστε με τη λύση του Κυπριακού να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της.

Προτείναμε τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος των προϊόντων που εισέρχονται στην ενιαία αγορά. Με αντάλλαγμα βέβαια, την εφαρμογή από πλευράς Τουρκίας, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και την υποχρέωση να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε πλοία και αεροπλάνα με κυπριακή σημαία.

Δυστυχώς, το εν λόγω πακέτο προτάσεων, απορρίφθηκε από την ΤΚ πλευρά, η οποία εμμένει στην πολιτική των δύο κρατών. Εμμένει επίσης στην αναγνώριση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας των ΤΚ ως προϋπόθεση για επανέναρξη της όποιας προσπάθειας διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. Θέσεις απαράδεκτες οι οποίες δεν μπορούν και ούτε θα γίνουν αποδεκτές, αφού είναι διχοτομικές και αντίθετες με το στόχο της επανένωσης.

Στην επιστολή του ΠτΔ οι ΤΚ απάντησαν υποβάλλοντας νέες αντιπροτάσεις. Αυτές τις προτάσεις θα εξετάσουμε με προσοχή, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει αμοιβαία βούληση για πραγματοποίηση διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Μια τεχνοκρατική διεργασία έτσι ώστε να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις και ο τρόπος εφαρμογής τους.

Δεν μας φοβίζει ο διάλογος. Ούτε οι πρωτοβουλίες της πλευράς μας πρέπει να φοβίζουν. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η στασιμότητα και το τέλμα. Αυτό είναι που προκαλεί απογοήτευση και προβληματισμό.

Φίλες και φίλοι,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Αμμόχωστος δεν σώζεται με ευχολόγια. Ούτε με τα ποιήματα και τα τραγούδια που με συγκίνηση συνεχίζουμε να τραγουδάμε προσμένοντας και προσβλέποντας στην ώρα της επιστροφής και της δικαίωσης.

Δεν μας αρκούν οι καταδίκες. Δεν μας αρκούν τα Ψηφίσματα, οι Αποφάσεις, οι κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα. Θέλουμε πίσω την Αμμόχωστο. Θέλουμε πίσω την κατεχόμενη πόλη μας. Όπως και όλες τις πόλεις και τα χωριά μας.

Καλούμε την Τουρκοκυπριακή ηγεσία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Να ακούσει τη φωνή τους. Να μην αλλοιώσει την κοσμικότητα και τον κοινωνικό προσανατολισμό των ΤΚ.

Αντί να αξιώνουν αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας ως προϋπόθεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, καλό θα κάνουν να αναθεωρήσουν τα πλάνα και τις τακτικές τους. Αφού είναι προφανές ότι οι παρελκυστικές προσεγγίσεις που ακολουθούν καθιστούν τους Τουρκοκυπρίους το πολιτικό παρακλάδι της Τουρκίας.

Η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ας εγκαταλείψει τις άλογες και μαξιμαλιστικές της εξάρσεις για λύση δύο κρατών. Ας δείξει επιτέλους την απαιτούμενη βούληση για έναρξη ενός διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μόνο με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις μπορεί να επιστρέψει το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης. Οραματίζομαι και προσβλέπω στη μέρα που η Κύπρος θα καταστεί μια επανενωμένη πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Από την Πάφο στην Κερύνεια και απ’ την Αμμόχωστο στη Λεμεσό. Μια χώρα, πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη που θα επιτρέπει στους νόμιμους πολίτες της να ζουν υπό συνθήκες ασφάλειας, με κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Με αυτές τις ταπεινές σκέψεις, φίλες και φίλοι, επαναλαμβάνουμε σήμερα την ετοιμότητά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την επανένωση της πατρίδας μας και την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Home