Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΕΞ Μάλτας: Υπέρ του συμβιβασμού αλλά όχι της συνθηκολόγησης

Offsite Team
- 11.09.2020

ΥΠΕΞ Μάλτας: Υπέρ του συμβιβασμού αλλά όχι της συνθηκολόγησης

Thumbnail
Διέψευσε εξάλλου δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η χώρα του θα προσφέρει μια αεροπορική βάση στην Τουρκία

Το ζήτημα που υφίσταται στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να λυθεί σε ένα πνεύμα συμβιβασμού, ωστόσο συμβιβασμός δεν σημαίνει συνθηκολόγηση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ύστερα από συνομιλίες που είχε την Παρασκευή με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

"Υπάρχει διαφορά μεταξύ του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης. Γνωρίζουμε ότι ο συμβιβασμός είναι οδυνηρός, αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η επιλογή της στρατιωτικής σύγκρουσης θα είναι πολύ πιο οδυνηρή", ανέφερε, σημειώνοντας πως ως μικρό νησιωτικό κράτος η Μάλτα επιθυμεί αναγνώριση του διεθνούς δικαίου και ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ο κ. Μπαρτόλο διέψευσε εξάλλου δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η χώρα του θα προσφέρει μια αεροπορική βάση στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές αυτές ως "απόλυτες ανοησίες".

Ερωτηθείς για τη θέση της χώρας του αναφορικά με το θέμα της επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας, ο κ. Μπαρτόλο επεσήμανε πως το θέμα αυτό ακόμη συζητείται, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι να είναι βέβαιοι πως αυτό που κάνουν είναι αποτελεσματικό. "Είναι σημαντικό αυτό που κάνουμε να είναι αποτελεσματικό. Θα είμαστε ευχαριστημένοι με συμβολικά μέτρα;", ανέφερε.

"Ας το κάνουμε αυτό έχοντας αποτελεσματικά μέτρα, ας είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ότι αυτό που κάνουμε είναι αποτελεσματικά μέτρα", είπε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άσχημη και μπορεί να γίνει χειρότερη "εκτός αν κάνουμε το καλύτερο. Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καλύτερο", σημείωσε.

Είπε πως κάποιες φορές κάνουν κάτι έχοντας μια συγκεκριμένη πρόθεση, όπως για παράδειγμα την αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη, και η κατάληξη είναι η κατάσταση να γίνει χειρότερη.  

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είπε πως "πρέπει να ενεργήσουμε κατά ένα γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να προστατεύσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα γύρω από την κοινή μας περιοχή".

"Υπογράμμισα πως εμείς, ως κράτη μέλη της ΕΕ, είμαστε δεσμευμένοι από το καθήκον να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δυο μέτρα και δυο σταθμά ή επιλεκτική ευαισθησία σε σχέση με τη θέση της ΕΕ για θέματα αρχών", ανέφερε.

Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν κατά τις συνομιλίες τους και το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Μάλτας, το Μεταναστευτικό, και την κατάσταση στη Συρία, τον Λίβανο και τη Λιβύη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαρτόλο χαρακτήρισε «εντελώς ανοησίες» δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Μάλτα θα προσφέρει αεροπορική βάση στην Τουρκία, σημειώνοντας πως η χώρα του είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία, μια ουδέτερη χώρα και δεν έχει στρατιωτικές βάσεις. «Και δεν θέλουμε να πάμε πίσω, θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε.  

«Θέλουμε να ζήσουμε σε ειρήνη με όσο το δυνατό πιο πολλές χώρες. Δεν θέλουμε, όπως και η Κύπρος, να βλάψουμε άλλες χώρες αλλά δεν θέλουμε και άλλες χώρες να μας βλάψουν», είπε.  

Σημείωσε πως ως μικρό νησιωτικό κράτος «μπορούμε να ταυτιστούμε με τη θέση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος», επεσήμανε.  

Εάν η Μάλτα ήταν στη θέση της Κύπρου και η Κύπρος στη θέση της Μάλτας θα απαιτούσαμε τα ίδια δικαιώματα και θα υπερασπίζαμε τα ίδια συμφέροντα, σημείωσε.  

«Ως ένα μικρό νησιωτικό κράτος όπως εσάς θέλουμε αναγνώριση του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε οι διαφορές να επιλύονται ειρηνικά. Το θέμα που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο – και γνωρίζουμε πόσο πολύπλοκο και δύσκολο είναι – πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμβιβασμού. Όμως συμβιβασμός δεν σημαίνει συνθηκολόγηση. Υπάρχει διαφορά μεταξύ συμβιβασμού και συνθηκολόγησης», ανέφερε.  

«Γνωρίζουμε ότι ο συμβιβασμός είναι οδυνηρός αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι η επιλογή της στρατιωτικής σύγκρουσης θα είναι πολύ πιο οδυνηρή», είπε.  

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προσπάθειες που γίνονται για να υπάρξει μια διευθέτηση θα έχουν αποτέλεσμα, σημειώνοντας η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες.  

Ο Μαλτέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την ευχή για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι νέοι της Κύπρου θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια ελεύθερη ενωμένη Κύπρο.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε μεταξύ άλλων πως ενημέρωσε τον κ. Μπαρτόλο για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο "η οποία γίνεται, δυστυχώς, ολοένα και πιο ανησυχητική".

"Η Τουρκία απειλεί τα συλλογικά συμφέροντα της ΕΕ και τη σταθερότητα της περιοχής. Χρειάζεται να ενεργήσουμε κατά ένα γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο προκειμένου να προστατέψουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα γύρω από την κοινή μας περιοχή. Υπογράμμισα ότι εμείς, ως κράτη μέλη της ΕΕ, είμαστε δεσμευμένοι με το καθήκον να υπερασπιστούμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δυο μέτρα και δυο σταθμά ή επιλεκτική ευαισθησία σε σχέση με τη στάση της ΕΕ σε θέματα αρχών", ανέφερε.

Είπε ακόμη πως η Μεσόγειος αντιμετωπίζει σήμερα πολλές και πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν αναγνωρίζουν σύνορα και καθιστούν αναγκαίο όλες οι χώρες να συνεργαστούν σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Επίσης εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την υποστηρικτική στάση της Μάλτας στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και του κεκτημένου, των αξιών και αρχών της ΕΕ.

ΚΥΠΕ

Home