ΥΠΕΞ Μάλτας σε ΠτΒ: Λύση Κυπριακού βάσει διεθνούς δικαίου

ΥΠΕΞ Μάλτας σε ΠτΒ: Λύση Κυπριακού βάσει διεθνούς δικαίου

Ο Δ.Συλλούρης σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Μάλτας

Η Μάλτα επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Evarist Bartolo, σε συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.  

Ο κ. Bartolo, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψης εργασίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό και διαπιστώθηκε εκατέρωθεν η ανάγκη περισσότερης αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, και υιοθέτησης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής προσέγγισης, που να εδράζεται στη δικαιότερη κατανομή βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Συλλούρης σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Μάλτας και τη συνεργασία που αναπτύσσουν οι δύο χώρες, στη βάση της κοινής ευρω-μεσογειακής τους ταυτότητας.

 

Ως μικρά νησιώτικα κράτη, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κύπρος και Μάλτα στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο για την προάσπιση των δικαίων τους και των κοινών συμφερόντων τους ενάντια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, εκ των κυριότερων δε το μεταναστευτικό.

Η Κύπρος, είπε ο κ. Συλλούρης, στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί του εδάφους και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις αυτές αυξάνουν περαιτέρω την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και χρήζουν αποφασιστικής απάντησης από τη διεθνή κοινότητα.  

Ο κ. Bartolo ανέφερε ότι η Μάλτα, γενικά και ως συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να επιλύονται οι όποιες διαφορές, κι ευχήθηκε δε την επανένωση της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού σε αυτή τη βάση.

ΚΥΠΕ

Home